'Accountantskosten belemmeren kleine gemeenten bij Europese subsidie'
Vooral voor kleinere gemeenten is het voorbereiden en verantwoorden van Europese subsidieaanvragen een serieuze belemmering. Dit zowel vanwege de complexiteit als de verantwoordingskosten. Dat meldt NRC Handelsblad.
Volgens een artikel in die krant maakt Nederland van alle EU-landen het minste gebruik van Europese subsidiegelden. Zo blijkt uit de eindafrekening van de EU over 2005 dat Nederland 311 miljoen euro die beschikbaar was voor de periode 2003-2005 uit het Europees Sociaal Fonds (ESF), onbenut liet. Nog eens 1,2 miljard euro ligt op Nederlandse projecten te wachten.
Hans van Soest van het Agentschap SZW, de afdeling van het ministerie van Sociale Zaken die ESF uitvoert, noemt in het NRC-artikel de 'Melkert-affaire' de "grote boosdoener bij de onderbesteding". Veel projecten tijdens het bewind van toenmalig minister van Sociale Zaken Ad Melkert (1994-1998) bleken niet te voldoen aan Europese administratieve regels, waarna Nederland 237 miljoen euro moest terugbetalen aan Brussel.
Om herhaling te voorkomen, ging Den Haag de Europese regels strikt naleven en stelde aanvullende eisen. Volgens Etiënne Timmermans van trainingsbureau Censor werden daarmee ook de hoge accountantskosten een belemmering. "Door de strikte regels moeten aanvragers van subsidie torenhoge bedragen betalen aan accountants willen ze überhaupt nog een kans maken op subsidie die ze later niet hoeven terug te betalen", zegt hij in het NRC-artikel. Zo'n dertig procent van de projectkosten zou naar de accountant gaan.
Uit een inventarisatie door het blad Binnenlands Bestuur en subsidieadviesbureau PNO Consultants onder gemeenten blijkt dat veel, vooral kleinere, gemeenten helemaal geen Europese subsidies aanvragen.