Nieuwe tijden, nieuwe organisatie
Het NIVRA-bureau wordt aangepast en versterkt. Doel: sneller en meer proactief kunnen opereren in de richting van buitenwereld en leden. Gert Smit en Piet Hoogendoorn over de achtergronden.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 1, 2003
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Tom Nierop
Nieuwe omstandigheden vragen om nieuwe antwoorden. “En als er ooit een periode is geweest waarin dat aan de orde is, dan is dat nu”, zegt voorzitter Piet Hoogendoorn over de huidige reorganisatie en stroomlijning van het NIVRA-bureau. “We hebben de afgelopen tijd een paar lessen geleerd. De tijd waarin we zelf konden bepalen wanneer we klaar waren om met iets naar buiten te komen, is voorbij. Het accountantsberoep kent een grote turbulentie. Als beroepsorganisatie moet je spreken op het moment dat het moet, vaak pro-actief. En die momenten worden vaak door anderen bepaald.”
Het NIVRA moet alerter en doeltreffend kunnen reageren op gebeurtenissen en vragen - zowel extern als intern. Dat stelt andere eisen aan de organisatie. Diverse zaken die eigenlijk bij een professioneel apparaat thuishoren, belandden tot nu toe op het bord van de bestuursleden, stelt directeur Gert Smit. Een zwaardere bezetting van onder meer de afdelingen Vaktechniek en Communicatie, en een bestuur dat meer ‘op afstand’ komt te staan, moeten daar verandering in brengen en de flexibiliteit verhogen.
Stem laten horen
Het bestuur zal zich concentreren op beleid, strategie, toekomst en andere algemene zaken. “Het zal meer als een soort controlerende board gaan optreden”, licht Hoogendoorn toe. “Natuurlijk blijft het bestuur wel verantwoordelijk en moet het zorgen dat het bureau bezig is met het uitvoeren van het geformuleerde beleid. Maar de continuïteit zit in het bureau, onder leiding van de directeur.”
Ook het te grote tijdsbeslag op de bestuursleden speelt een rol bij de versterking van het bureau, vertelt Hoogendoorn. “Een bestuursfunctie kost mensen nu één tot twee dagen per week. Als je in een vrijwilligersorganisatie zoals het NIVRA kwalitatief goede bestuurders wilt blijven aantrekken, moet dat terug.”
NIVRA-directeur Gert Smit verwacht door de veranderingen eveneens meer tijd over te houden voor waar hij ‘eigenlijk is ingehuurd’: “Het vertegenwoordigen en laten horen van de beroepsorganisatie in allerlei voor het beroep relevante nationale en internationale gremia. Tot nu toe was ik te veel met allerlei dagelijkse dingen bezig. Ik had zeven afdelingen die direct aan mij rapporteerden.”
Vaktechniek
Een van de belangrijke vernieuwingen is de aanstelling van een fulltime directeur Beroepsontwikkeling en reglementering, in de persoon van Rob Bosman. Ook zullen binnen die afdeling, waar onder meer het oude ‘vaktechniek’ onder valt, een hoofd Accounting en hoofd Auditing worden benoemd. “Op die wijze komt er meer structuur en stroomlijning in dat belangrijke werk”, stelt Smit. “En kun je sneller inspelen op vragen.”
Eveneens nieuw is de functie van hoofd Public relations/public affairs, in de persoon van Berry Wammes. Een van de onmiddellijke speerpunten is de uitvoering en coördinatie van de ambitieuze en omvangrijke communicatiecampagne ‘Het vertrouwen hersteld/t’. Dit plan omvat een groot aantal initiatieven om de dialoog met het maatschappelijk verkeer te intensiveren. Een daarvan is de benoeming van een raad van advies met Cor Herkströter, Morris Tabaksblat, Herman Wijffels en Willem Stevens (zie Nieuws).
Helpdesk
De wens tot alert en pro-actief reageren geldt nadrukkelijk ook in de richting van de leden, benadrukt Smit. “Leden klagen wel eens over de lange doorlooptijd van projecten. Terecht. In feite moet je naar die projecten kijken als naar een klant. En dus de voortgang, het budget etc. in de gaten houden. Deze lijn van professionalisering trekken we daarom ook door naar de diverse commissies, die enorm belangrijk werk doen. Door de nieuwe functie van directeur Beroepsontwikkeling en reglementering kunnen we een en ander beter coördineren en inpassen in de prioriteiten van het bestuur, en met één gezicht naar buiten treden. Verder wil het NIVRA zijn functie als vraagbaak en helpdesk voor de leden en de verschillende ledengroeperingen versterken.”
Snelheid en kwaliteit, dat zijn de twee sleutelwoorden. “En een versterking van de internationale inbedding”, voegt Hoogendoorn daar nog aan toe. “Het accountantsberoep bevindt zich niet meer op een eiland, maar is onderdeel van een netwerk van krachten en spelers die we tezamen de financiële markten noemen. We hebben meer en meer te maken met buitenlandse beroepsorganisaties, regulators, toezichthouders etc. Aan zulke contacten zal het NIVRA dus meer aandacht moeten besteden. Nu zijn die internationale contacten er ook wel, maar nog teveel ad hoc.”
Concrete verbeteringen
Dat een uitbreiding en verzwaring van de bureauorganisatie kosten met zich meebrengt is duidelijk. Smit en Hoogendoorn denken echter dat het resultaat die investering meer dan waard is.
Smit: “Willen we als beroepsorganisatie gezaghebbend blijven, dan zullen we moeten investeren. Dat neemt niet weg dat we tegelijkertijd proberen waar mogelijk de efficiency te verhogen.”
Hoogendoorn: “De leden krijgen er ook concreet iets voor terug. Een snellere dienstverlening en een alerte, pro-actieve en slagvaardige beroepsorganisatie. Maar ook andere zaken. Neem het recente internationale congres over XBRL. XBRL is een heel belangrijke ontwikkeling voor het beroep. Vanuit het NIVRA heeft vooral Jan Pasmooij daar veel tijd in gestoken, maar daar moet je dan wel de ruimte voor hebben. Om dat soort dingen gaat het ook, en die zijn voor elke accountant van belang.”
Gert Smit vat de achtergrond van de huidige veranderingen nog eens puntig samen: “De kwaliteit en deskundigheid die wij van de leden vragen, mogen ze ook van ons verlangen.”