Magazine

The Independence Company

Nieuwkomer The Independence Company (TIC) biedt accountants ondernemerschap onder de paraplu van een franchiseformule.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 4, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De vernieuwer

Als we de recruitmentsites van grote accountantskantoren mogen geloven, dan ligt er een walhalla aan groeimogelijkheden te wachten op jong talent. Want als jonge professional bepaal je zelf je toekomst, geef je zelf richting aan je groei en zijn je mogelijkheden onbeperkt.

De werkelijkheid is na enkele functiejaren vaak anders, zo weet Jan de Rooy, 55 jaar, voormalig partner bij Deloitte en een van de oprichters van TIC. “Jong talent mag vooral checklisten invullen. Het is vooral de organisatie die - afgaande op waar de marktvraag is - bepaalt in welke sector jij jezelf specialiseert. Je wordt weggezet tegen hoge tarieven, onder meer omdat er een forse partnerbeloning uit moet worden betaald. Mogelijkheden voor een parttime loopbaanontwikkeling zijn er eigenlijk nauwelijks, met funeste gevolgen voor de kansen van vrouwen op doorstroming naar de top. En mocht je een high potential blijken te zijn, dan is de kans dat je eruit moet nog steeds aanwezig: als er drie goede managers zijn, kan er immers veelal maar eentje doorstromen. De andere twee moeten uitstromen. Dat is jammer voor de accountancy omdat deze professionals een perfecte leerschool hebben gehad.”

Geen ‘bommetje’

Deze nadelen van het piramidemodel zullen velen bekend in de oren klinken, al zal menigeen dit niet zo openlijk toegeven. De Rooy besloot met mede registeraccountants Eltjo Drent en Jacob Kienstra en human resourcemanager Ben van de Streek (allen voormalige medewerkers van Deloitte) een organisatie op te zetten die inspeelt op de nadelen van het piramidemodel. Na anderhalf jaar proefdraaien in de omgeving van Zwolle en het fijnslijpen van de fiscale en juridische voorwaarden is TIC nu klaar voor de stap naar een landelijke dekking. De Rooy ziet het bedrijf niet als een bommetje onder het piramidemodel, want ook de accountantskantoren zijn er bij gebaat.

“We hebben nu 25 ondernemende accountants onder de TIC-paraplu, en die werken onder meer voor GIBO en Ernst & Young. Deze kantoren zien dus in dat er naast de traditionele kantoren ook nog ruimte is voor ons concept. Het kan naast elkaar bestaan.”

Geen detacheerder

Vooropgesteld: TIC is geen accountantskantoor, certificerend werk wordt namelijk niet gedaan. En vooral ook geen platte detacheerder. TIC is een organisatie waarin accountancy- en finance professionals als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan onder het label TIC. De organisatie voorziet volgens De Rooy in al die zaken rond het werk die je dan als accountant nodig hebt. Een belangrijk onderdeel is acquisitie voor de franchisenemers, die kunnen inschrijven op klussen die aantrekkelijk lijken. De rompslomp van contracten, facturering, planning etc. wordt ze ook geheel uit handen genomen en de organisatie biedt ook ondersteuning bij de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden en vaktechniek.

Ten slotte biedt TIC haar leden het gebruik van een herkenbaar bedrijfslogo, templates, een modern online softwarepakket, mobiele telefonie, (auto) financieringen, verzekeringen en soortgelijke zaken waarbij schaalvoordelen kunnen worden behaald.

Kostenverschil

Het model is financieel heel eenvoudig: de opdrachtgever - een accountantskantoor of andere organisatie - krijgt facturen van TIC en tachtig procent daarvan vloeit naar de betrokken professional zelf. Die transparantie is een groot verschil met veel detacheringsbureaus. De Rooy krijgt veel vragen over het kostenverschil met een vergelijkbare professional bij een big four-kantoor: “Het scheelt ongeveer een derde. Al moet ik daarbij zeggen dat het lastig te vergelijken is, want in de kostprijs van een big four-kantoor zit - volkomen terecht - een opslag voor aansprakelijkheidsrisico's. Dat is bij ons niet nodig, want de verantwoordelijkheid ligt altijd bij de opdrachtgever.” Niettemin: het forse verschil toont aan dat er behoorlijk wat inefficiëntie zit in het piramidemodel. De Rooy kent zijn sommetjes: een senior manager van rond de dertig jaar kost jaarlijks een kleine ton bij een accountantskantoor, en moet daar rond de drie ton aan omzet binnen kruien. Als deze de stap zet naar het ondernemerschap bij TIC kan de beloning volgens hem vaak fors toenemen.

Voordelen voor kantoren

Niet iedereen in de accountancy is dan ook even gecharmeerd van het initiatief. Toch is TIC niet bedoeld als aanval op de kantoren, maar als alternatief dat zowel de kantoren zelf als de ondernemende accountant kansen biedt.

Wat zijn die voordelen voor de kantoren dan?

“Ze kunnen bijvoorbeeld audit related werk aannemen dat ze vanuit onafhankelijkheidsvoorschriften niet zelf mogen doen en dat door TIC-professionals laten uitvoeren.

Daarmee voorkomen ze dat de concurrent binnenkomt bij hun klant. Ze kunnen menskracht voor opdrachten vervullen die ze zelf moeilijk kunnen invullen. En ons model biedt ook een exit. Neem het voorbeeld van een kantoor waar drie uitstekende managers rondlopen, terwijl er maar ruimte is voor één partner. Dan is het onvermijdelijk dat je afscheid gaat nemen. Met een overstap naar TIC kan het heel vloeiend gaan en daar zijn beide partijen bij gebaat.”

Is het ondernemerschap in deze tijden wel zo aanlokkelijk?

“Ook in deze markt is er veel werk. De zekerheid van een dienstverband is bovendien ook maar relatief: accountantskantoren laten hun mensen niet langdurig ‘op de bank zitten’.”

Hoe groot dit kan worden?

“Onze groei hangt af van het aantal gekwalificeerde mensen dat we kunnen aantrekken. Op basis van de potentiële belangstelling gaan we in eerste instantie voor een paar honderd man, met landelijke dekking. We praten op dit moment met een gespecialiseerd bureau dat ons helpt bij de groeiscenario's.”

Serie ‘De Vernieuwer’

Dit artikel is het eerste in een serie portretten over innovatieve initiatieven in het accountantsberoep. Het ‘nieuwe’ kan zowel liggen op vakinhoudelijk gebied als op het terrein van technologietoepassing, bedrijfsvoering, opvallende specialisaties of personeelsbeleid.

Nart Wielaard werkt op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.