Niet-financiële informatie overheid nog niet waterdicht
Het is voor ministeries heel goed mogelijk om betrouwbare niet-financiële beleidsinformatie te leveren onder de bestaande regels hiervoor.
Dat heeft minister Bos van Financiën deze week de Tweede Kamer per brief meegedeeld.
Toch erkent de minister dat een volledige kwaliteitsgarantie moeilijk is. Niet-financiële informatie is zo gedifferentieerd dat elke soort eigen specifieke beheersmaatregelen vraagt. Niet-financiële informatie over de effectiviteit van beleid vraagt om speciale evaluaties die op een hoger niveau worden gebracht.
De conclusie vloeit voort uit een aantal workshops die het ministerie samen met de Algemene Rekenkamer heeft gehouden bij de ministeries. Daaruit moest duidelijk worden of normen voor de kwaliteit van niet-financiële informatie voor ambtenaren toepasbaar zijn.
Niet-financiële informatie raakt de kern van de publieke sector en is om die reden een belangrijk thema. Het geeft zicht op resultaten van het beleid. Beleidsmakers en publiek moeten kunnen vertrouwen op deze informatie.
Binnen het NIVRA is een werkgroep actief die zich buigt over de vraag wat onder niet-financiële informatie verstaan moet worden, en welke bemoeienis de accountant kan hebben bij de kwaliteitsbewaking daarvan. Begin volgend jaar komt het NIVRA de handreiking 'Verantwoording en assurance niet-financiële informatie'.
Normen voor de kwaliteit van niet-financiële beleidsinformatie die vanuit de ministeries naar de Tweede Kamer gaat, zijn vastgelegd in de standaard RPE 2006 (Regeling periodiek evaluatieonderzoek en beleidsinformatie). Die schrijft voor dat de beleidsinformatie van departementen voor de Tweede Kamer ordelijk, deugdelijk en controleerbaar tot stand moet komen.
Overheidsaccountants binnen de ministeries checken de procedurele totstandkoming van niet-financiële informatie. De Algemene Rekenkamer baseert zich daarop bij onderzoek naar de betrouwbaarheid van de inhoud van de beleidsinformatie.
Niet-financiële informatie die voortkomt uit departementale jaarverslagen geldt als betrouwbaar, zo schrijft minister Bos aan de Tweede Kamer. Doordat niet-financiële informatie steeds vaker via automatisering tot stand komt, is de kwaliteit ervan toegenomen.
Verder beïnvloedt het stadium van beleidsontwikkeling de kwaliteit van de informatie. Dit omdat de gehanteerde definities per stadium verschillen. Betere kwaliteitsgaranties moeten volgens de minister niet worden gezocht in meer regels, maar door per beleidsterrein aan te geven welke beheersmaatregelen zinnig zijn.