Vooruit kijken
Tijdens mijn rijlessen (inmiddels al weer meer dan een rijbewijs geleden) hield mijn instructeur regelmatig zijn hand voor de binnenspiegel. Ik moest dan aangeven wat voor auto achter ons reed. Dit deed hij om te testen of ik echt wel keek of alleen mijn hoofd draaide. Vaak was het inderdaad alleen maar een draai van mijn hoofd zonder inzicht te krijgen in de achterliggende situatie.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 6, 2009
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Dit terwijl juist accountants wordt verweten dat ze willen autorijden via de achteruitkijkspiegel. Laten we het erop houden dat ik nog maar net was begonnen met mijn opleiding.
Dat terugkijken goed is, lijkt me helder. Als je niet weet wat achter je ligt, weet je ook niet wat je inhaalt. Een goed beeld van de geschiedenis kan leiden tot een leereffect dat zinvol is voor de toekomst. Het is dan wel van belang dat je inderdaad goed in de spiegel kijkt en onthoudt wat daar gebeurt. Dat laatste betwijfel ik nog wel eens.
Binnen de accountancy hebben we al enige jaren een tekort aan ervaren medewerkers. Dit is onder andere veroorzaakt doordat in de vorige economische teruggang is besloten beperkt nieuwe mensen aan te nemen. Gebaseerd op de economische omstandigheden lijkt dat op dat moment een logische keuze. Enkele jaren later blijkt de keerzijde. Een tussenlaag ervaren mensen ontbreekt. Dit leidt tot een verhoogde werkdruk en onevenredige verdeling van taken. Ontwikkelingsmogelijkheden worden beperkt omdat te weinig gedelegeerd kan worden en er is minder tijd voor begeleiding. Kijken accountants een keer vooruit, kijken ze niet ver genoeg.
Momenteel is iedereen in de ban van de crisis. Veel bedrijven hebben te maken met de effecten hiervan en proberen passende maatregelen te nemen. Ook accountantskantoren merken de crisis. We moeten meer werkzaamheden verrichten, sneller rapporteren, de continuïteit beter beoordelen. Kortom we hebben veel extra werk als gevolg van de crisis.
Dat niet alle werkzaamheden betaald zullen worden, begrijp ik. Dat de partnerbeloningen weer zullen zakken naar normale proporties, verbaast me niet, en is overigens ook inherent aan het ondernemersrisico.
Iedereen heeft het druk, controles kunnen vaak niet worden afgerond vanwege diverse issues. Daartegenover komt vanuit kantoren het verzoek om geen overuren meer te maken, vrije dagen op te nemen of zelfs vrije dagen bij te kopen. Daarnaast worden minder nieuwe medewerkers aangenomen of zijn er zelfs vacaturestops.
Dat deze kortetermijnpolitiek in de toekomst zal leiden tot de bekende problemen, lijkt me duidelijk. Daarvoor hoef ik niet lang in de spiegel te staren.
Homme Idzerda