Nieuws
NIVRA wil betere kwaliteit van niet-financiële informatie - Kredietbeoordelaars onder Europese druk - KPMG doet het rustig aan - Ernst & Young reorganiseert wereldwijd - ING waardevolste Nederlandse merk - Testosteronniveau voorspelt succes beurshandelaar - Gegevens bestellingen bewaren voor fiscus - Gerrit Zalm promoot XBRL wereldwijd - ‘ XBRL vereist vernieuwing controleaanpak’ - ‘Fraudebeleid vastgoedbeleggers goed begin’.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 6, 2008
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
KPMG kantoor met beste imago
KPMG heeft van de accountantskantoren, net als in 2007, de hoogste positie in de MT top 500 bedrijven met het beste imago in Nederland. Als eerste van de big four staat KPMG op de 29ste plaats, gevolgd door Ernst & Young (44), PricewaterhouseCoopers (48) en Deloitte (50). BDO staat op plaats 258. In dit jaarlijkse onderzoek van zakenblad Management Team worden duizend managers ondervraagd over hun favoriete werkgever en zakenpartner. Zij geven een beoordeling op drie punten: arbeid, business en strategie.
NIVRA wil betere kwaliteit van niet-financiële informatie
Het NIVRA pleit voor verbetering van de kwaliteit van niet-financiële informatie. Met name in de publieke sector is veel informatie niet-financieel van aard en daardoor moeilijk meetbaar of op betrouwbaarheid te toetsen. In een speciale wegwijzer ‘Niet-financiële informatie in beweging’ doet het NIVRA hiervoor een aantal aanbevelingen.
“Recent rapporteerde de rekenkamer Amsterdam dat maar net iets meer dan de helft (59 procent) van alle niet-financiële resultaten betrouwbaar is. Daar schrik ik van”, aldus NIVRA-voorzitter Jan Helder man op 20 mei
2008 in Den Haag, bij de overhandiging van het eerste exemplaar van de wegwijzer aan Charlie Aptroot, voorzitter van de Commissie voor de Rijksuitgaven van de Tweede Kamer. “We praten over zeer relevante zaken. Over blauw op straat, handen aan het bed in de zorgsector, of de groei van het fileprobleem.”
Het NIVRA ziet een groeiende behoefte om vast te stellen of niet-financiële informatie betrouwbaar is en aan kwaliteitseisen voldoet. Gebruikers, zoals de Tweede Kamer, vragen rekenkamers en accountants steeds vaker om te helpen om niet-financiële informatie te controleren. Helderman: “Ik zeg niet dat er altijd een accountant moet meekijken bij het opstellen van een beleidsplan, maar zeker is wel dat het vertrouwen van de samenleving in de politiek een stuk beter kan. Heldere en meetbare verantwoording van beleid helpt daarbij.”
Kredietbeoordelaars onder Europese druk
De CESR, het comité van Europese toezichthouders op de effectenmarkt, dringt er in een advies bij de Europese Commissie op aan om zo snel mogelijk een internationale standard setting and monitoring body voor kredietbeoordelaars in het leven te roepen. Als ‘de markt’ niet uit zichzelf zo’n orgaan instelt, dan moet er bindende regel geving voor komen.
Sinds de hypotheekcrisis staan de kredietbeoordelaars - Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch - onder druk. Zij hadden hoge waarderingen afgegeven voor financiële producten die later van twijfelachtige kwaliteit bleken. Daarbij werden ze betaald door de financiële instellingen die deze producten uitgaven en die ze ook anderszins beoordeelden.
Volgens het advies (CESR’s Second Report to the European Commission on the compliance of credit rating agencies with the IOSCO Code and The role of credit rating agencies in structured finance) zou een toezichthouder internationale standaarden moeten ontwikkelen en monitoren, in lijn met de richtlijnen van de wereldwijde organisatie van beurstoezichthouders IOSCO. Daarbij zou volledige publieke openheid en naming and shaming moeten worden aangewend om naleving af te dwingen.
Nederlandse vennootschapsbelasting concurrerend
Er wordt veel gesproken over de concurrentiepositie van Nederland als vestigingsland voor bedrijven, maar één ding is duidelijk: het Nederlandse vennootschapsbelastingtarief is internationaal concurrerend. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 150 Nederlandse en Amerikaanse ondernemingen met een vestiging in Nederland, in opdracht van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland en accountantskantoor Grant Thornton.
Slechts een handvol bedrijven overweegt vanwege de vennootschapsbelastingtarieven uit te wijken naar elders. Voor een kwart van alle bedrijven is de hoogte van de vennootschapsbelasting de belangrijkste factor in de beslissing om in Nederland te investeren. De deelnemingsvrijstelling en dividendbelasting voor Amerikaanse bedrijven volgen op twee en drie.
Meer transparantie off balance vehicles banken
Accountants moeten nauwkeurig de relatie gaan rapporteren tussen banken en hun off balance sheet vehicles. Dat is besloten tijdens een bijeenkomst in New York tussen accountants, bankiers en toezichthouders. Behalve de International Accounting Standards Board (IASB), de Financial Reporting Council (FRC) en de Securities and Exchange Commission (SEC) waren ook zes grote accountantsorganisaties aanwezig.
Officieel staat voor de officiële introductie een periode van twee jaar. Maar onder druk van accountants en toezichthouders zal de banksector een aantal regels waarschijnlijk vrijwillig eerder invoeren. Met de maatregel hopen de betrokkenen meer openheid te kunnen creëren over verborgen risico’s in de kredietsector, zoals die tijdens de hypotheekcrisis aan het licht kwamen.
Voor een artikel over de werking van off balance vehicles, zie ‘de Accountant’ van maart 2008, pagina 46.
KPMG doet het rustig aan
In september 2007 mislukte een grote fusie bij KPMG, dat de Europese activiteiten wilde samenvoegen. Het bestuur kreeg voor die plannen niet de vereiste tweederde meerderheid van de Nederlandse partners achter zich.
Naar aanleiding van de plannen van Ernst & Young benadrukte de Britse KPMG-topman John Griffith-Jones in een interview met de Financial Times van 5 mei 2008 nog eens de valkuilen van zo’n omvangrijke integratie. Het vorig jaar geformeerde KPMG Europe omvat nu de kantoren in Engeland, Duitsland en Zwitserland. Dat was al moeilijk genoeg, aldus Griffith-Jones. Achteraf zegt hij “blij te zijn” dat de samenvoeging bij KPMG beperkt is gebleven tot drie landenkantoren. “Met drie partijen kun je ten minste discussiëren over de manier waarop je de dingen wil doen en hoe je het gaat uitvoeren. Als je te maken hebt met 15, 25, 45 of 87 partijen, dan loop je het risico dat je niet verder komt dan een compromis dat erop neerkomt dat iedereen blijft doen wat men gewend is. Of anders kom je uit bij afspraken waarmee niemand zich gelukkig voelt.”
De komende maanden zullen meer landenkantoren zich aansluiten bij KPMG Europe, voorspelt Griffith-Jones. Hij noemde echter geen namen.
Ernst & Young reorganiseert wereldwijd
Ernst & Young voegt zijn wereldwijde activiteiten samen tot één organisatie. Dat maakte de firma eind april 2008 bekend. De integratie omvat alle vestigingen ter wereld, waaronder die in Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika. De kantoren krijgen één bestuur boven zich, onder leiding van Mark Otty, topman van Ernst & Young in het Verenigd Koninkrijk.
In het kader van de reorganisatie zal Ernst & Young Nederland samengaan met België. Bestuursvoorzitter Jan Nooitgedagt van E&Y Nederland zal daarover de leiding krijgen. “Ongetwijfeld volgen andere internationale accountantskantoren ook, maar wij zijn de eerste”, zegt Nooitgedagt over de mondiale mega operatie. “Wij blijven een partnerorganisatie. Niet meer met 240 partners, zoals we gewend waren, maar met 3.300 partners binnen een Europese entiteit. Onze juridische landelijke structuur blijft bestaan, maar wij brengen onze zeggenschapsrechten onder in een Europese entiteit waar iedere Europese partner zich bij aansluit. Deze entiteit valt bestuurlijk weer onder het hoofdbestuur.”
Eind mei 2008 stemmen de vennoten uit de betrokken landen over de integratie, die vervolgens vanaf 1 juli 2008 een feit moet zijn. “Ik verwacht geen problemen”, aldus Nooitgedagt. “Het zou vreemd zijn om als enige land geen aansluiting te zoeken bij de wereldwijde organisatie.”
ING waardevolste Nederlandse merk
In de jaarlijkse BRANDZ(TM) Global Top 100 of Powerful Brands van marktonderzoeksbureau Millward Brown is ING, net als vorig jaar, het hoogst genoteerde Nederlandse merk. De bank stijgt tien plaatsen naar nummer 43.
ABN AMRO, vorig jaar nieuw op nummer 95, is van de lijst verdwenen. De top 5 van sterkste merken is dezelfde als vorig jaar. Apple en McDonald’s stegen ieder drie plaatsen en staan dit jaar respectievelijk op plaats zeven en acht.
De Global Top 100 wordt bepaald door de dollarwaarde van merken, gebaseerd op financiële cijfers (Bloomberg) en de brand performance (op basis van doelgroepenonderzoek).
ING heeft volgens de lijst een merkwaarde van 15,1 miljard dollar. De stijging van ING is te verklaren door de sterke groei van de nettowinst en door het re-branden van allerlei merken naar het ING-label. Het is de derde keer dat Millward Brown de Top 100 samenstelt.
Waardevolste merken 2008 (miljarden US dollars)
Google 86,1
General Electric 71,4
Microsoft 70,9
Coca-Cola 58,2
China Mobile 57,2
IBM 55,3
Apple 55,2
McDonald’s 49,5
Nokia 44,0
Marlboro 37,3
Bron: Millward Brown
Testosteronniveau voorspelt succes beurshandelaar
Het begrip bull market krijgt een extra betekenis, nu is vastgesteld dat een hoog gehalte van het mannelijk geslachthormoon testosteron in de ochtend duidt op een winstgevende dag.
Dat blijkt uit een onderzoek door John Coates and Joe Herbert van de Cambridge University. De twee neurowetenschappers namen acht dagen lang om elf uur ’s ochtends en om vier uur ‘s middags speekselmonsters van zeventien vrijwilligers uit de Londense City. De daarin aangetroffen hoeveelheden van de hormonen testosteron (het ‘mannelijk geslachtshormoon’) en cortisol zetten ze naast hun financiële prestaties.
De resultaten, gepubliceerd in de Amerikaanse Proceedings of the National Academy of Sciences, zijn opvallend. De twee onderzoekers verwachtten vooraf dat succesvolle handelsdagen het testosteronniveau van een beurshandelaar zou opstuwen, aan gezien testosteron (onder meer) wordt geassocieerd met winnen en verliezen. Het aangetroffen verband ligt echter andersom: een hoge testosteronwaarde in de ochtend voorspelt bovengemiddelde winst tijdens die dag. Blijkbaar is de testosteronrijke handelaar dan al in zo’n winnaarsstemming geraakt dat hij de rest van de dag niet meer is te stuiten.
Cortisol wordt geassocieerd met stress. Daarom verwachtten de onderzoekers hoge cortisolscores op verliesdagen. Dat bleek er echter niet te zijn. Wel vonden ze een verband met onzekerheid en hectiek op de markt. Onzekerheid is dus veel stressverhogender dan verlies.
Gegevens bestellingen bewaren voor fiscus
Ondernemers moeten de detailgegevens uit hun bestelen afrekencomputer bewaren voor de Belastingdienst. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad in de zaak rond een afhaalrestaurant.
De uitbater van het restaurant gaf de fiscus alleen prints van de totaaloverzichten per dag. Daarop stond het totale bedrag van de bestellingen per klant en de tijdstippen waarop deze werden geplaatst.
De belastinginspecteur stelde vast dat niet alle bestellingen en betalingen in de verantwoorde omzet waren opgenomen en legde een naheffing plus boete op.
In het geschil hierover heeft de Hoge Raad nu bepaald dat ondernemers volgens artikel 52 lid 1 van de Algemene wet rijksbelastingen de detailgegevens van de bestellingen in de computer moeten bewaren als deze gegevens van belang zijn voor de belastingheffing. Omdat de dagelijkse totaaloverzichten vatbaar zijn voor manipulatie, zijn prints niet voldoende.
Kredietcrisis leidt tot ontslagen bij KPMG UK
KPMG in Engeland moet als gevolg van de kredietcrisis negentig mensen ontslaan. Het betreft medewerkers van corporate finance en transaction services, meldt Accountancy Age. De vraag naar deze specialisten zou zijn ingezakt als gevolg van de kredietcrisis. Ook andere accountantskantoren zouden de gevolgen daarvan kunnen gaan merken. “Dit zijn nu eenmaal de omstandigheden waar we op de markt mee te maken krijgen”, aldus een KPMG-woordvoerder.
De laatste keer dat KPMG met banenverlies te maken had was in 2002, toen de markten instorten. Er moesten toen duizend medewerkers uit. Woordvoerder Fred Schors van KPMG Nederland laat desgevraagd weten dat “een situatie zoals die zich in Engeland voordoet, in Nederland niet aan de orde is”.
Online learning voor PE per 1 september 2008
Vanaf 1 september 2008 kunnen accountants aan een deel van hun PE-verplichtingen voldoen via online learning: leren op een moment dat het uitkomt. Het Controllers Instituut, VERA en de Vedaa bieden samen met Harvard Business School Publishing meer dan veertig Engelstalige online management skills-modules aan. Elke module is goed voor één PE-punt.
Eenderde van de modules betreft onderwerpen op het terrein van general management, strategic management en management accounting & control. De overige modules zijn gericht op personal skills.
Harvard ManageMentor® 10 is een uiterst praktische bron voor management skills, met onder meer praktische adviezen, te downloaden tools en tijd besparende tips.
Wilt u bericht ontvangen zodra u zich kunt aanmelden? Mail dan uw gegevens naar: info@financial-executive.nl.
Gerrit Zalm promoot XBRL wereldwijd
Volgens ex-minister Gerrit Zalm, voorzitter van de Trustees van de IASC Foundation (het toezichthoudend orgaan op de IASB), brengt XBRL de acceptatie en implementatie van de International Financial Reporting Standards (IFRS) dichterbij. Daarom spant de International Accounting Standards Board zich in voor een XBRL-taxonomie die is gebaseerd op die standaards.
Zalm stelde dit op 7 mei 2008 tijdens de zeventiende Internationale XBRL-Conferentie in Eindhoven (zie ook pagina 56). Hij wees erop dat de IASC in dit verband samenwerkt met diverse autoriteiten. Hij noemde de Europese Commmissie, het Committee of European Banking Supervisors, het Committee of European Securities Regulators, de centrale banken van België en Spanje en toezichthoudende instanties in Australië, Canada, Japan, Nederland en de Verenigde Staten.
‘XBRL vereist vernieuwing controle aanpak’
De invoering van XBRL zal grote invloed hebben op de dagelijkse accountantspraktijk. Dit stelde NIVRA-voorzitter Jan Helderman op 7 mei 2008 tijdens het Nederlands Taxonomie Evenement in Eindhoven (zie ook pagina 56). Volgens Helderman is tot dusver te veel aandacht geweest voor de vermeen de kostenvoordelen van XBRL: “Wat mij betreft kijken we niet zozeer naar de kostenkant van XBRL, maar naar de batenkant: transparantie en een hogere kwaliteit van informatie.”
De snelheid van de digitale processen noodzaakt volgens de NIVRA-voorzitter echter tot waakzaamheid. “Als niemand meer zicht heeft op de kwaliteit van de informatie, hoe weet je dan wat de waarde van die informatie is?”
Om het betrouwbaarheidsniveau van de gegevens te kunnen blijven waarborgen, pleitte Helderman voor nieuwe methoden van assurance. Hij refereerde ook aan nieuwe vormen van dienstverlening, met als doel de betrouwbaarheid van informatie aan onder andere de fiscus en banken te kunnen blijven garanderen. Het NIVRA-bestuur heeft ‘assurance bij digitale verantwoording’ als prioriteit op haar agenda voor 2008 en 2009 gezet.
XBRL verplicht voor beursfondsen VS
Beursgenoteerde bedrijven in de VS moeten verplicht gebruik gaan maken van XBRL. Dat heeft de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) op 14 mei 2008 bekendgemaakt. Bedrijven die eind dit jaar hun boeken sluiten, worden geacht gebruik te maken van XBRL. De eerste gegevens die via deze rapportagetaal zijn aangeleverd worden volgend jaar gepubliceerd.
Deze verplichting geldt alleen voor beursfondsen met een marktkapitalisatie van minimaal vijf miljard dollar. Die omvatten de top 500 van het Amerikaanse bedrijfsleven. De SEC experimenteert al sinds 2005 met interactieve data-uitwisseling en ziet XBRL als middel tot groter inzicht in financiële aangelegenheden en lagere administratieve kosten.
Australische beroep ‘feminiseert’
Het Australische accountantsberoep feminiseert in hoog tempo. Dat meldt de beroepsorganisatie CPA Australia. Ruim veertig procent van de bij CPA Australia aangesloten leden is vrouw. Tien jaar geleden was dat nog 29 procent. Vorig jaar begonnen meer dan veertienduizend vrouwen aan de studie voor Certified Public Accountant (CPA). In New South Wales is nu zelfs meer dan de helft van de CPA’s tot 35 jaar vrouw.
‘Fraudebeleid vastgoedbeleggers goed begin’
Het NIVRA stelt zich op achter de aanbevelingen van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) voor beperking van het frauderisico. De IVBN publiceerde in februari een kader met risicobeheersmaatregelen tegen fraude. Die gingen over kritische processen als aan- en verkoop en het taxeren van vastgoed, maar ook over persoonlijke integriteit, governance en cultuur en (vooral) op een goed functionerend toezicht daarop. Het NIVRA wijst er wel op dat niet duidelijk is in hoeverre vastgoedbeleggers de maatregelen nu al uitvoeren, en dat het aanbeveling verdient om uit te zoeken in hoeverre dat het geval is.
Speciale aandacht is volgens het NIVRA nodig voor de soft controls, die ingaan op de bedrijfscultuur van de vastgoedbeleggers. Die moeten bevorderen dat het management en medewerkers gedrag vertonen waarbij op een integere, constructieve, en collegiale wijze een bijdrage leveren aan de doelstellingen van organisaties in de vastgoedsector.
Het NIVRA beveelt ook aan om de rol van de internal auditor nader te expliciteren. Met name een aantal specifieke zaken die een relatie met fraude kunnen hebben, kan daardoor kritisch worden gevolgd. Voorbeelden zijn het opnemen van vakantiedagen door medewerkers, het beoordelen van werktijden, een analyse van constructies met verschillende vennoot schappen, standaardbankverklaring van bankrekeningen, en factuur- en declaratiecontrole.
Voor de volledige NIVRA-reactie, zie www.nivra.nl/Downloads/Fraudepreventie/NIVRA_reactie_IVBN.pdf.
Hoogste beginsalarissen bij Loyens & Loeff
Altijd interessant, de salarissen in aanpalende beroepsgroepen. Advocatie.nl deed een onderzoekje onder de top 15 van advocatenkantoren. Voor advocaat-stagiaires is Loyens & Loeff financieel het aantrekkelijkst, met een bruto maandsalaris van € 3.304. Met één kanttekening: anders dan bijvoorbeeld De Brauw Blackstone Westbroek keert dit kantoor geen dertiende en veertiende maand uit, en het kent ook geen bonusregeling zoals Allen & Overy. Loyens & Loeff heeft de beloning voor advocaat-stagiaires overigens stevig verhoogd: een jaar eerder ontvingen stagiaires nog € 2.511 per maand.
Ook bij junior medewerkers staat Loyens & Loeff als betaler bovenaan, met € 5.234. Clifford Chance (€ 4.821) en De Brauw Blackstone Westbroek (€ 4.663) volgen. Overigens is de lijst niet volledig: Allen & Overy, Boekel de Nerée, Stibbe en Van Diepen Van der Kroef verschaften geen gegevens.
Zie voor het volledige onderzoek www.advocatie.nl.
Bruto maandsalaris juniormedewerker
Kantoor €
1. Loyens & Loeff 5.234
2. Clifford Chance 4.821
3. De Brauw Blackstone Westbroek 4.663
4. Baker & McKenzie 4.562
5. Holland Van Gijzen 4.100
6. Van Doorne 4.100
7. Houthoff Buruma 4.034
8. Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn 3.941
9. NautaDutilh 3.871
10. CMS Derks Star Busmann 3.822
Bron: Advocatie.nl
Internal audit-studie PwC 2008
PricewaterhouseCoopers heeft zijn jaarlijkse onderzoek naar ontwikkelingen in de internal audit-functie gepubliceerd: Targeting key threats and changing expectations to deliver greater value. In het rapport constateert PwC een kloof tussen de huidige dienstverlening van internal auditdiensten en de verwachtingen van afnemers. Het rapport toont de resultaten van een onderzoek onder 674 Amerikaanse internal auditors.
De belangrijkste trends:
- Hogere verwachtingen van auditcommissies.
- Internal audit moet grotere prioriteit geven aan strategische, business en operationele risico's.
- Langdurige audittrajecten kunnen draagvlak onder afnemers van internal audit-diensten verminderen.
- Internal audit moet de mogelijkheden van PCAOB Auditing Standard 5 benutten om werkzaamheden voor compliance met Sarbanes-Oxley te verminderen.
Voor het volledige rapport, zie www.pwc.com of het nieuwsbericht op Accountant.nl).
Zondag wakker door naderende werkweek
Driekwart van de Nederlandse werknemers heeft vanwege de gedachte aan de nieuwe werkweek wel eens moeite om op zondag in slaap te komen. Voor een derde is dit zelfs wekelijks het geval. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Monster Worldwide, de moederorganisatie van Monsterboard.nl, onder 25 duizend werknemers in dertien landen. Eén troost: Nederlanders slapen nog relatief goed in vergelijking met Britse en Amerikaanse collega’s.
Wordt uw zondagnachtrust beïnvloed door de gedachte aan de volgende werkweek?
NL EU VS
Ja, elke week 34% 42% 51%
Af en toe, een paar keer per maand 26% 19% 18%
Zelden, alleen als ik aan een groot project werk 15% 17% 13%
Nee, nooit 25% 22% 18%
Bron: Monster Worldwide