De X van 2007
Geprolongeerd: een selectie opmerkelijke zaken uit het voorbije jaar. Een nieuwjaarstraditie en wie weet ook nog nuttig voor de geschiedschrijving. De categorieën zijn willekeurig en een deugdelijke grondslag wordt niet gepretendeerd. Daarom weer bij voorbaat excuses aan een ieder die zich ten onrechte genoemd dan wel gepasseerd voelt.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 1, 2008
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Marketingprimeur van het jaar: de klimaatdirecteur. De film van Al Gore en het alarmerende IPCC-klimaatrapport waren nog maar nauwelijks verschenen of de big four hadden zo'n functionaris.
Vrije val van het jaar maakte ABN-topman Rijkman Groenink. Volgens Pim Fortuyn had hij al jaren geleden achter de tralies moeten zitten, in 2006 koos Elsevier hem tot Nederlander van het jaar, maar in 2007 viel Rijkman keihard van zijn kersverse troon. Materieel comfortabel geland overigens, dus medelijden niet nodig.
Accountancy-buzzword van het jaar: guidance. Goede kanshebber voor 2008 is ‘redundantie’. Onuitroeibaar blijft ‘transparantie’.
PR-vondst van het jaar: “President en ceo Anders Moberg zal de vennootschap verlaten om andere carrièremogelijkheden na te streven”. Deze trouvaille stond in een Ahold- persbericht van 27 april 2007. Inderdaad, van dat ‘zoekt een nieuwe uitdaging’ moesten we een keer af.
Accountant van het jaar. Net als vorig jaar kiest de redactie voor De Onbekende Accountant, doorgaans noest maar onzichtbaar werkzaam in het mkb. Omdat goed iets anders is dan bekend.
Draaitol van het jaar. Voorspelbaar, maar onvermijdelijk: Wouter Bos. Voorbeeldje. Bos, op 8 juli 2006 in Elsevier: “Als er weer iets komt dat ook maar enigszins lijkt op wat vorig jaar het Grondwettelijk Verdrag heette, dan zal dat wéér via een referendum moeten lopen.”
Palingen van het jaar: investment bankers. Werkten actief mee aan misleiding door Enron, droegen dubbele petten bij beleggingsadviezen, en spelen met hun financiële acrobatiek nu een rol bij de kredietcrisis. En toch incasseren ze vorstelijke bonussen.
Fantast van het jaar: Geert Mak. Geen accountant, maar wel bezig met vastlegging van de werkelijkheid. Denkt men. Na zich eerder met zijn pamflet ‘Gedoemd tot kwetsbaarheid’ (over de periode na de moord op Theo van Gogh) te hebben gediskwalificeerd als betrouwbaar beschrijver van de actuele werkelijkheid, valt Mak nu ook door de mand als chroniqueur van het verleden. Zijn tv-serie In Europa bevat talloze fouten. Nee, niet alleen details (lees het Historisch Nieuwsblad). Mak schrijft goed maar fictie ligt hem duidelijk beter.
Schertsklacht van het jaar: Corneel Spil contra MAB, bij de Raad voor de Journalistiek. En goed voor een eye opener. MAB is blijkbaar een journalistiek blad.
Mee- en tegenvaller van het jaar: De NIVRA-Ledenvergadering van 12 december. Het niveau viel na editie 2006 erg mee, het spektakel daardoor wat tegen. Wel produceerde de bijeenkomst de overtuigende winnaar in de laatste categorie.
Uitspraak van het jaar: “Ik heb een huis met dertien dakkapellen en ik ben multimiljonair, dus u hoeft geen medelijden te hebben. Maar ik wil gewoon mijn vak kunnen uitoefenen!” Aldus een NIVRA-lid tijdens de Ledenvergadering.
Zulke memorabele uitspraken doen accountants te weinig.
Een voorspoedig 2008!