NIVRA en CI starten educatie speciaal voor FINAD-leden
Het Controllers Instituut organiseert de komende maanden samen met VERA (scholingsafdeling van het NIVRA) diverse cursussen voor RA's en RC's in het financieel management. Het zeer gevarieerde cursusprogramma levert een bijdrage aan de verplichting voor FINAD-leden om elk jaar veertig PE-punten te halen.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 6, 2007
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Sinds 1 januari 2007 moeten ook RA's die werkzaam zijn in het financieel management zich permanent scholen. Deze verplichting vloeit voort uit de richtlijnen van de International Federation of Accountants die International Education Standards heeft opgesteld. In deze standards wordt uitgegaan van zogenaamde lifelong learning trajecten. In ‘de Accountant’ van september 2006 plaatste de sectie-FINAD van het NIVRA enkele kritische kanttekeningen bij de manier waarop de verplichting in de alledaagse praktijk was vertaald. Zo vond men het jammer dat zelfeducatie via bijvoorbeeld het lezen van vakliteratuur niet werd gehonoreerd met PE-punten (permanente educatie). Het bestuur van de sectie-FINAD sprak uit dat men het liefste zag dat van de veertig PE-punten die er jaarlijks moesten worden gehaald, er minimaal vijftien door zelfstudie vergaard zouden mogen worden. Het bestuur van het NIVRA heeft deze kritiek gehonoreerd. Want in de Nadere Voorschriften PE die in december 2006 zijn gepubliceerd, staat dat per jaar twintig PE-punten via zelfstudie mogen worden behaald (zie kader).”
Wederzijds
Ron de Rijk (hoofd VERA bij het NIVRA) en Arnout Druyvesteyn (programmanager voortgezette educatie van het CI) zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe cursusaanbod. De Rijk: “Als NIVRA deden we wel wat op dat gebied, maar er was in tegenstelling tot bij het CI niet sprake van een gericht aanbod. Daarom ben ik blij dat we onze wederzijdse activiteiten nu hebben kunnen combineren, hetgeen resulteert in een naar mijn mening zeer goed cursusaanbod.”
Arnout Druyvesteyn knikt instemmend bij deze laatste woorden. “De overtuiging dat je niet alles zelf hoeft te doen, maar dat je soms beter kunt samenwerken met instituten die al bepaalde zaken hebben ontwikkeld, hebben we ook doorgetrokken in ons aanbod. Zo werken we bijvoorbeeld samen met NIVRA-Nyenrode, TIASNimbas, De Baak en de Strategy Academy om een passend en volledig aanbod neer te zetten. Voor alle duidelijkheid: we hebben deze instituten gevraagd om op basis van hun kennis speciale programma's, toegesneden op onze leden, te ontwikkelen. De cursussen richten zich naar de diverse vakgebieden waarop de FINAD-leden werkzaam zijn, zoals strategic management, management accounting, financial accounting.”
Actueel thema
Het cursusaanbod is bestemd voor alle RA's die werkzaam zijn in het financieel management. Ron de Rijk: “Dus niet alleen cfo's van grote ondernemingen, maar ook de financieel specialisten van mkb-bedrijven. Iedereen kan aan zijn trekken komen bij dit aanbod. Er zijn cursussen voor mensen die pas aan het begin van een bepaalde educatieontwikkeling staan, maar ook voor degenen die al verder geschoold zijn. Ieder FINAD-lid heeft inmiddels de brochure Met het oog op ontwikkeling per post ontvangen, waarin het totale cursusaanbod tot aan de zomervakantie staat vermeld.”
Naast kortere cursussen zijn er ook enkele congressen en meerdaagse opleidingen en seminars waarin aandacht wordt besteed aan een actueel thema. Arnout Druyvesteyn: “We organiseren bijvoorbeeld op 22 maart 2007 een congres over prestatiebeloning. Deze dag staat onder leiding van Jeroen Smit, de schrijver van het boek ‘Het drama Ahold’. Inleidingen zullen worden gehouden door professor Kees Cools, hoogleraar corporate finance aan de Universiteit van Groningen, Jeroen Kirch, director excutive compensation bij de Hay Group en Robert-Jan de Kraats, cfo van Randstad Holding.”
Kriskras door het land
Het cursusaanbod kent niet alleen een grote variatie wat betreft de inhoud, maar ook wat betreft kosten, tijdsbesteding en locatie. Ron de Rijk: “Dat is een bewuste keuze.
Wij begrijpen heel goed dat een RA of RC die financieel manager is bij een kleine eenpitter, minder mogelijkheden heeft om tijd en geld aan educatie te besteden. Ook hier geldt dat we het aanbod zo veel mogelijk aan elke individuele wens hebben aangepast. Dat geldt ook voor de locaties waar de cursussen worden gegeven. Soms is dat op een opleidingsinstituut, maar er vinden ook veel bijeenkomsten plaats in hotels kriskras door het land. Ook wat betreft het tijdstip van de diverse bijeenkomsten hebben we rekening gehouden met de grote variatie aan financieel specialisten. Niet iedereen is in staat om een hele dag, laat staan meer dagen, uit te trekken voor een cursus.”
E-learning
Dus zijn er ook bijeenkomsten die slechts een dagdeel in beslag nemen.
Ron de Rijk wijst erop dat het huidige cursusaanbod nog maar het begin is. “In de toekomst willen we ook zeker beginnen met e-learning. Maar we vinden dat als je dat doet, het ook direct heel goed moet zijn. Daarvoor hebben we nog meer tijd nodig. Maar het gaat er zeker komen. Ook kan ik me voorstellen dat een grotere onderneming graag van ons cursusaanbod gebruik wil maken, maar dat wil doen in de vorm van een in company training. Ook dat willen we in de toekomst aanbieden.”
Samenvatting Artikel 5 uit Nadere Voorschriften permanente educatie
Dit artikel is uitsluitend van toepassing op RA's die werken in een andere functie dan openbaar accountant, intern accountant of overheidsaccountant. Zij kunnen per drie kalenderjaren PE-punten halen:
- dertig PE-punten voor het volgen van cursussen, congressen, seminars, door op te treden als inleider, docent, cursusleider, cursusontwikkelaar, als examinator bij het accountantsexamen, door deelname aan vaktechnische commissies, publicatie van artikelen in vakbladen
- zestig PE-punten door zelfstudie of training-on-the-job-activiteiten
- dertig PE-punten door het verrichten van vaktechnisch research op zijn vakgebied, het deelnemen aan ledenbijeenkomsten met een vaktechnisch karakter, het uitvoeren van kwaliteitstoetsingen
Erkenningsregeling opleidingen
Het NIVRA erkent onderwijsinstellingen die cursussen mogen geven in het kader van het verkrijgen van PE-punten. Instellingen die erkend willen worden, moeten onder meer onderwijs op academisch niveau geven met als doel de verhoging van de kwaliteit van praktijkuitoefening. De docenten moeten voldoende deskundig zijn, dat wil zeggen affiniteit met het vakgebied hebben, zowel vakinhoudelijk als didactisch gekwalificeerd zijn en eerder als docent positief zijn beoordeeld. Om de kwaliteit van het cursusaanbod te kunnen controleren, moet voor erkenning minimaal één cursus per kalenderjaar bij het NIVRA worden geregistreerd.