Buitenland lokt
Zijn er al zo weinig Nederlandse accountants, gaan ze ook nog eens naar het buitenland. Met name zonovergoten belastingparadijzen oefenen een grote aantrekkingskracht uit. "Dit overtreft alle verwachtingen."
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 6, 2008
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Mike Williams is een concurrent van KPMG. En van PricewaterhouseCoopers, Deloitte en Ernst & Young. En van elke andere organisatie in Nederland die schreeuwt om nieuw accountantsbloed. Heeft zeker een groot bedrijf, die Williams? Valt mee. Om precies te zijn heeft hij één collega, Adam Bendall.
Bendall is de webmaster. Vanuit Tetbury, een dorp dertig kilometer ten noordoosten van Bristol, houdt hij de website www.accountancyjobsabroad.com in de lucht. En Mike Williams reist de wereld rond: de Cariben, het Verre Oosten, het Midden-Oosten met name. Op zoek naar accountants en op zoek naar bedrijven die accountants nodig hebben. ”Maar dat laatste is het probleem niet”, zegt hij. “Het probleem is de gekwalificeerde accountant te vinden die voor twee tot vijf jaar naar het buitenland wil.”
Tientallen
Maar dat probleem wordt kleiner, meldt Williams enthousiast. Herfst 2007 zette hij de banensite op en sindsdien kon hij al “enkele tientallen” accountants plaatsen. De eersten in Australië, daarna enkelen in de Cariben. Daarna kwam de vraag uit het Midden-Oosten los. Dubai, Bahrein, Abu Dhabi. De website: ‘Exciting locations with a vibrant social life’.
Maar natuurlijk trekken professionals niet voor de gezelligheid voor een paar jaar naar Barbados, de Kaaimaneilanden of Dubai. Williams: “De opgedane ervaring is van onschatbare waarde en de betaling is goed.”
Belastingontwijking
Dat laatste is vooral te danken aan het belastingregime in deze exotische oorden, hetzelfde belastingregime dat verantwoordelijk is voor het slechte imago van de locaties. Werkt een accountant op bijvoorbeeld de Kanaaleilanden niet per definitie mee aan advisering over belastingontwijking? En hoe is dat te rijmen met maatschappelijk verantwoord ondernemen en de publieke functie van een accountantskantoor?
Williams bezweert dat zijn bedrijf alleen zaken doet met geregistreerde en onder toezicht staande instellingen. En dat zijn voor het grootste deel de grote financiële instellingen en de grote accountantskantoren.
Aanbod uit Zimbabwe
“Laat ik vooropstellen dat concurrentie op belastingregels wereldwijd een veel toegepast en geaccepteerd, geoorloofd businessmodel is”, zegt Williams. “Daarnaast is het juist de hevige concurrentie tussen deze belastingparadijzen die het toezicht bevordert. Landen als Bermuda of Ierland kunnen zich geen smoezelig imago veroorloven en daarom doen ze er alles aan hun geloofwaardigheid te verhogen.” Williams' klanten zijn investeringsmaatschappijen, verzekeraars, hedgefondsen. De kandidaten komen uit heel Europa, uit India, uit Zuid-Afrika. “Ik krijg nu ook veel aanbod uit Zimbabwe. Het gaat daar niet goed. Mensen willen weg.” Hij is nu in opdracht van een bank in het Midden-Oosten bezig met het werven van een groep van twintig accountants. “Dit overtreft alle verwachtingen.”
‘Dé trend’
Ook uit Nederland ervaart accountancyjobsabroad.com volgens Williams “ruime belangstelling”. Uit de NIVRA-publicatie ‘Trends in accountancy’ van november 2007 blijkt dat het aantal Nederlandse registeraccountants dat in het buitenland werkt tussen 1999 en 2006 is gestegen van 648 naar achthonderd (van de in totaal ongeveer veertienduizend RA's). Het is dé trend, zegt Williams, zeker onder zijn doelgroep: jonge accountants van nog geen dertig jaar. Williams citeert uit Britse enquêtes waaruit blijkt dat 92 procent van de afgestudeerde accountants ‘rondloopt’ met de wens ooit in het buitenland te werken. “En steeds vaker wordt de daad bij het woord gevoegd.”
‘Wás Aruba maar een belastingparadijs’
Edsel Lopez (44) studeerde af in Tilburg en vertrok in 1993 naar Aruba, om daar voor PricewaterhouseCoopers aan de slag te gaan. Erg buitenlands is Aruba niet voor hem: hij is er geboren. Was Lopez van plan te blijven? “Niet echt. Maar ik ben er nu vijftien jaar en een vertrek heb ik nog niet gepland.”
De RA moet lachen bij de vraag naar Aruba's belastingwetten. “Wás Aruba maar een belastingparadijs. We proberen juist de financiële industrie naar het eiland te trekken, maar de concurrentie is hevig. Maar economisch is Aruba voor zeventig procent afhankelijk van een enkele sector, het toerisme, en dat is niet goed. We proberen een tweede poot te bouwen, en dat moet de financiële dienstverlening worden.” Het is moeilijk ervaren Nederlandse professionals naar Aruba te halen en ze te behouden. “We blijven opleiden. Maar na een paar jaar, als de kinderen naar de middelbare school moeten, keren de ervaren krachten terug naar Nederland.”
‘Dan komt het paradijselijke gevoel naar boven’
Jelte Waardenburg (33) werkt bij PricewaterhouseCoopers in Australië. Van vooroordelen over Australië als belastingparadijs heeft hij geen last, wel van het idee “dat men denkt dat we hier alleen maar aan het surfen en barbecuen zijn. Terwijl we hier, vergelijkbaar met Nederland, lange dagen maken. Maar inderdaad: in het weekend is de gelegenheid er wel om volop te surfen en te barbecuen. Een prachtige mix. Ja, dan komt het paradijselijke gevoel naar boven”.
Waardenburg denkt over enkele jaren terug te keren. “Ik doe enorm veel kennis en ervaring op, zowel zakelijk als persoonlijk, waarvan ik weet dat ik die direct kan toepassen als ik weer in Nederland aan de slag ga.”
Zijn motivatie om buiten Nederland aan de slag te gaan was vooral het verbreden van zijn professionele blik. “Ik was uit op een Engelstalig land waar de financiële dienstverlening, mijn werkterrein, prominent aanwezig zou zijn in mijn takenpakket.”
‘De bankwereld is nu in Nederland wel heel klein geworden’
Johan Hundertmark (37) denkt niet dat hij ooit nog terugkomt naar Nederland. Zijn studie volgde hij al deels in het buitenland, zijn familie is zeer sterk internationaal geöriënteerd en hij werkt in de bankwereld en die is ‘nu in Nederland wel heel klein geworden’.
Hundertmark werkte tot maart dit jaar bij ABN AMRO in Saudi-Arabië. Hij was niet speciaal geïnteresseerd om in het Midden-Oosten te gaan werken, maar toen hij enkele jaren geleden kon kiezen tussen een functie in Brazilië en het leidinggeven aan de interne auditafdeling in Saudi-Arabië, hoefde hij niet lang te twijfelen. Toen hij in het buitenland studeerde, besloot hij al ook buiten Nederland te gaan werken.
“Nederland is zo klein. De rest van de wereld is zo groot en biedt zo veel andere mogelijkheden …” Hundertmark houdt het bij ABN AMRO voor gezien nu de bank is overgenomen door RBS. Zijn volgende bestemming: Australië, waar hij gaat werken als head of audit/associate director bij Macquarie Bank.
Gerelateerd
Jonge accountants vertrekken makkelijker uit het beroep dan vroeger
Accountants die het beroep verlaten, doen dat vaak vanwege de hoge werklast. Ook bieden alternatieve werkgevers soms een betere honorering. Dat blijkt uit onderzoek...
Topman KPMG US pleit voor hervormingen, om naderend tekort aan accountants te voorkomen
In de VS kiezen steeds minder studenten voor het accountantsberoep. Tegelijk gaat zo'n driekwart van de huidige CPA's richting het pensioen. Om problemen in de toekomst...
Salarissen van jonge accountants sneller gestegen
De salarissen van jonge audit professionals zijn sinds 2022 duidelijk sterker gestegen dan die van meer ervaren accountants. Starters verdienen bij de big four aanvankelijk...
Accountant zoekt vrouw
Gezien het succes van 'Boer zoekt vrouw' is een nieuw tv-format speciaal voor accountants wellicht een idee. Een suggestie hiervoor in De Avondshow van Arjan Lubach...
Personeelstekort leidt bij vier op de tien accountantskantoren tot lagere kwaliteit
Bijna zestig procent van de Nederlandse mkb-accountantskantoren heeft momenteel een tekort aan personeel, blijkt uit onderzoek van Exact. Dat zorgt niet alleen voor...