Boeken - juli/augustus 2009
House of cards - De uitverkoop van Nederland - Welke kleur heeft jouw parachute?
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 7/8, 2009
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Tekst: Rob Heinsbroek
House of cards
Make money. Bear Sterns werd in maart 2008 verkocht aan JPMorgan Chase voor twee dollar per aandeel. In het eerste deel beschrijft Cohan op haast intieme wijze de laatste tien dagen van deze ooit gerenommeerde zakenbank: de paniek onder handelaren en personeel, het verlies van vertrouwen, de nachtenlange onderhandelingen op een dieet van cappuccino en pizza. In deel 2 worden de topmannen van Bear Sterns van biografische informatie voorzien: eerder agressieve dealmakers dan bankiers, letterlijk en figuurlijk kaartspelers (ceo Jimmy Caine was een vermaard bridgespeler). Deel 3 beschrijft de roekeloze avonturen met hedgefunds in de laat- ste jaren die er voor zorgden dat de financiering van Bear Sterns een kaartenhuis was. Cohan - zelf jarenlang op Wall Street gewerkt - heeft een klein meesterwerkje afgeleverd dat leest als een spannend jongensboek. Verplicht meenemen naar de camping deze zomer.
W.D. Cohan, House of cards - how Wall Street's gamblers broke capitalism, Allen Lane (Penguin Group), ISBN 9781846141959
De uitverkoop van Nederland
‘Hoe ver moet een land gaan met de verkoop van ondernemingen die deel uitmaken van de infrastructuur?’, vraagt NRC-redacteur Menno Tamminga zich af. De Nederlandse politiek heeft immers na het debacle met de overheidssteun aan scheepsbouwer RSV amper meer serieus nagedacht over het ontwikkelen van een zogenaamde industriepolitiek, terwijl veel andere landen de eigen economie nadrukkelijk beschermen. Ook is hij kritisch over de hoge geldelijke beloningen van topmanagers en de vele buitenlandse bestuurders. Het boek eindigt met twee aanbevelingen; ontwikkel wetgeving voor de toetsing van buitenlandse overnames in Nederland, en bouw een financiële infrastructuur die nationale belangen behartigt. Tamminga denkt bij dit laatste aan de vorming van een Nationaal Vermogensfonds gevuld met de aardgasbaten. Een vlot geschreven boek dat uitnodigt om eens te reflecteren over de toekomst van het Nederlandse bedrijfsleven.
M. Tamminga, De uitverkoop van Nederland, Prometheus/NRC Handelsblad, ISBN 9789044612585
Welke kleur heeft jouw parachute?
In deze zogenaamde ‘zware tijden editie’ geeft Bolles veel praktische tips om - ondanks de slechte economische omstandigheden - precies de baan te vinden die u zoekt. Hoe te zoeken naar werk, het schrijven van een juist CV, het voeren van sollicitatiegesprekken; het komt allemaal aan bod. Daarnaast zijn er ook enkele hoofdstukken - met af en toe een lichte ‘softe’ ondertoon - over het vinden van werk dat specifiek bij u past. De auteur raadt u aan hiertoe te bepalen welke reis u in uw leven zou willen maken, welke waarden voor u belangrijk zijn. Een toegankelijk geschreven handboek met veel praktische tips. Wat dacht u bijvoorbeeld van de tip om nooit een sollicitatiegesprek met de afdeling PZ of HR te voeren? Probeer daarentegen direct bij de persoon binnen te komen die daadwerkelijk de bevoegdheid heeft om u aan te nemen.
R.N. Bolles, Welke kleur heeft jouw parachute? - Een praktisch handboek voor werkzoekers en carrièreplanners, Uitgeverij Nieuwezijds, ISBN 9789057122798
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.