Boeken - mei 2007
Zuiver op de graat - Fusiehandboek - Kunstminnaar.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 9, 2007
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Zuiver op de graat
Hoe integer is Nederland? Een klemmende vraag in vele sectoren, niet alleen de accountancy en financiële wereld. Het aardige van deze bundel is dat de daarin opgenomen stukken, op één na, ook niet zozeer over het bedrijfsleven en financiële aspecten gaan. De politiek komt voorbij, zaken als (overheids)voorlichting, public affairs, spindoctoring en reclame. En ook aan de journalistiek is een lijvig stuk gewijd, van de hand van oud-Elsevier-hoofdredacteur Hendrik Jan Schoo. Niet bepaald een bundel gericht op accountants en aanverwanten zou je dus zeggen. Maar juist daarom is het ook voor deze groep interessant. Over de schutting kijken kan nooit kwaad en het scherpt in elk geval de geest. Ook op het punt van de eigen positie en de dilemma’s en vraagstukken die accountants zelf tijdens hun werk tegenkomen.
Zuiver op de graat, Frans Kok en Tom van der Maas, Van Gorcum, ISBN 90-232-4203-3
Fusiehandboek
Nu de fusie- en overnamegekte weer in volle hevigheid is losgebarsten wordt ook de vraag hoe je zo’n samensmelting tot een succes maakt weer extra actueel. Dit boek betitelt zichzelf als een ‘onmisbare praktische gids’ die ingaat op alle organisatie- en management-aspecten die bij zo’n proces aan de orde komen. Praktisch is het inderdaad, met een lawine aan checklists, vragenlijstjes etc. “Een fusieproces kan een uiterst complex veranderingstraject vormen”, schrijven de auteurs al in het eerste hoofdstuk. Inderdaad, u raadt het al, het boek is geschreven door twee organisatieadviseurs. Preciezer: een strategieadviseur en een ‘coach van topmanagers en hun teams’, oprichters van een organisatieadviesbureau “gespecialiseerd in het veranderen van de onderneming als geheel”. Over de praktische waarde van de inhoud zegt dat niets, wel over de verbale verpakking. U bent gewaarschuwd.
Het fusiehandboek, Maikel Batelaan en Fred van Essen, Pearson, ISBN 9789043012454
Kunstminnaar
Een liber amicorum voor een in 2006 vertrokken partner van Ernst & Young, Rob van den Biesheuvel, tevens kunstliefhebber. Het is altijd moeilijk om zo’n diverse bundel te beschrijven. Maar in die diversiteit schuilt juist het aardige van het boek. De (veelal prominente) auteurs leggen elk op hun eigen manier de link met kunst. Sommige bijdragen zijn persoonlijk van toon en voor buitenstaanders minder interessant. Een ander deel is inhoudelijker. Sommige auteurs gebruikten het thema ‘kunst’ als een toevallige kapstok voor een ‘gewone’ verhandeling over hun eigen specialisme. Maar anderen kozen voor een inhoudelijker verband, zoals Nancy Kamp in de vermakelijke en toch ook weer serieuze verhandeling ‘Kunst, maatschappelijk verantwoord?’. Martin Hoogendoorn bespreekt een aantal schilderijen die samen zijn visie op het beroep duidelijk maken. Verrassend is de bundel in elk geval.
Een kunstminnende accountant in een kunstig beroep, dr. J.P.J. Verkruijsse RA RE en C.J. Hettinga RA, Ernst & Young
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.