Gespot - maart 2008
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een maandelijkse selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 3, 2008
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
De toekomst van het accountantsberoep
Het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie is voor het grootste deel gewijd aan het thema ‘De toekomst van het accountantsberoep’. Na een inleiding van Philip Wallage, waarin hij enkele veranderingen in de maatschappij en bedreigingen voor het accountantsberoep schetst, volgen vijf artikelen. Hans Strikwerda stelt dat de verwachtingen van de samenleving over wat de accountant wel en niet kan leveren bijstelling behoeven. Hij constateert dat de nieuw in te richten assurance-functie de traditionele functie ver te boven gaat. Roger Dassen en Rik Roos bespreken enkele toekomstscenario's voor de organisatie van accountantspraktijken en concluderen dat deze zich steeds meer zullen gaan organiseren via centrale rechtspersonen ter versterking van het huidige netwerk. Rob Bosman en Ruud Vergoossen beschrijven enkele institutionele ontwikkelingen rondom het accountantsberoep, waarbij zij stilstaan bij de gevolgen van de toegenomen regelgeving en de toekomstige organisatie van het accountantsberoep. Franciska Pouw en Steven Maijoor geven een overzicht van de huidige stand van zaken rond het accountantstoezicht in Nederland. Ook gaan zij nader in op de internationale dimensie van toezicht. Peter Eimers en Loek Vredevoogd bezien de toekomst van het accountantsberoep vanuit een opleidingenperspectief. Zij gaan onder andere in op de ‘Eindtermen theoretische accountantsopleiding 2008’.
- Philip Wallage, De toekomst van het accountantsberoep. Verandering als enige constante;
- Hans Strikwerda, De plaats en rol van de accountant in de 21ste eeuw: het vraagstuk van de aard en de organisatie van assurance;
- Roger Dassen en Rik Roos, Toekomstige organisatie van accountantspraktijken;
- Rob Bosman en Ruud Vergoossen, Het nieuwe institutionele raamwerk voor het openbare accountantsberoep;
- Franciska Pouw en Steven Maijoor, Accountantstoezicht in toekomstig perspectief. Van nationaal naar internationaal toezicht;
- Peter Eimers en Loek Vredevoogd, Eindtermen zijn het begin.
MAB, maart 2008
Gegevensverstrekking
In dit rapport worden gegevens uit financiële verslagen over 2006 gepresenteerd om aan te geven hoe ondernemingen omgaan met verslaggevingsvraagstukken die worden veroorzaakt door nieuwe regels van de FASB en de SEC. Met name wordt ingegaan op innovatieve gegevensverstrekking inzake verplichtingen en voorzieningen; derivaten en financiële instrumenten; goodwill en immateriële vaste activa; opbrengstverantwoording.
- M.P. Holtzman, What's new in financial reporting: financial statement notes from annual reports, Financial Executives Research Foundation, 2008, www.ferf.org
Prestatiemeting bij belegginsanalyse
In een omvangrijk artikel gebaseerd op een analyse door UBS Investment Research wordt ingegaan op de wijze waarop beleggingsanalisten financiële prestaties van ondernemingen meten, in het licht van het project performance measurement van de IASB. Een onderscheid tussen operationele, financierings- en investeringsactiviteiten in de winst-en-verliesrekening is nuttig, maar de meting en presentatie van resultaten zou anders moeten dan de IASB nu voorstelt.
- Stephen Cooper, Performance Measurement for Equity Analysis and Valuation. Accounting in Europe, 2007, pages 1-50
Acceptatie van IFRS door de SEC
De SEC heeft op 15 november 2007 beslist dat buitenlandse ondernemingen met een beursnotering in de Verenigde Staten geen reconciliatie meer behoeven uit te voeren van IFRS naar US GAAP. De achterliggende factoren van deze beslissing worden in dit artikel geanalyseerd.
- Holger Erchinger en Winfried Melcher, Convergence between US GAAP and IFRS: Acceptance of IFRS by the US Securities and Exchange Commission (SEC). Accounting in Europe, 2007, pages 123-140
IFRIC
De International Financial Interpretations Committee (IFRIC) vaardigt interpretaties van IFRS uit. In twee artikelen wordt ingegaan op het functioneren van IFRIC. Bradbury beschrijft het proces van totstandkomen van een interpretatie. Larson gaat in op de mate waarin commentaar wordt geleverd op voorstellen van IFRIC. Uit zijn onderzoek blijkt dat gebruikers nauwelijks participeren in het proces van totstandkoming van regels.
- Michael Bradbury, An Anatomy of an IFRIC Interpretation. Accounting in Europe, 2007, pages 109-122
- Robert K. Larson, Constituent Participation and the IASB's International Financial Reporting Interpretations Committee. Accounting in Europe, 2007, pages 207-254
Verslaggeving inzake pensioenen tegen reële waarde
De auteurs onderscheiden twee modellen voor de verwerking van pensioenkosten: het egalisatiemodel (op basis van SFAS 87) en het reële waarde model (op basis van de SFAS 158 en een algehele herziening van SFAS 87). Zij onderzoeken in hoeverre de twee modellen samenhangen met aandelenkoersen (value relevance) en met credit ratings (credit relevance) en concluderen dat toepassing van het reële waarde-model niet leidt tot een hogere informatiewaarde.
- Rebbeca N. Hann, Frank Heflin en K.R. Subramanayam, Fair value pension accounting. Journal of Accounting and Economics, december 2007, pages 328-358
Gerelateerd
Gespot - maart 2019
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Gespot - september 2018
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Gespot - mei/juni 2018
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Gespot - april/mei 2018
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
MAB nu 'open access'
Het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie (MAB), opgericht in 1924, is vanaf deze maand in 'open access' voor iedereen vrij toegankelijk.