Gespot - oktober 2008
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een maandelijkse selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 10, 2008
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Vrijstelling van reconciliatie naar US GAAP
Op 15 november 2007 nam de SEC de verrassende beslissing om van buitenlandse beursgenoteerde ondernemingen niet langer te eisen dat een reconciliatie wordt gemaakt van IFRS naar US GAAP. In de Verenigde Staten wordt discussie gevoerd of dit een verstandige beslissing was. Twee commissies van de Amerikaanse organisatie van academici op accounting-gebied (AAA), komen op basis van een analyse van wetenschappelijk onderzoek tot verschillende conclusies.
De eerste commissie concludeert dat er materiële verschillen bestaan tussen US GAAP en IFRS en dat deze verschillen invloed hebben op de beleggingsbeslissingen van Amerikaanse beleggers. Er is onvoldoende waarborg dat jaarrekeningen volledig in overeenstemming zijn met IFRS, omdat de handhaving van andere toezichthouders minder streng is dan die van de SEC. Het vervallen van de reconciliatieverplichting vermindert de aantrekkelijkheid van aandelen van buitenlandse ondernemingen voor de Amerikaanse belegger. Er waren onvoldoende aanwijzingen dat het vervallen van de reconciliatieverplichting noodzakelijk was voor de aantrekkelijkheid van de Amerikaanse beurs. De beslissing van de SEC was prematuur en er had beter gewacht kunnen worden tot ook Amerikaanse ondernemingen IFRS zouden moeten toepassen.
De tweede commissie concludeert op basis van ander onderzoek dat de SEC- beslissing juist was. Zowel US GAAP als IFRS bevatten relevante informatie voor de kapitaalmarkt en er blijken geen significante verschillen in relevantie tussen beide stelsels. De commissie bepleit dat ook Amerikaanse ondernemingen een vrije keuze hebben tussen toepassing van US GAAP en IFRS, waardoor een competitie tussen verslaggevingsstelsels ontstaat.
- AAA's Financial Accounting and Reporting Section of the Financial Reporting Policy Committee, Response to the SEC Release ‘Acceptance from Foreign Private Issuers of Financial Statements Prepared in Accordance with International Financial Reporting Standards without Reconciliation to US GAAP’. Accounting Horizons, June 2008, pages 223-240).
- AAA's Financial Accounting Standards Committee, A Perspective on the SEC's Proposal to Accept Financial Statements Prepared in Accordance with International Financial Reporting Standards (IFRS) without Reconciliation to US GAAP. idem, pages 241-248.
Code Tabaksblat leidt niet tot meer samenhang tussen beloning en performance
De auteurs doen verslag van een onderzoek of de invoering van de code Tabaksblat van invloed is geweest op de hoogte van de beloning van de topbestuurder van Nederlandse ondernemingen en geleid heeft tot een sterker verband tussen beloning en ondernemingsprestatie. Zij vinden hier geen aanwijzingen voor. Gebruik is gemaakt van de beloningsgegevens van 179 topbestuurders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen over een periode van tien jaar.
- Jordan Otten, Hans Schenk en Arjen Verwer, De code Tabaksblat en de beloning van ceo's in Nederland. MAB, oktober 2008.
Jaarverslaggeving mkb
Het MAB van oktober 2008 is grotendeels gewijd aan het thema ‘Jaarverslaggeving mkb’.
De conceptstandaard van de International Accounting Stardards Board over de verslaggeving van niet-beursgenoteerde ondernemingen (februari 2007) is een afgeleide van full IFRSs.
Hugo van den Ende en Bob Owel menen dat verdergaande vereenvoudigingen moeten plaatsvinden van de goodwill, latente belastingen, de classificatie en waardering van pensioenregelingen en het gebruik van de reële waarde.
De Europese Commissie heeft echter een andere weg voor ogen om te komen tot administratieve lastenverlichting voor het midden- en kleinbedrijf. In het tweede artikel geeft Henk Verhoek aan dat de voorstellen van de Europese Commissie weliswaar leiden tot besparingen op korte termijn, maar dat die op lange termijn negatief kunnen uitwerken.
In Nederland werd in juni 2008 een wetswijziging van kracht die aan kleine ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun jaarrekening te baseren op fiscale waarderingsgrondslagen in plaats van deze op te stellen in overeenstemming met Titel 9 BW 2. Bart Kamp gaat in op implicaties die met het samenvallen van de jaarrekening en de fiscale aangifte gepaard kunnen gaan. Ruud Vergoossen en Leja Gouwens verslaan een empirisch onderzoek naar de kwaliteit van de jaarstukken 2006 die middelgrote ondernemingen bij het handelsregister deponeerden. Zij constateren: dat de termijnen voor het opmaken en deponeren van de jaarstukken niet altijd worden nageleefd en soms niet compleet zijn; dat de accountantsverklaring niet helemaal aan de gestelde eisen voldoet en vereiste informatie in een aantal gevallen gebrekkig is of ontbreekt, zonder dat dit leidt tot een melding in de accountantsverklaring.
- Hugo van den Ende en Bob Owel, IFRS for Private Entities: een nieuwe verslaggevingsstandaard voor niet-beursfondsen?;
- Henk Verhoek, Voorstellen Europese Commissie inzake vereenvoudiging jaarverslaggeving midden- en kleinbedrijf;
- Bart Kamp, Samenval van de grondslagen voor aangifte en jaarrekening van kleine ondernemingen;
- Ruud Vergoossen en Leja Gouwens, Kwaliteit gedeponeerde jaarstukken middelgrote rechtspersonen.
MAB, oktober 2008.
Gerelateerd
Gespot - maart 2019
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Gespot - september 2018
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Gespot - mei/juni 2018
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Gespot - april/mei 2018
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
MAB nu 'open access'
Het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie (MAB), opgericht in 1924, is vanaf deze maand in 'open access' voor iedereen vrij toegankelijk.