Nieuws

Bijna helft bedrijven slachtoffer van fraude

Nagenoeg één op de twee bedrijven is de afgelopen twee jaar wel op de één of andere manier het slachtoffer geworden van fraude.

De gemiddelde verliezen ten gevolge van fraude zijn in twee jaar met veertig procent gestegen en ongeveer de helft van de daders komt uit het bedrijf zelf en daarvan weer een vijfde uit het hoogste management, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde 'Global Economic Crime Survey 2007' van PricewaterhouseCoopers (PwC). 

In een derde van de gevallen werd bij ontdekking geen aangifte bij de politie gedaan uit vrees voor de naam van het bedrijf. Bij corruptie werd in de helft van de gevallen de politie ingeschakeld.

Het onderzoek, dat iedere twee jaar onder 5.400 bedrijven verspreid over de wereld wordt verricht en het meest veelomvattende onderzoek in zijn soort vormt, is uitgevoerd in samenwerking met de Duitse Martin-Luther Universiteit in Halle-Wittenberg. Er deden 150 Nederlandse bedrijven aan mee.

In de afgelopen twee jaar is het door bedrijven geleden directe financiële verlies gestegen met gemiddeld veertig procent van 1,2 miljoen euro naar 1,7 miljoen euro. Het wereldwijd totale schadebedrag aan ontdekte diefstallen, verduistering, corruptie en bedrijfsspionage bedraagt tenminste 5,6 miljard euro. Vooral de grotere ondernemingen blijken vatbaarder voor fraude. Alleen al 43 procent van de grotere bedrijven die te maken kregen met criminaliteit verloren daardoor drie miljard euro de afgelopen twee jaar.

Schade Nederland

Uit het onderzoek blijkt wel dat de trend die zich een aantal jaren aftekende, waarbij relatief steeds meer organisaties slachtoffer werden van fraude, te zijn doorbroken. Zowel wereldwijd (van 45 procent naar 43 procent getroffen bedrijven), als in West-Europa (van 42 procent naar 38 procent) was een afname van het percentage getroffen bedrijven te constateren. Het percentage getroffen bedrijven zakte van 54 procent naar 35 procent.

Door het wegvallen van grote fraudes uit het verleden stak Nederland gunstig af: het gemiddelde directe schadebedrag per bedrijf daalde van 3,95 miljoen euro in 2005 naar 2,45 miljoen euro in 2007. Echter, wanneer de kosten voor het afhandelen van fraudegevallen worden meegeteld, stijgt de gemiddelde directe schade als gevolg van fraude naar 2,70 miljoen euro in 2007. Terwijl het West-Europese gemiddelde 2,02 miljoen euro is. "Nederlandse ondernemingen worden dus nog steeds zwaarder getroffen dan de ondernemingen in de ons omringende landen," aldus André Mikkers, fraudespecialist bij PricewaterhouseCoopers.

"Hoewel het nog te vroeg is om te juichen, is er ruimte voor voorzichtig optimisme", zegt Mikkers. "De grote aandacht die fraude in de afgelopen tien jaar heeft gekregen, heeft geleid tot een fors gestegen bewustwording van risico's en toegenomen inspanningen ter preventie. De investeringen in preventie beginnen hun vruchten af te werpen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.