Spookcijfer: Kosten besparen met elektronisch factureren: een eitje
‘Naar schatting kan er bij volledig elektronisch factureren jaarlijks 243 miljard euro worden bespaard in de Europese Unie.’ We lezen het in het Belgische zakenblad Express en ook in andere vakbladen is het getal terug te vinden.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 7/8, 2008
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Het lijkt onvoorstelbaar veel, want om een gevoel te krijgen voor de omvang: het hele Bruto Binnenlands Product van België bedraagt zo’n 285 miljard euro. Het gevoel zegt dat hier wat al te gemakkelijk met cijfers wordt gestrooid om het punt te maken dat we haast moeten maken met elektronisch factureren. Een valide punt overigens, laat daarover geen misverstand bestaan.
We gaan dus spitten en komen uit bij een presentatie van Bo Harald, voorzitter van het EU-expertcomité voor e-facturatie. In die presentatie zet hij verschillende cijfers onder elkaar, waaronder een besparing van 243 miljard, berekend door de European Association for Corporate Treasurers (EACT), en een besparing van 238 miljard, berekend door de Europese Commissie.
De cijfers liggen zo dicht bij elkaar dat het erop lijkt dat het inderdaad mogelijk moet zijn om zo’n forse besparing te realiseren. Want als twee bronnen onafhankelijk van elkaar tot dezelfde uitkomst komen, dan groeit de geloofwaardigheid.
Toch doen we als accountant onze naam eer aan en graven verder.
Dan blijkt dat de berekening van EACT tamelijk grof is. Zij schatten de kostprijs van een factuur nu (conservatief) in op 30 euro per stuk. En denken dat elektronisch factureren de kosten met 80 procent drukt. Als de helft van alle facturen (27 miljard in de hele EU) voortaan elektronisch wordt gemaakt, kan dat een besparing opleveren van 243 miljard. Met de nadruk op als.
Het bedrag van 238 miljard steunt op wat meer doorwrocht materiaal, namelijk een onderzoek van Cap Gemini in opdracht van de Europese Commissie. Het onderzoek richt zich op de gevolgen van de Single European Payment Area, een harmonisatie van het Europese betalingsverkeer en becijfert ook de aanvullende effecten van elektronisch factureren. De berekening van 238 miljard komt dan voort uit het meest optimistische scenario. Veel belangrijker dan dat: het cijfer heeft betrekking op een periode van 6 jaar! Maar dat wordt er nergens bij verteld.
U trekt zelf uw conclusies verder wel?
Gerelateerd
Spookcijfer: Cybercrimeconsultants weten wat niemand weet
Cybercrime kost Nederland jaarlijks 10 miljard, zo schrijven tientallen media de kop van een persbericht van Deloitte over. Maar klopt dat ook? Daar valt veel over...
Zichzelf overschreeuwende verzekeraars
Als maandelijkse rubriek is Spookcijfer al een tijdje gestopt. Maar soms kunnen we het niet laten. De borstkloppende verzekeringssector laat ons geen andere keus.
Spookcijfer: Verplassen met accountants
Size does matter. En dus is het begrijpelijk dat Jim Quigley, de wereldwijde ceo van Deloitte, de grote woorden in het persbericht niet schuwt als blijkt dat Deloitte...
Spookcijfer: Schaatspret heeft (g)een prijs
Schaatsen is niet zonder gevaar. Eimert van Middelkoop was daar afgelopen januari het beste bewijs van: de minister van Defensie hield er een gebroken pols aan over...
Spookcijfer: 5 miljard dollar door creditcardfraude?
‘Online fraude levert boeven ruim 5 miljard dollar per jaar op’, zo lezen we in een kop boven een artikeltje in De Automatiseringsgids. Om te vervolgen met ‘Hi-tech...