Luxemburg: 'Fiscale wetgeving hier belangrijker dan IFRS'
Hoe is het om als Nederlandse RA in het buitenland te werken? Welke positie hebben accountants? Zijn er opmerkelijke verschillen met Nederland? In de elfde aflevering van een serie: Luxemburg.
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 6, 2005
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
In den vreemde
Dat in Luxemburg de opleiding voor accountants zich met name richt op fiscale aspecten hoeft geen verbazing te wekken. Want ongeacht het feit dat de nieuwe EU-spaarrichtlijn (Savings Directive) ook Luxemburg dwingt om over buitenlandse spaartegoeden belasting te heffen, heeft het land zijn bankgeheim weten veilig te stellen. Niet voor niets was onder Luxemburgse accountants de Savings Directive het gespreksthema van de afgelopen jaren, en niet een zaak als bijvoorbeeld IFRS.
Al bijna negen jaar woont Luuk Jacobs in Luxemburg. In 1996 begon hij bij de vestiging van Ernst & Young in het belastingparadijs. “Ik had op dat moment al vijf jaar gewerkt bij Ernst & Young in Amsterdam. Omdat ik altijd al naar het buitenland wilde, greep ik de kans om naar Luxemburg te gaan.”
Knoppen
In 1998 zegde Jacobs het vak van openbaar accountant echter vaarwel. “Ik had het gevoel dat ik in een auto zat die achteruit reed. Je bent als openbaar accountant veelal bezig met terugkijken. Dat kan interessant zijn. Maar ik wilde meer betrokken zijn bij strategische vraagstukken in een onderneming. Ik wilde zelf aan de knoppen zitten. Daarom maakte ik de overstap naar het bedrijfsleven. De zeven jaar die ik in het openbaar beroep heb gewerkt, zijn echter zeer waardevol geweest. Ik pluk er nog dagelijks de vruchten van.”
Jacobs ging werken in Frankfurt, als regional finance director van een internationaal reclamebureau. Dat deed hij bijna twee jaar. Maar omdat reizen een belangrijk bestanddeel van zijn werk was, zag hij zijn partner die in Luxemburg was gebleven niet zo vaak. Het was aanleiding om weer een baan in Luxemburg te zoeken. Het werd de functie van finance manager bij Scottish Equitable, een dochter van Aegon die met name in Engeland en Italië pensioenproducten aanbiedt. Inmiddels is hij deputy general manager.
Groot verloop
Luuk Jacobs heeft in de afgelopen jaren een goed inzicht gekregen in de accountancy in Luxemburg. “Wat opvalt is dat als je hier op een kantoor begint, je niet, zoals in Nederland, verplicht bent om na je studie economie je nog te specialiseren tot RA. Als je het wel doet dan wordt dat uiteraard gestimuleerd.” Hierdoor, maar ook omdat veel studenten kiezen voor een baan in de lucratievere financiële wereld, is het verloop bij accountantskantoren groot. “De samenstelling van de teams wisselt heel snel. Daar heb ik mee te maken in mijn huidige functie.”
De accountancymarkt in Luxemburg wordt, zoals in zoveel andere landen, gedomineerd door de big four. Opmerkelijk voor het relatief kleine land is dat deze kantoren toch gemiddeld elk zevenhonderd tot achthonderd medewerkers hebben. De grote financiële sector, en dan met name de aanwezigheid van veel beleggingsfondsen, is hier zeker debet aan.
Savings Directive
Luxemburg is na New York het grootste centrum voor vestiging van beleggingsfondsen, en daarnaast het belastingparadijs binnen de Europese Unie. “Een zaak als IFRS houdt hier de gemoederen op dit moment veel minder bezig dan de invoering van de EU Savings Directive. Vanaf 1 juli 2005 zal Luxemburg verplicht zijn om aan de andere EU-landen door te geven hoeveel rente inwoners van die landen bij banken in Luxemburg uitgekeerd kregen. Die rente wordt dan door Luxemburg voor de andere EU-lidstaten volgens een in de EU Savings Directive vastgelegd tarief belast. Voor alle duidelijkheid: het gaat om de opgave van de totale rente die inwoners uit een bepaald land hier hebben geïncasseerd, niet om de rente van individuen, en derhalve worden geen klantengegevens uitgewisseld. Een spaarder uit Nederland krijgt vanwege de Savings Directive dus niet de FIOD op zijn dak, maar raakt wel zijn fiscale voordeel kwijt.”
Althans, zo zou het moeten zijn op papier. De financiële instellingen ontdekten echter een maas in de nieuwe wet. Jacobs: “Want de Savings Directive geldt niet voor pensioenproducten. De banken hebben dat aangegrepen om de rentedragende spaarrekeningen om te bouwen tot een soort van pensioenpolis. Dat is aantrekkelijk voor de spaarders die op deze manier nog steeds geen belasting over interestinkomsten hoeven te betalen.”
Metropool
Het land Luxemburg heeft net zo veel inwoners als Den Haag, terwijl de stad Luxemburg niet groter is dan Amersfoort. Luuk Jacobs: “Het betekent dat er relatief veel ruimte in het land is. En ondanks dat de stad Luxemburg klein is, kent zij toch een rijk cultureel leven. Er zijn prachtige musea en theaters. Overigens is de stad in één opzicht een echte metropool: de helft van de inwoners is buitenlander. Het geldt ook voor mijn bedrijf. Er zijn zo’n vijftien nationaliteiten vertegenwoordigd. Van de vijftig medewerkers zijn er maar twee Luxemburgers. Ik vind dat internationale en multiculturele karakter een erg aantrekkelijk aspect van Luxemburg.”
Luuk Jacobs voelt daarom niet de behoefte om snel terug te keren naar Nederland. “Wellicht dat ik hier nog eens vertrek, maar dat zal dan waarschijnlijk naar een ander buitenland zijn. Duitsland bijvoorbeeld, of Frankrijk, waar mijn partner vandaan komt. Maar ook Zwitserland, Engeland of Spanje zijn wat mij betreft een optie. Vooralsnog bevalt het me uitstekend in Luxemburg. We zitten in het hart van Europa, met een zeer makkelijk bereikbare luchthaven op een steenworp afstand. Als we bijvoorbeeld een keer naar een Europese stad willen reizen, rijden we drie kwartier voor vertrek naar het vliegveld en binnen de kortste keren zit je in de lucht. Dat lukt je niet op Schiphol.”