Magazine

Spookcijfer: Stormachtige bedragen

Een indrukwekkende hoeveelheid storm en bliksem trekken half mei over Nederland. En een dag later weten de media al hoeveel dat de verzekeraars kost: 15 miljoen euro.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 7/8, 2009

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Hoe is het mogelijk om zo razendsnel al een beeld te hebben van de schade? Hoe kan het dat er eerder in de ochtend nog werd gesproken over 2 miljoen? En slaat dat cijfer eigenlijk ergens op?

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars legt uit hoe hun stormmodel werkt. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond blijkt te beschikken over een database met schademeldingen die teruggaan tot circa 1985-1990 (afhankelijk van het soort schadeverzekering). In die database is een duidelijke relatie te onderkennen tussen de gemeten windsnelheden en de hoogte van de schade, en dus kan het model op basis van een meting van de windsnelheid - elke nacht om 2 uur rapporteren 10 stations verspreid over Nederland hun data - de omvang van de schade voorspellen.

Het bedrag dat uit het model rolt heeft overigens alleen betrekking op woningen en bedrijfspanden. Autoschade zit er niet in. Op basis van onderzoeken uit het verleden plust men voor dat doel nog eens 25 procent erbij.

In mei 2009 bleek dit model er echter hopeloos naast te zitten. De schatting kwam uit op 2 miljoen, terwijl verzekeraar Interpolis even later doodleuk meldde dat alleen deze maatschappij al tien miljoen aan schade verwachtte. In allerijl besloot het verbond om een rondje te bellen langs de maatschappijen en op basis daarvan bracht men naar buiten dat het dit keer gaat om 15 miljoen. “Met veel meer voorbehouden dan normaliter”, aldus de woordvoerder, die ook erkent dat het bepaald geen exacte wetenschap is: “Het blijft natuurlijk allemaal gissen, zeker bij uitzonderlijke weertypes met vooral een locale, sterk gespreide impact. Maar ja. Het alternatief is twee weken wachten tot alle meldingen binnen zijn en daar hebben de media helaas niet altijd het geduld voor.”

Begrijpelijk, al is dus wel duidelijk dat de nattevingerfactor erg hoog is. Oh, en hoe het kan dat Interpolis zo’n relatief groot deel van de totale geschatte schade voor haar rekening neemt? Interpolis heeft een sterke positie in agrarisch gebied waar relatief veel schade werd geleden.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.