Instemming plus vraagtekens
Vanaf 1 januari 2007 moeten ook RA's in het financieel management verplichte PE-punten halen. Het FINAD-bestuur onderschrijft het belang van PE maar vindt dat het NIVRA hierbij ook de zelfstudie door leden mee moet tellen. “Een volledig extern studieprogramma is voor veel FINAD-leden te veel van het goede, zowel wat betreft tijdsbesteding als kosten.”
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 1, 2006
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Verplichte PE voor FINAD-leden
Vanaf 1 januari 2007 moeten ook RA's in het financieel management verplichte PE-punten halen. Het FINAD-bestuur onderschrijft het belang van PE maar vindt dat het NIVRA hierbij ook de zelfstudie door leden mee moet tellen. “Een volledig extern studieprogramma is voor veel FINAD-leden te veel van het goede, zowel wat betreft tijdsbesteding als kosten.”
Waarom moeten ook FINAD-leden zich vanaf 2007 verplicht bijscholen? Frank van Gelder, projectleider PE-accreditatie bij het NIVRA: “Van grote invloed op deze verplichting zijn de richtlijnen van de IFAC. Die heeft de International Education Standards opgesteld die op 1 januari volgend jaar van kracht worden. Hierbij wordt uitgegaan van lifelong learning-trajecten. Met andere woorden, wat al voor RA's in het openbaar beroep geldt, wordt nu ook voor accountants in het financieel management verplicht: permanente scholing.”
Dit wil niet zeggen dat FINAD-leden zich nu niet al scholen. Marianne Nieuwenhuis, senior stafmedewerker van het Controllers Instituut, het samenwerkingsverband tussen FINAD RA's en RC's: “Er gebeurt al heel veel, maar dat kan soms op een meer gestructureerde wijze. PE betekent dat we een uitgebreid, kwalitatief hoogwaardig opleidingspakket moeten aanbieden aan iedereen die werkzaam is in het financieel management. Vanaf 1 januari 2007 biedt het CI zo'n pakket aan, in samenwerking met VERA.”
Managementtechnieken
Uiteraard moet dit goed aansluiten bij de behoefte die bestaat bij controllers, managers en financieel-directeuren, stelt Nieuwenhuis. “Daarom hebben wij een bijeenkomst georganiseerd met cfo's en professoren om in kaart te brengen welke wensen er leven.” Ron de Rijk, manager VERA: “Financieel managers hebben behoefte aan financiële expertise, maar ook aan kennis op het gebied van managementtechnieken. Vooral op het laatste terrein zijn nu al diverse commerciële opleidingsinstituten actief. Wij willen hun werk niet overdoen.
Daarom willen wij bestaande cursussen op het gebied van managementvaardigheden integreren in het CI-VERA-cursusaanbod. Dus als er al een goede cursus is op het gebied van veranderingsmanagement of board room skills, dan gaan we die niet zelf organiseren.”
E-learning
NIVRA en Controllers Instituut willen bij hun cursusaanbod gebruikmaken van e-learning. De Rijk: “De komende jaren willen we de e-campus ontwikkelen. RA's kunnen dan via de computer studieprogramma's volgen. Het betekent dus dat men niet elke keer naar een bijeenkomst ergens in het land moet afreizen. Dat scheelt enorm in tijd, hetgeen van belang is bij mensen van wie de agenda toch al overvol is. Ik kan me overigens ook voorstellen dat we ook programma's op het gebied van blended learning aanbieden: dat is een combinatie van e-learning die wordt afgesloten met een bijeenkomst waar de fysieke aanwezigheid wel vereist is. E-learning is ook belangrijk voor FINAD-leden die in het buitenland werkzaam zijn. Want ook voor hen geldt de verplichting tot permanente educatie.”
Sancties
Uiteraard hoort bij het verplicht stellen van scholing ook een systeem om te controleren of FINAD-leden hieraan voldoen. Van Gelder: “We gaan dat via internet organiseren. Er wordt een programma ontwikkeld waarin de vorderingen ten aanzien van het halen van PE-punten kunnen worden ingevoerd. Deze informatie koppel je vervolgens aan het register van RA's. Daarnaast denken we na over sancties die we zullen opleggen aan FINAD-leden die niet binnen de gestelde termijn aan de PE-eisen voldoen. Want geen verplichting zonder sancties. Alleen is het nog te vroeg om aan te geven hoe die er zullen uitzien. Daarover praten we na de zomer verder, onder meer met het FINAD-bestuur.”
Hoeveel en hoe?
120 verplichte studiepunten, te halen in drie jaar. Dat is de eis die het NIVRA vanaf 2007 stelt aan zijn FINAD-leden. Bij een gemiddeld aantal studiepunten van veertig per jaar betekent dit een jaarlijks studieprogramma van een week. Het is niet bezwaarlijk als dit gemiddelde in een van de jaren niet wordt bereikt, mits aan het eind van drie jaar het totale aantal studiepunten is gehaald. Wel geldt er een minimum van twintig punten per jaar.
Studiepunten kunnen worden behaald door het volgen van cursussen, het bijwonen van congressen en seminars, doceren aan studenten, publiceren en deelname aan vaktechnische commissies en werkgroepen. Voor FINAD-leden kwalificeren ook zelfstudie en training-on-the-job tot een maximum van zestig studiepunten per drie jaar.
Bestuur FINAD wil ook zelfstudie laten meetellen
Het bestuur van de sectie-FINAD binnen het NIVRA is niet tegen de verplichtstelling van permanente educatie voor zijn leden. Wel is er verschil van inzicht met het NIVRA over de vraag in hoeverre zelfstudie mag worden meegerekend voor het te behalen aantal studiepunten.
Gabriël van de Luitgaarden is lid van het FINAD-bestuur en penningmeester van het Controllers Instituut en werkzaam als global head treasury control van Philips. “Laat ik beginnen met de opmerking dat verplichte PE voor FINAD-leden een goede zaak is. Als je de hoog aangeschreven titel van RA achter je naam wilt voeren, dan moet je ook aan bepaalde kwalitatieve eisen voldoen, en blijven voldoen.
De andere kant van de medaille is echter dat die verplichting van veertig uur per jaar een behoorlijke belasting kan betekenen voor onze leden. Overigens niet alleen wat betreft de tijdsbesteding, maar ook wat betreft de financiële gevolgen. In tegenstelling tot bij RA's in het openbaar beroep, zijn werkgevers van RA's in het financieel management vaak niet zonder meer bereid om de kosten van externe cursussen te vergoeden. En voor de zelfstandig werkende leden is de voorgestelde regeling nog bezwaarlijker.
Daarom pleiten wij er als FINAD-bestuur voor dat het NIVRA rekening houdt met de zelfstudie die FINAD-leden sowieso doen. Want een accountant in business die bijvoorbeeld via zijn werkzaamheden met Sarbanes-Oxley te maken krijgt, die leert in korte tijd heel veel, dat lijkt mij duidelijk. Honoreer dat dan ook, in de vorm van PE-punten.
Wij hebben het NIVRA voorgesteld om vijftien PE-punten te kunnen halen met zelfstudie van bijvoorbeeld vakliteratuur. Ook moeten interne bedrijfscursussen en seminars of workshops meetellen, evenals de cursussen die FINAD-leden dit jaar al hebben gevolgd. Wij hebben gemerkt dat het NIVRA openstaat hiervoor. We praten de komende tijd erover verder.”
NIVRA-reactie
In reactie op de binnengekomen commentaren heeft het NIVRA besloten ook zelfstudie en training-on-the-job-activiteiten toe te staan in het kader van de permanente educatie voor FINAD-leden tot een maximum van zestig studiepunten per drie jaar.
Gerelateerd
PE-evaluatie: 'Alles staat ter discussie'
De overgang naar het nieuwe PE-systeem zorgt voor verdeeldheid in de beroepsgroep, zo blijkt uit een evaluatie. Iets minder dan de helft van de accountants is negatief...
Tuchtrechter bestraft 41 accountants in PE-zaken
De Accountantskamer in Zwolle heeft in totaal 41 accountants bestraft voor het niet voldoen aan de verplichting om een PE-portfolio in te dienen. Zestien hiervan...
PE, wat doen we ermee? (2)
John Weerdenburg ging eerder in op het nieuwe systeem van permanente educatie voor accountants. Hij is ook niet gerust op de controle ervan.
Accountants vullen hun PE-portfolio netjes in
Hoewel het invullen van het permanente educatie-portfolio en het formuleren van doelen, leeractiviteiten en reflecties soms als lastig wordt ervaren, werkt het afgeven...
PE, wat doen we ermee?
John Weerdenburg is benieuwd naar de evaluatie van de huidige PE-regeling voor accountants en de praktische gevolgen daarvan.