Boeken - mei 2008
Boekhoudschandalen - Manager van de wereld - Jatten van de baas.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 5, 2008
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Tekst: Rob Heinsbroek
Boekhoudschandalen
De grote boekhoudschandalen rond Enron, Ahold, Shell en Parmalat blijken telkens weer voer op te leveren om een publicatie aan te wijden. Kees van der Hof beschrijft deze schandalen met als vertrekpunt het verschil in governance en opsporingsstructuur tussen het Angelsaksische systeem en het Rijnlandmodel. Duidelijk een voorstander van de Amerikaanse en Engelse opsporings- en bestraffingsmethoden, heeft Van der Hof weinig positiefs te zeggen over bijvoorbeeld de code Tabaksblat en het opereren van de AFM. De accountants komen er in de beschrijving van bovenvermelde schandalen ook niet best van af. Ondanks de vele details in het boek, en de snelle en krachtige schrijfstijl, ontbreekt op gezette tijden toch de nuance. Het boek heeft aldus ook kenmerken van een pamflet, geschreven vanuit boosheid over de problematiek van het Rijnlandmodel in ondernemingsstructuur en -bestuur.
Boekhoudschandalen - De grabbelton van bestuurders en raiders, Kees van der Hof, Elmar bv, ISBN 978 90389 1802 0
Manager van de wereld
Sociaalpsycholoog en organisatieadviseur Joop Quint beschrijft in korte hoofdstukken een fenomenologie van de hedendaagse manager. Alles komt in korte schetsen voorbij: werk, familie, vrije tijd, zijn gezondheid, relatie met de raad van commissarissen, zijn auto, zijn organisatieadviseur etc. Quint vindt het duidelijk heerlijk om te spotten met de vaak hoogdravende taal en projecten waar de moderne manager zich constant mee bezighoudt. In de woorden van Youp van ‘t Hek uit zijn heerlijk cynische inleiding: “Managers, iets te jonge jongens die een opleiding lang gepopeld hadden om aan de slag te mogen.”
Tegelijkertijd beschrijft Quint hen ook als kneusjes die op zakenreis een Suske en Wiske kopen voor in het vliegtuig. Kortom, een vileine beschrijving van de moderne manager dat lekker wegleest en wellicht zelfs wat momenten van herkenning oplevert.
Manager van de wereld, Joop Quint, Mediawerf, ISBN 978 90 810914 3 5
Jatten van de baas
Een groot en onderschat probleem, de zogenaamde ‘interne fraude’ wanneer werknemers hun eigen baas bestelen. Geen pennen en notitieblokjes, maar de kas achterover drukken of cijfers en accountantsverklaringen vervalsen. Gijs en Eelco Hiltermann beschrijven in deze publicatie omtrent het fenomeen van ‘jatten van de baas’ vooral de redenen en rationalisaties die stelende werknemers zichzelf wijsmaken. Het aloude gezegde ‘de gelegenheid maakt de dief’ krijgt zelfs een apart hoofdstukje. Uiteraard staan de auteurs stil bij het nemen van preventieve maatregelen. Het zorgvuldig regelen van de administratieve organisatie en een goed functionerend systeem van interne controle worden als belangrijke elementen naar voren gebracht. Toegankelijk geschreven en gelardeerd met vele voorbeelden uit de praktijk die af en toe zelfs een grinnik oproepen vanwege de onnozelheid van de fraudeurs.
Jatten van de baas, Gijs en Eelco Hiltermann, H&G, ISBN 978-90-73081-03-1
Gerelateerd
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.
Bronnen
Hoog spel - De stemming - Elly's boekblog.