Spookcijfer: Mag het een miljardje meer zijn?
Het CDA wil in debat met minister Wouter Bos van Financiën over het onderwerp private equity. Kamerlid Frans de Nerée tegenover BN De Stem: “(…) Ik vergelijk de fondsen met sprinkhanen die alles kaalvreten. Het is niet de bedoeling dat we deze sprinkhanen fiscaal gaan subsidiëren.”
Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 4, 2007
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
De Nerée doelt op een onderzoek van NRC Handelsblad waarover de krant twee dagen eerder kopte: “Fiscus derft half miljard door opkoopfondsen.”
Maar eh … Klopt dat cijfer eigenlijk wel? Niemand stelt kritische vragen en dat is erg jammer, vooral omdat de hele discussie over private equity al maanden bol staat van oneigenlijke argumenten en twijfelachtige data. Aan beide zijden overigens.
‘de Accountant’ wilde er het fijne van weten. Het NRC blijkt een lijst te hebben gemaakt van de tien grootste overnamesvan de afgelopen jaren door private equity-partijen en concludeert op basis van deponeringen bij de SEC dat deze bedrijven na de overname in totaal een half miljard minder belasting afdroegen dan daarvoor. De reden is zonneklaar: de bedrijven zijn na de overnametruc volgestopt met schulden en de rente over die schulden vreet aan de winsten. Een corporate finance-specialist veegt desgevraagd de vloer aan met het onderzoek van NRC. Want de redenering is om tal van redenen veel te kort door de bocht. We noemen er hier twee.
Ten eerste zijn er ook partijen die door de activiteiten van private equity veel geld verdienen en daarmee de schatkist juist spekken met vennootschapsbelasting. Banken bijvoorbeeld. Belangrijker dan dat: veel van de overgenomen partijen betaalden ook vóór de overname nauwelijks belasting in Nederland, omdat internationale bedrijven zeer creatief zoeken naar internationale tax havens om hun belastingdruk te beperken.
Het is dus veel te kort door de bocht om te stellen dat de Nederlandse schatkist een half miljard misloopt. De betrokken NRC-journalist geeft desgevraagd toe dat hij niet heeft stilgestaan bij die effecten. Het kwaad is echter al geschied: de verontwaardiging is groot in media en politiek. De meningen winnen het in deze discussie voor de zoveelste keer van de feiten.
Gerelateerd
Spookcijfer: Cybercrimeconsultants weten wat niemand weet
Cybercrime kost Nederland jaarlijks 10 miljard, zo schrijven tientallen media de kop van een persbericht van Deloitte over. Maar klopt dat ook? Daar valt veel over...
Zichzelf overschreeuwende verzekeraars
Als maandelijkse rubriek is Spookcijfer al een tijdje gestopt. Maar soms kunnen we het niet laten. De borstkloppende verzekeringssector laat ons geen andere keus.
Spookcijfer: Verplassen met accountants
Size does matter. En dus is het begrijpelijk dat Jim Quigley, de wereldwijde ceo van Deloitte, de grote woorden in het persbericht niet schuwt als blijkt dat Deloitte...
Spookcijfer: Schaatspret heeft (g)een prijs
Schaatsen is niet zonder gevaar. Eimert van Middelkoop was daar afgelopen januari het beste bewijs van: de minister van Defensie hield er een gebroken pols aan over...
Spookcijfer: 5 miljard dollar door creditcardfraude?
‘Online fraude levert boeven ruim 5 miljard dollar per jaar op’, zo lezen we in een kop boven een artikeltje in De Automatiseringsgids. Om te vervolgen met ‘Hi-tech...