'We willen de kloof tussen wetenschap en bedrijfsleven dichten'
Binnen de accountancy-opleidingen bestaan diverse studieverenigingen. Deel drie van een serie portretten: RISK, de Financiële Studievereniging Groningen.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 2, 2004
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Aan ambities geen gebrek, bij RISK, de Financiële Studievereniging van de Rijksuniversiteit Groningen. En aan enige zelfspot overigens ook niet. Want anders is de opmerking niet te verklaren dat, bij bezichtiging van het kantoor van de vereniging in het universiteitsgebouw, voorzitter Koos Burema constateert dat ‘de omvang van ons kantoor geen gelijke tred houdt met de omvang van onze ambities’.
RISK bestaat eind dit jaar vijftien jaar. Met vijfhonderd leden, hetgeen neerkomt op een organisatiegraad van vijftig procent, heeft de vereniging een stevig fundament binnen de diverse financieel-economische studierichtingen in Groningen.
Diversiteit
Die diversiteit wordt weerspiegeld in de samenstelling van het vijfkoppig bestuur. Eén van de leden studeert accountancy, de anderen bekwamen zich in andere onderdelen van de bedrijfseconomie of bedrijfskunde. En het is geen toeval dat die ene student accountancy, Erwin Mulder, de rol van penningmeester vervult. “Als je iemand in huis hebt die verstand heeft van cijfertjes dan moet je daar uiteraard gebruik van maken.”
Blijven er naast de al genoemde voorzitter nog drie bestuursleden ter introductie over: Paul Damen, secretaris en vice-voorzitter, Eric Mencke, coördinator bedrijfscontacten en Renze Vonk, die belast is met de interne coördinatie.
Ambities
Aan ambities zoals gezegd geen gebrek. De bestuursleden zien voor zichzelf dan ook op termijn een carrière weggelegd als accountant bij een van de kantoren van de big four, controller bij een multinational of lid van het management team op een cruciale positie binnen een grote onderneming. Een enkeling droomt zelfs van een functie als CFO. “Alhoewel de kans dat dit lukt natuurlijk niet zo groot is.”
Maar allen zien ze hun toekomst in ieder geval niet in Groningen liggen. “Het is een leuke stad. Maar als je in dit vak echt carrière wilt maken, dan moet je vroeg of laat weg uit Groningen.”
Accountancy Week
“RISK is voor studenten de mogelijkheid om met het bedrijfsleven in contact te komen,” zegt Eric Mencke, die voor deze contacten als eerste verantwoordelijk is. “Zo is er elk jaar een symposium Finance & Control. Ook organiseren we een Dutch Banking Tour, waarbij studenten finance een bezoek brengen aan de belangrijkste Nederlandse financiële instellingen. Verder organiseren we een beleggerssymposium en beleggersavonden waar studenten contacten kunnen leggen met het bedrijfsleven.”
Ook voor de studenten accountancy bestaan speciale activiteiten. Erwin Mulder: “Gedurende de Accountancy Week bezoeken we diverse accountantskantoren, met name in Amsterdam. Daar worden we met diverse lezingen en concrete cases op de hoogte gehouden van actuele ontwikkelingen binnen het vak. Ook is er een Accountancy Tour, waarbij met name accountantskantoren in het noorden en oosten van het land worden bezocht. En we houden jaarlijks het Accountancy Forum. Dan discussiëren hoogleraren en deelnemers uit het vak over een actueel thema. Dit jaar was dat, hoe kan het ook anders, corporate governance.”
Buitenland
RISK richt zich ook op het buitenland. Paul Damen: “Elk jaar bezoeken we met een aantal studenten een bepaald land. Vorig jaar was dat Brazilië, dit jaar Maleisië. Vooraf verdiepen de studenten zich in de financieel-economische situatie van het land. Ter plekke organiseren we gesprekken met vertegenwoordigers van Nederlandse multinationals en met de economisch attaché van de Nederlandse ambassade.”
Hoogtepunt van de jaarlijkse activiteiten is het RISK Congres. Vanwege het derde lustrum moet het congres in het komend voorjaar iets heel bijzonders worden. Renze Vonk: “Het zal zich richten op de beheersingsproblematiek binnen multinationals. Sarbanes-Oxley is daarbinnen zeker een belangrijk onderdeel. Ik hoop dat het net zo’n succes wordt als vorig jaar. Toen hadden we als gastsprekers Roel Pieper en Jan Kalff en waren er zo’n 250 bezoekers.”
Kloof
Heftig schudt Koos Burema zijn hoofd. Het is een non-verbaal maar overduidelijk antwoord op de vraag of RISK ook als belangenvereniging van de studenten moet worden beschouwd. Desgewenst wil de voorzitter het hoofdschudden vergezeld laten gaan van een verbale toelichting.
“Nee, daar houden we ons niet mee bezig. Het is ook maar de vraag of we dat zouden moeten willen. Ik denk van niet. Binnen de economische en bedrijfskundige faculteiten zijn er al verenigingen die zich met de behartiging van de belangen op onderwijsgebied van de studenten bezighouden. Dat doen ze heel goed, dus dat hoeven wij nog niet eens over te doen. Onze taak is het om de kloof tussen wetenschap en het bedrijfsleven te verkleinen, niet om de inhoud van het onderwijsprogramma te beïnvloeden.”
Vrouwen
Het laatste onderwerp van het interview is de achilleshiel van menige financiële studievereniging: het gebrek aan vrouwen in het bestuur. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat RISK inmiddels wel twee vrouwelijke hoofdredacteuren van het eigen magazine heeft gekend. Maar waar blijven de vrouwen in het bestuur? Voorzitter Koos Burema: “Ik heb mij
kandidaat gesteld als voorzitter en heb mijn eigen ploeg gekozen uit de mensen die gesolliciteerd hadden voor een andere functie in het bestuur. Ik heb gekozen voor mannen waarin ik het volste vertrouwen had, die er veel tijd in wilden en konden stoppen. Mannen, dus helaas geen vrouwen.”
Alle ambities ten spijt, op de vraag welke RISK-bestuursleden uit het verleden het inmiddels tot illustere posities in het bedrijfsleven hebben geschopt, moet het huidige bestuur het antwoord schuldig zijn. “We bestaan nog maar vijftien jaar. Dus we kunnen nog geen naam van een CFO of CEO noemen.” Want als RISK iets doet dan gaat men voor het allerbeste. Koos Burema: “We willen in alles net iets beter zijn dan de rest.”
Gerelateerd
Studenten laten accountancy terecht links liggen
Om het accountantsberoep aantrekkelijk te houden moet niet alleen door kantoren worden geïnvesteerd in technologie, maar moet de opleiding ook technischer worden,...
CEA consulteert raamwerk voor herziening eindtermen accountantsopleiding
De Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) werkt aan herziening van de eindtermen van de accountantsopleiding. Het 'raamwerk' voor die nieuwe eindtermen...
NBA organiseert discussiebijeenkomsten over beroepsprofiel
In aanloop naar de ledenvergadering van de NBA, medio 2025, organiseert de beroepsorganisatie een aantal discussiebijeenkomsten over het nieuwe beroepsprofiel.
Twee studenten krijgen als eerste 'duurzaamheidsaantekening' bij slotexamen
Op 23 december hebben twee accountancystudenten als eerste bij de NBA met succes het slotexamen afgelegd inclusief een zogenoemde 'duurzaamheidsaantekening'.
Accountancystand druk bezocht tijdens Studiekeuzebeurs
In het laatste weekend van november nam de NBA deel aan de grote landelijke Studiekeuzebeurs in Utrecht. Een interactieve dilemmawand droeg bij aan het bezoek aan...