Nieuws

Ben van der Veer (KPMG): 'Internationalisering accountancy onstuitbaar'

Bestuursvoorzitter Ben van der Veer van KPMG was verrast door de fusieplannen van de zusterorganisaties in Engeland en Duitsland. Dat zegt hij in een interview met FEM Business.

"De Britse en Duitse firma's gingen fuseren. Ik was daarvan niet op de hoogte." Onterechte angst voor buitenlandse invloeden heeft de partners ervan weerhouden om de in zijn noodzakelijke stap te nemen, zo zegt hij.

Sinds Van der Veer dit jaar tevergeefs een lans brak voor aansluiting bij KPMG Europe, ligt hij intern onder vuur. "Ik heb de partners opgeroepen om de gelederen te sluiten en de draad samen weer op te pakken. Ik niet blij mee met de kritiek achteraf. Ik vond dat niet goed. We hebben de discussie gehad. Ik zei dat het een teleurstelling was, maar dat we het besluit respecteren en dat we een goed proces hebben doorlopen."

Toch stelt Van der Veer dat Europese eenwording van KPMG nog steeds noodzakelijk is. "Onze klanten internationaliseren, de branche zal volgen. De integratie en internationalisering van de grote accountants- en adviesconcerns zijn na de implosie van Andersen in 2002 tijdelijk tot stilstand gekomen, maar zal zich voortzetten. De regelgeving en de toezichthouders internationaliseren ook. De Nederlandse AFM, de Britse Financial Services Authority, ze zullen plaatsmaken voor een Europese toezichthouder. Ons argument was dat we sneller profiteren van de voordelen van de fusie als we nu zouden meedoen. Een fusie gaat bovendien altijd gepaard met pijn en hoe sneller die achter de rug is hoe beter."

Van der Veer wijt het afwijzen van de fusie door de Nederlandse partners aan bezorgdheid over de onafhankelijkheid. "Het bestuur en de partners zouden bevoegdheden kwijtraken. Twijfels over de onvermijdelijke cultuurverandering na de fusie. We zijn nu met ruim tweehonderd partners. In de nieuwe firma zouden dat er vijftienhonderd zijn geweest."

Ook zouden partners huiverig zijn voor Britse overheersing. "De Britse praktijk is groot. Maar onze Duitse praktijk is net zo sterk. Andere kantoren hebben ook over fusiemogelijkheden nagedacht. Maar zij betrekken de Britten daar liever niet bij, zo heb ik begrepen. Bij een van de collega's is al discussie gevoerd over een fusie van vijf landen op het Europese continent. De stap die wij bij KPMG hebben gezet om de Britten er wel bij te betrekken vinden ze uniek."

Een veel groter struikelblok zou het samengaan van een Europese KPMG-firma met de KPMG in Amerika zijn, meent de bestuursvoorzitter. "Iedereen is huiverig voor het Amerikaanse rechtssysteem met bijvoorbeeld de mogelijkheid om een class action-procedure te voeren. Een fusie met de Amerikanen maak ik niet meer mee."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.