Magazine

Nieuws

Artikel Clarity op Accountant.nl - Grant Thornton op kooptoer - Jules Muis en Dick Korf voor Commissie De Wit - Coney zoekt klanten via Twitter - RA-roman: Koude Uitsluiting - Bijna honderd acties tegen onrechtmatig titelgebruik - Big four UK: alleen PwC publiceert nog jaarverslag - Luc van Zutphen krijgt Alfred Coiniprijs 2009 - Homme Idzerda partner bij Blömer.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 3, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Artikel Clarity op Accountant.nl

In december 2009 zijn de aangepaste vertalingen van de International Standards on Auditing (ISAs) gepubliceerd. De definitieve standaarden worden in maart 2010 opgenomen in de NV COS en zullen van toepassing zijn op boekjaren die afsluiten na 15 december 2010.

In een artikel op Accountant.nl beschrijven Jan-Thijs Drupsteen en Peter Eimers de achtergrond en gevolgen van dit zogenoemde Clarity-project. “De nieuwe ISA Clarity-standaarden kunnen ons helpen om het maatschappelijk verkeer uit te leggen wat we doen als accountants, maar maken ook duidelijk dat ons vak meer is dan het invullen van checklisten”, aldus de auteurs.

Zie voor het artikel: Accountant.nl > Van de Helpdesk > Artikelen vaktechniek.

Grant Thornton op kooptoer

Grant Thornton wil in Nederland de komende jaren uitbreiden van ongeveer vijfhonderd nu tot maximaal duizend werknemers. Zo’n verdubbeling lukt alleen als het kantoor overnames doet, zegt bestuursvoorzitter Gerard Mulder in het Financieele Dagblad van 4 februari 2010.

Doel is een betere positie op de accountantsmarkt voor (middelgrote) beursfondsen. De beoogde tactiek is het opbouwen van een relatie via andere dienstverlening dan controle. “Hebben we daarin eenmaal een goede reputatie opgebouwd, dan kunnen we proberen om ook de opdracht voor accountantscontrole in de wacht te slepen”, aldus Mulder. De effectiefste manier om bij grotere bedrijven een voet tussen de deur te krijgen is volgens hem met internationaal belastingadvies en advies bij herstructureringen. De komende twee jaar moet de omzet in deze disciplines “verdubbelen”.

Groeien tot duizend werknemers door deze zelf aan te nemen is onmogelijk. “De concurrentie tussen werkgevers is eenvoudigweg te groot. Het zal dus moeten gebeuren door overnames van andere, kleinere kantoren.”

Jules Muis en Dick Korf voor Commissie De Wit

Op 20 januari 2010 gaven twee accountants acte de présence in een hoorzitting van de ‘Tijdelijke Commissie Onderzoek Financieel Stelsel’ (commissie De Wit). Eerst Jules Muis (onder meer oud-vice-president van de Wereldbank en blogger op Accountant.nl) en daarna Dick Korf (partner bij KPMG en voorzitter van de sectorcommissie banken van het NIVRA).

Jules Muis betoogde dat de accountant aan het vroegtijdig signaleren van de risico’s “geen enkele bijdrage” heeft geleverd. In zijn antwoorden kwamen veel ideeën voorbij die hij eerder uitte in ‘de Accountant’ en zijn weblog op Accountant.nl.

Op de openingsvraag of accountants hebben gefaald antwoordde hij dat accountants kritischer hadden kunnen zijn. “Als banken zelf sommige van hun eigen producten niet begrepen, hoe is het dan mogelijk dat accountants ze wel begrepen?”

Accountants moeten zich volgens Muis niet verdedigen door louter te wijzen op de regels en hun officiële taak. “Als toezichthouders ons in een onmogelijke constellatie plaatsen, door bijvoorbeeld de derivatenhandel niet te reguleren waardoor sommige financiële instellingen oncontroleerbaar worden, dan moeten we daarover gewoon onze bek opendoen.”

Dick Korf, partner bij KPMG en voorzitter van de sectorcommissie banken van het NIVRA, benadrukte de taak van de accountant: controle van de jaarrekening. Een goedkeurende accountantsverklaring zegt volgens hem niet alles over de gezondheid van een bedrijf. Over Muis’ opmerking aangaande de gemiste signaalfunctie van accountants zei hij dat accountants “geen publieke klikfunctie” hebben: “We bespreken veel met het bedrijf in kwestie, maar intern. Wordt een probleem niet goed opgelost, dan kunnen accountants er mee naar de toezichthouder.”

Korf erkent wel het potentieel van een bredere signaalrol en verwijst in dat verband naar het NIVRA-project Kennis Delen en de afspraken die in juni 2009 met DNB en financiële instellingen zijn gemaakt om meer te halen uit het tripartiete overleg tussen deze drie partijen. De informatievoorziening vanuit DNB kan beter, vindt Korf. Maar dat DNB op dit punt tekort is geschoten wil hij niet zeggen. “We hebben het als accountants ook laten gebeuren.”

Coney zoekt klanten via Twitter

Sinds 28 januari 2010 twittert accountantskantoor Coney met ondernemers. Permanent beantwoordt een medewerker vragen over boekhouding, controle en rapportage. Partner Pieter de Kok over het hoe en waarom van het volgens hem met ‘overweldigende’ belangstelling begroete initiatief.

Wie wilt u bereiken?
“Onze doelgroep is ondernemers van een jaar of dertig tot veertig die ervaring en affiniteit hebben met deze vorm van twitteren.”

Waar gingen de vragen over?
“Over zaken als toepassingen van XBRL, de btw-positie en consolidaties.”

Waarom dit initiatief? Toch niet alleen omdat jullie het ‘leuk’ vinden, zoals in het persbericht staat?
“Toen wij vijf jaar geleden startten, wilden wij veranderingen doorvoeren in de accountantspraktijk. Daartoe hebben wij al een aantal initiatieven ondernomen. Twitteren betekent voor ons de drempel met onze doelgroep verlagen door kennis te delen nog voor er een klantrelatie is. Normaal wacht je tot een ondernemer zich meldt om klant te worden. Daarna verdiept de relatie zich. Wij keren het om. In deze strategische keuze willen wij investeren. Als wij hier op jaarbasis vijf tot tien nieuwe klanten aan overhouden, zijn we dik tevreden.”

Kunt u alle antwoorden kwijt op Twitter?
“Er is ruimte voor direct messages en we kunnen allerlei links sturen die toegang tot bepaalde informatie geven. Als het nodig is, kunnen we ook e-mailadressen vragen om wat uitgebreidere informatie te sturen.”

Bent u niet bang voor grappenmakers?
“We hebben spelregels geformuleerd voor onze twitterservice. We gaan alleen in op serieuze vragen.”

RA-roman: Koude Uitsluiting

Ze zijn niet dik gezaaid, RA’s die zich ontpoppen als romanschrijver. Maar met Marcel van Brouwershaven is er weer eentje bij. Na 24 jaar controleren/adviseren en twee jaar besturen in de verzekeringssector hield deze 46-jarige zijn financiële carrière voor gezien en schreef de 316 pagina’s dikke roman ‘Koude Uitsluiting’. Het tragikomische verhaal van Bartjan Jelgersma, een succesvolle senior-hypotheekadviseur die na het vinden van een sleutel in het huis van zijn overleden oudtante stuit op het verborgen gehouden ‘foute’ deel van de familiegeschiedenis.

Om de altijd dreigende “neiging tot generalisatie en voorbarige oordeelsvorming” tegen te gaan, biedt de auteur – typisch des accountants, of juist niet? – de roman aan in drie verschillende omslagen.

‘Koude Uitsluiting’ is verkrijgbaar via www.romankoudeuitsluiting.nl.

Bijna honderd acties tegen onrechtmatig titelgebruik

In 2009 ontving de NOvAA 105 meldingen van vermeend onrechtmatig gebruik van de accountantstitel. In 86 gevallen schreef de NOvAA het kantoor (persoon) aan met het verzoek dit te staken. Bij het NIVRA waren deze cijfers respectievelijk zestien en twaalf.

In vijftig van de 86 door de NOvAA aangeschreven gevallen is gehoor gegeven aan het verzoek en in 22 gevallen is aangifte gedaan bij de Belastingdienst Holland Midden, die met de opsporing is belast. Daarvan is in dertien gevallen proces verbaal opgemaakt.

Het NIVRA ontving in 2009 zestien meldingen van vermeend onrechtmatig titelgebruik. In twee gevallen bleek daarvan na onderzoek geen sprake, een derde melding bleef onbehandeld omdat deze anoniem was en zonder bewijs. In drie gevallen zegde de betrokkene toe het onrechtmatig titelgebruik te staken, vier complexe dossiers zijn nog in behandeling en in zes gevallen deed het NIVRA aangifte bij Belastingdienst Holland Midden.

Wilt u een geval van onrechtmatig titelgebruik melden of heeft u een vraag hierover? Neem dan contact op met mr. Maaike Hommes, Postbus 7984, 1008 AD Amsterdam, of maak gebruik van de NIVRA-helpdesk op de NIVRA-website.

Big four UK: alleen PwC publiceert nog jaarverslag

Deloitte UK heeft als derde grote accountantskantoor in Engeland het eigen jaarverslag afgeschaft. Alleen PwC geeft nog een eigen jaarverslag uit. Volgens Deloitte krijgt de verantwoording van het eigen beleid gestalte in het audit transparency report, het corporate social responsibility document en het jaarverslag van de global-organisatie.

Volgens Britse vakmedia bevat het transparantieverslag overigens niet alle informatie die ook in het jaarverslag stond, zoals de winst en beloning per partner.

Eerder besloten Ernst & Young en KPMG in Engeland het eigen jaarverslag af te schaffen. Ernst & Young publiceert alleen nog een mondiaal jaarverslag, KPMG een Europees en een mondiaal jaarverslag. In Nederland schrapte van de big four alleen Ernst & Young het eigen jaarverslag.

Oud Nieuws op Accountant.nl:

‘de Accountant’/Accountant.nl duikt regelmatig in de archieven voor wat historisch perspectief en verrassende feiten. Maandelijks in ‘de Accountant’. Zie Accountant.nl voor een uitgebreider versie met het complete bronmateriaal en eerdere afleveringen.

Oud nieuws (10): Prijsconcurrentie in 1915

Accountantskantoren die concurreren op prijs om klanten binnen te halen. Anno 2010 gangbare praktijk. Maar een eeuw geleden was “de toepassing van concurreerende aanbiedingen eene der ernstigste hindernissen op den weg tot verheffing van het beroep (…) Meer dan dat, zij vormt een waren slagboom voor den vooruitgang van het vak, omdat zij de accountancy openlijk plaatst op een handelsbasis en berooft van den plaats, die het vak toekomt”.

De citaten komen uit het tweeluikartikel ‘Concurreerende dienstaanbiedingen’, gepubliceerd in ‘de Accountant’ van november en december 1915 en ontleend aan het Journal of Accountancy van de Amerikaanse beroepsorganisatie. Concurreren op prijs was volgens de Amerikaanse accountants die er in aan het woord kwamen zowel onethisch als onvoordelig: voor de accountant, de klant of voor beiden. En niet bevorderlijk voor de kwaliteit.

Accountants van naam deden dat niet. De vraag naar zo goedkoop mogelijke dienstverlening kwam dan ook vrijwel altijd van de klant. Vreemd, want die vroeg toch ook niet aan advocaten, doktoren, architecten of ‘andere vakmenschen’ een offerte uit te brengen? “Toch aarzelen enkele der beste zaken niet om aanbiedingen der meeste accountantsfirma’s in hare omgeving aan te vragen.”

Accountancy was echter geen ‘handelszaak’ maar een ‘beroep’. “Indien accountancy eene handelszaak was en de accountant bepaalde artikelen had te verkoopen, zou hij een zekeren prijs voor deze waren kunnen vragen, maar een beroep zijnde (of onze handelsvrienden het toegeven of niet) is het voor een accountant onmogelijk een prijs te vragen anders dan op een dagelijkschen grondslag (…).”

Sterker: “Als van den accountant niet kan worden verwacht, dat hij de werkzaamheden op de meest vaardige wijze, gepaard met grondigheid, zal behandelen, is hij niet de accountant, aan wien het werk zou mogen worden toevertrouwd.”

En: “Zoolang als deze toestand aanhoudt, moeten wij ons niet verongelijkt gevoelen, als het publiek traag is om den waren- van den imitatie-accountant te onderscheiden.”

Luc van Zutphen krijgt Alfred Coiniprijs 2009

Op 17 februari 2010 heeft Luc van Zutphen de achtste Alfred Coiniprijs ontvangen. Van Zutphen, emeritus hoogleraar accountancy van de Vrije Universiteit Amsterdam, krijgt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn gehele oeuvre. De Maatschappij tot nut der Israëlieten in Nederland lanceerde de prijs in 1994 ter nagedachtenis van registeraccountant Alfred Coini. Deze had een grote staat van dienst binnen de Joodse gemeenschap en was actief lid van de Maatschappij.

De eerste winnaar was in 1994 Arnold Schilder, de voorlaatste (2007) de in december 2009 overleden André Bindenga.

Homme Idzerda partner bij Blömer

Homme Idzerda (1975), sinds 2001 auteur van een vaste column in ‘de Accountant’, is per 1 januari 2010 als partner toegetreden bij Blömer accountants en adviseurs in Nieuwegein. Hij werkt daar sinds 2007 en werkte voordien bijna acht jaar bij een big four-kantoor.

Homme Idzerda is tevens docent en examinator aan Business Universiteit Nyenrode en treedt namens het NIVRA op als examinator voor praktijkscripties (zie ook pagina 65).

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.