'Financiële ZZP-ers, verenigt u'
Ledger biedt aan zelfstandig werkende RA's ondersteuning bij de inkoop van bijvoorbeeld verzekeringen. Die zijn op de doelgroep toegesneden en daarom tot dertig procent goedkoper. Oprichter Jeroen van den Oever wil Ledger graag laten doorgroeien tot een belangenorganisatie.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 6, 2009
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Ledger wil uitgroeien tot belangenorganisatie
De markt voor zelfstandige financiële experts ontwikkelt zich snel. Het aantal RA's met een eigen bedrijf is de afgelopen jaren in hoog tempo gestegen. Ook veranderde hun profiel. Vroeger begonnen vooral de op grote kantoren vastgelopen RA's, min of meer gedwongen en op latere leeftijd, voor zichzelf. Maar totdat vorig jaar de crisis uitbrak, kozen steeds vaker jonge RA's bewust voor de uitdaging en afwisseling van het zelfstandig ondernemerschap. Momenteel werken meer RA's dan ooit tevoren zelfstandig.
Voor Jeroen van den Oever, zelf RA en na veertien jaar bij KPMG te hebben gewerkt in 2004 voor zichzelf begonnen, is het niet meer dan logisch dat deze zelfstandige financiële experts zich gaan verenigen in een soortement belangenorganisatie. “FNV-Bondgenoten heeft een speciale bond opgericht voor ZZP-ers (zelfstandigen zonder personeel, red.) in technische beroepen. Het zou goed zijn als er iets vergelijkbaars kwam voor onze beroepsgroep, zodat wij ook politiek onze stem kunnen laten horen.”
Voorzet
De voorzet voor een dergelijke belangenorganisatie heeft hij inmiddels gegeven met de oprichting van Ledger. Ledger biedt nu vooral ondersteuning bij de inkoop van diensten, zoals verzekeringen, aan financiële ZZP-ers. Toen Van den Oever in 2004 zelfstandig ging werken, was hij erg veel tijd (en geld) kwijt voordat hij met het echte ondernemen kon beginnen. “Alles wat min of meer standaard geregeld is wanneer je in loondienst bent, is heel lastig te organiseren voor één individuele ZZP-er. Dat geldt zowel voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering, je aansprakelijkheidsverzekeringen, maar ook voor je leaseauto. Het zijn onvolwassen markten met producten die vaak lastig te vergelijken zijn. Bovendien betaal je je als individuele inkoper dikwijls blauw aan tussenpersonen.”
Collega's die in hetzelfde schuitje zaten, benaderden Van den Oever met de vraag hoe hij dat allemaal had geregeld. “Dat heb jij vast al uitgezocht”, veronderstelden ze. Dat was voor Van den Oever het startsein om iets gezamenlijks te regelen. Ledger heeft collectieve contracten afgesloten met grote verzekeraars. Die zijn helemaal toegesneden op de doelgroep van Ledger en daardoor tot dertig procent goedkoper dan de reguliere verzekeringen. Door zich via Ledger te verzekeren hoeft de financiële ZZP-er (of zijn tussenpersoon) bijvoorbeeld niet meer te kijken naar polissen van arbeidsonge- schiktheidsverzekeringen waarin ook het risico wordt gedekt dat iemand van een steiger valt. Zoiets is heel nuttig voor de metselende of timmerende ZZP-er, maar financiële mensen hebben dat niet nodig.
Stroomlijnen
Ledger heeft het inkoopproces als het ware gestroomlijnd. Dankzij dit voorwerk worden er grote efficiencyvoordelen behaald die in een lagere premie kunnen worden vertaald. “Ledger geeft bijvoorbeeld ook advies ten aanzien van standaard leveringsvoorwaarden. Als je die hanteert, sluit Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering daar naadloos bij aan”, aldus Van den Oever.
“De beroepsaansprakelijkheidsverzekering - je geeft het verkeerde advies - is inherent aan het beroep van de financiële expert. Daarnaast heb je natuurlijk ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering - je morst een kopje koffie over de computer van je opdrachtgever. Die heeft wat minder met ons specifieke beroep te maken. Maar het is wel verstandig om beide verzekeringen af te sluiten.”
Ook kunnen er via Ledger een rechtsbij- standverzekering, zorgverzekeringen, auto- en ook pensioenverzekeringen worden afgesloten.
Korting
Voor twintig euro per jaar kunnen zelfstandige financiële experts lid worden van Ledger. Ledger is oorspronkelijk bedoeld voor RA's. Maar ook andere financiële ZZP-ers zijn in principe welkom. Van den Oever schat dat Ledger nu ruim tweehonderd leden telt. “Dat lidmaatschap is een eis die de verzekeraar stelt. Een hogere contributie is voor ons niet nodig, want Ledger maakt verder weinig kosten. De leden regelen hun verzekeringen zelf via onze website met onze vaste tussenpersoon, Meeús in Breda. Wij weten niet wie welke verzekeringen heeft. Het enige waarvan wij op de hoogte worden gebracht is hoeveel verzekeringen er van een bepaald type zijn afgesloten. Daar willen we in verband met de kortingen die we kunnen bedingen zicht op hebben. Ledger is een platform, wij zijn geen tussenpersoon en hebben verder ook geen direct financieel belang bij het aantal verzekeringen dat er via ons wordt afgesloten.”
Leaseauto
Tot de collectief ingekochte diensten behoren ook het leasen van auto's via de Van Mosselgroep. Daarnaast heeft Ledger contracten voor het laten voeren van de boekhouding of het ontwerpen en onderhouden van een website.
De website van Ledger zelf is een Fundgrube voor de RA die overweegt om voor zichzelf te beginnen. Vele valkuilen, weetjes en tips staan er systematisch op gerangschikt. “Toen ik voor mezelf begon heb ik me er over verbaasd welke administratieve rompslomp het opzetten van een eigen bedrijf met zich meebrengt. En welke beslissingen je moet nemen, bijvoorbeeld ten aanzien van de fiscus. Absurd hoeveel hoofdbrekens dat kost. Vooral als je beseft dat je als RA toch min of meer deskundig bent waar het gaat om het inrichten van een administratie en het voeren van een bedrijf”, zegt Van den Oever.
Starters
Hij hoopt dat de informatie op de site van Ledger de hoofdbrekens van andere starters vermindert. Daarnaast wil hij door een koppeling met Linked-in, speciaal voor financiële ZZP-ers, een internet community creëren waarin ZZP-ers samen slechts één keer het wiel hoeven uit te vinden, in plaats van dat iedereen dat elke keer weer zelf opnieuw moet doen. “De stap van inkoopsupport naar een echte belangenorganisatie is de volgende stap die ik met Ledger hoop te maken. Maar daarvoor heb ik nieuwe bestuursleden nodig die me daar bij willen helpen. Er zijn allerlei zaken op fiscaal gebied, bijvoorbeeld de zogeheten VAR-verklaringen en het verlonen, die verbetering behoeven. Het zou goed zijn wanneer we als organisatie opkomen voor onze belangen en een vuist kunnen maken richting staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën.”
Gerelateerd
Veel meer stoppende zzp'ers dan vorig jaar
Het aantal zzp'ers dat stopt als zelfstandig ondernemer, is in de eerste helft van 2024 met dertig procent toegenomen ten opzichte van 2023. Het gaat om ruim 77.000...
Kwart startende zzp'ers komt net van school
Bijna een kwart van de nieuwe zelfstandig ondernemers komt pas net van school. Het aantal zzp'ers onder de 25 jaar is in vijf jaar tijd met meer dan de helft toegenomen.
Bijna helft van zzp'ers heeft 'pensioenspijt'
Bijna de helft (44 procent) van de zzp'ers heeft spijt dat ze niet eerder zijn begonnen met pensioenopbouw. Twee derde (64 procent) heeft het gevoel dat hun pensioen...
Veel zzp'ers doen boekhouding nog gewoon in Excel
Ondanks online boekhoudprogramma’s en apps gebruiken veel zzp'ers nog 'ouderwets' Excel om de financiën bij te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl.
Jonge accountants vertrekken makkelijker uit het beroep dan vroeger
Accountants die het beroep verlaten, doen dat vaak vanwege de hoge werklast. Ook bieden alternatieve werkgevers soms een betere honorering. Dat blijkt uit onderzoek...