Magazine

Talrijke experimenten

Stilstand is achteruitgang. En dus maakt Ten Kate & Huizinga voortdurend nieuwe plannen om voorop te lopen in de strategische zoektocht naar de accountant van de toekomst.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 9, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De vernieuwer

Natuurlijk is er ook in Oost Nederland prijsdruk in de accountantsmarkt. Maar René Scholten, lid van de directie van Ten Kate & Huizinga - met circa tweehonderd medewerkers een belangrijke partij in het oosten van het land - doet er niet al te dramatisch over. In tegenstelling tot sommige collega's in de Randstad is de pijn namelijk te overzien. “Waarschijnlijk zijn de klanten hier nog wat trouwer dan in het westen.” Wat waarschijnlijk ook meespeelt is dat Ten Kate & Huizinga al jaren hoog inzet op informatietechnologie om de activiteiten van het kantoor achter de schermen zo efficiënt mogelijk in te richten. Het kantoor mag met recht een van de trendsetters worden genoemd, al zul je dat niet zo makkelijk optekenen uit de mond van een nuchtere Tukker.

Inscannen

Er zijn bijvoorbeeld alleen elektronische dossiers - al jaren - en het kantoor bood haar klanten als eerste Nederlandse accountantskantoor een portal aan. Ook experimenteerde men al met outsourcing van administratief- en samenstelwerk naar India toen tal van andere kantoren daar nog niet eens aan durfden te denken. Al is men daar mee gestopt toen bleek dat het onvoldoende opleverde en dat het lastig is om het gewenste kwaliteitsniveau op afstand te realiseren. Bovendien is er ook zonder outsourcing in Nederland veel mogelijk om te komen tot hogere efficiency: Ten Kate & Huizinga investeerde in software voor optical character recognition (OCR) om op basis van ingescande documenten het in- boeken van bonnetjes, facturen en dagafschriften zo ver mogelijk te automatiseren. Scholten: “Dat inscannen kan hier ook door studenten worden uitgevoerd en kan dus heel goedkoop. Inmiddels zijn we in staat om tachtig procent van de ingescande documenten zonder verdere menselijke handeling helemaal correct in de administratie te verwerken. Dan is het proces zo efficiënt dat er met outsourcing naar onze mening weinig meer valt te halen.”

Tijdelijke voorsprong

Alles is dus gericht op een grote mate van efficiency. Naast de genoemde maatregelen betekent dit ook een rationalisatie in het aantal vestigingen. Toch is dat alles niet voldoende om op termijn genoeg bestaansrecht te houden, en op zijn best levert het een voorsprong van een paar jaar op ten opzichte van de concurrenten. Mooi voorbeeld daarvan is de portal-functie: een jaar of wat geleden was dat baanbrekend, nu biedt elke softwareleverancier het kant en klaar aan en is het niet langer onderscheidend.

Scholten gelooft dat er in het traditionele werk van accountants en fiscalisten best nog geld is te verdienen op deze manier, maar is zich ook zeer bewust van een wezensvraag voor elk kantoor in een snel veranderende markt: waar zit de toegevoegde waarde van de toekomst? Scholten: “Dat is een vraag waar we binnen de directie zeer gestructureerd over nadenken. Kant en klare antwoorden zijn er niet, maar we zien wel richtingen en ook mogelijkheden om dingen te proberen.”

Een van de antwoorden is specialisatie. “Waar het om gaat is dat we het hoog- waardige advieswerk uitbreiden. Dat werk is - in tegenstelling tot het reguliere werk - geen commodity en daar valt dus nog goed aan te verdienen. Maar om dat waar te maken is specialisatie onontbeerlijk. Wij zijn bijvoorbeeld marktleider onder de gerechtsdeurwaarders en zijn nadrukkelijk bezig om ook op andere terreinen een duidelijk specialisme op te bouwen. Personal branding is daarbij erg belangrijk: de markt moet je erkennen en herkennen als deskundig.”

Nieuwe diensten

Daarnaast bouwt Ten Kate & Huizinga ook aan nieuwe diensten. Een daarvan is het overnemen van de complete financiële functie van mkb-bedrijven. Het idee daarachter is eenvoudig: de wat grotere mkb-bedrijven willen veelal wel kunnen beschikken over een eigen boekhouder. Maar een getalenteerd boekhouder zoekt vaak wat meer uitdaging en is dus lastig te binden aan een kleinere organisatie. Ten Kate & Huizinga biedt dan aan om het takenpakket van de boekhouder volledig over te nemen.

Scholten: “We komen maandelijks langs, zijn altijd aanspreekbaar, komen voor de vijftiende van de maand met de volledige managementrapportage en doen dat alles circa dertig procent goedkoper.” Het kantoor biedt deze outsourcing inmiddels aan bij enkele tientallen klanten en timmert er low key verder mee aan de weg: “Je biedt dit concept alleen aan als de boekhouder toch al opstapt. Dat is het juiste moment om de directeur-grootaandeelhouder ervan te overtuigen dat hij op deze manier net zo goed wordt bediend als met een eigen boekhouder.” In het verlengde van deze dienst past ook de samenwerking met de Finse Accountor groep. Dit bedrijf neemt financiële functies over bij wat grotere organisaties en Ten Kate & Huizinga zorgt daarbij voor de benodigde expertise van accountants en fiscalisten.

Duurzaamheid

Een andere dienst staat nog wat meer in de kinderschoenen en ligt op het terrein van duurzaamheid. Ten Kate & Huizinga investeert nu in kennis van de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI) vanuit de overtuiging dat rapporteren over mens en milieu niet alleen een zaak is voor grote multinationals, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf. Scholten wijst op de rol van de overheid: “Je ziet dat een duurzaam karakter in het winnen van overheidsopdrachten steeds belangrijker wordt en daarmee wordt het een keiharde zakelijke noodzaak om op dat punt stappen te zetten. Daarbij hoort ook een goede verantwoording, en op dat gebied kunnen wij adviseren. Overigens zijn we ons als kantoor ook terdege bewust van onze verantwoordelijkheid. Volgend jaar verhuizen we met ons hoofdkantoor in Enschede naar een nieuw pand dat qua duurzaamheid de absolute top is in Nederland, met innovatieve oplossingen voor energieverbruik.”

Talrijke experimenten

Scholten ziet de advisering over duurzaamheid niet als het ei van Columbus om in te spelen op de veranderende markt. Hooguit als een van de talrijke experimenten. “We zetten hoger in op onze corporate finance activiteiten, maken dankbaar gebruik van de door het SRA ontwikkelde rating-concept en zijn in de fiscale markt steeds meer bezig met het adviseren over het opzetten van tax control frameworks.”

Serie ‘De Vernieuwer’

Dit artikel is de vijfde in een serie portretten over innovatieve initiatieven in het accountantsberoep. Het ‘nieuwe’ kan zowel liggen op vakinhoudelijk gebied als op het terrein van technologietoepassing, bedrijfsvoering, opvallende specialisaties of personeelsbeleid.

Nart Wielaard werkt op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.