Spookcijfer: Fraudecijfers rijzen de pan uit
Vraag honderd schoorsteenvegers naar het percentage schoorstenen met een teveel aan vastgekoekt roet en de conclusie zal zijn dat een schokkend aantal schoorstenen in de alarmfase zit. Menselijke eigenschappen als subjectiviteit en vooringenomenheid zijn hen immers niet vreemd. En dat geldt ook voor fraudeonderzoekers, zo blijkt uit een Amerikaans rapport.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 11, 2008
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
“Amerikaanse bedrijven verliezen zeven procent van hun omzet als gevolg van fraude”, zo berichtte onze eigen website accountant.nl op 6 september 2008. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE), de beroepsvereniging van fraudeonderzoekers in de Verenigde Staten.
Kritische lezer Hans Blokdijk wijst er op dat dit bericht toch niet waar kan zijn. Het gaat vast om zeven procent van de winst in plaats van de omzet, een vaker voorkomende vertaalfout.
Niet is echter minder waar: het rapport van de fraudespecialisten claimt wel degelijk dat zeven procent van de omzet van Amerikaanse bedrijven verloren gaat als gevolg van fraude. Men voegt er ook nog een rekenexercitie aan toe om te zien waar dat voor de hele economie op neerkomt: de schade door fraude zou dan uitkomen op het astronomische bedrag van 994 miljard dollar.
Soms (vaak) is het - ook voor ons - zinnig om het nuchtere boerenverstand te laten werken voordat zulke resultaten de media in worden geslingerd. Want een eenvoudige rekensom op basis van het aantal inwoners leert dat een Amerikaan dan gemiddeld voor een kleine vierduizend dollar fraudeert,zuigelingen en bejaarden incluis. Hoe realistisch is dat? Het is een retorische vraag.
Wie het rapport wat beter leest stuit wel op een eerlijke openbaring: “We want to make clear that this estimate is based solely on the opinions of CFEs who are in the trenches fighting fraud on a daily basis, rather than on any specific data or factual observations. Thus, this figure should not be considered a literal representation of the true cost of fraud facing US-organizations.”
Als dat zo is, hebben we slechts één vraag: waarom wordt het cijfer dan eigenlijk bekend gemaakt?
Gerelateerd
Spookcijfer: Cybercrimeconsultants weten wat niemand weet
Cybercrime kost Nederland jaarlijks 10 miljard, zo schrijven tientallen media de kop van een persbericht van Deloitte over. Maar klopt dat ook? Daar valt veel over...
Zichzelf overschreeuwende verzekeraars
Als maandelijkse rubriek is Spookcijfer al een tijdje gestopt. Maar soms kunnen we het niet laten. De borstkloppende verzekeringssector laat ons geen andere keus.
Spookcijfer: Verplassen met accountants
Size does matter. En dus is het begrijpelijk dat Jim Quigley, de wereldwijde ceo van Deloitte, de grote woorden in het persbericht niet schuwt als blijkt dat Deloitte...
Spookcijfer: Schaatspret heeft (g)een prijs
Schaatsen is niet zonder gevaar. Eimert van Middelkoop was daar afgelopen januari het beste bewijs van: de minister van Defensie hield er een gebroken pols aan over...
Spookcijfer: 5 miljard dollar door creditcardfraude?
‘Online fraude levert boeven ruim 5 miljard dollar per jaar op’, zo lezen we in een kop boven een artikeltje in De Automatiseringsgids. Om te vervolgen met ‘Hi-tech...