Magazine

Nieuws - april 2007

KPMG Europees, verder geen nieuws - Berisping Deloitte in Ahold-zaak - DiCaprio in Enron-film - Omzet Mazars groeit sterk - Ballende vrouwen - Mediation in accountancy nog in kinderschoenen - Berk in Second Life.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 8, 2007

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

KPMG Europees, verder geen nieuws

KPMG Nederland sluit zich aan bij KPMG Europe LLP, zo is begin maart 2007 bekend geworden. KPMG Europe is een gemeenschappelijke rechtspersoon, opgericht door KPMG Duitsland en KPMG Engeland.

Bij de andere grote accountantskantoren zijn er geen nieuwe bewegingen te melden op het punt van internationale samenwerking en schaalvergroting. In december 2006 meldden wij al dat Mazars de eerste stappen op weg naar een Europese vennootschap heeft gezet. Ernst & Young werkt al sinds 1 januari 2006 nauw samen in de Central Europe Area, dat de opbrengsten en kosten tot op zekere hoogte deelt en een eigen bestuur heeft plus een raad van toezicht met vertegenwoordigers uit de landenorganisaties. Deloitte en BDO zien de noodzaak van verdergaande internationale samenwerking evenmin in. Net als PricewaterhouseCoopers, dat niets wil zeggen en verwijst naar pagina 11 van het jaarverslag 2005/2006. Daar meldt het kantoor dat “wij voortdurend scherp in de gaten houden of wij (internationaal) optimaal georganiseerd zijn om onze klanten van dienst te zijn, uiteraard binnen de mogelijkheden die wet- en regelgeving ons daarvoor geeft. De intensivering van de samenwerking van de PwC-organisaties in continentaal Europa binnen de Eurofirm kan hier dan ook niet los gezien van worden.” Eurofirm is het samenwerkingsverband van de negentien Europese landenorganisaties van PwC, met uitzondering van Groot-Brittannië. (LvA)

DiCaprio in Enron-film

Hollywood-ster Leonardo DiCaprio gaat via zijn firma Appain Way samen met Warner Bros Studio’s een speelfilm produceren over de spectaculaire ondergang van het Amerikaanse energiebedrijf Enron in 2001. De 32-jarige DiCaprio, op dit moment nog bezweet rondrennend in de film Blood diamond, neemt zelf de hoofdrol voor zijn rekening. Hij speelt een nieuwe werknemer die de hebzucht en fraude bij het energiebedrijf stukje bij beetje onthult. Volgens filmblad Variety legt Warner Bros de laatste hand aan het verkrijgen van de rechten voor de verfilming, die zal zijn gebaseerd op het boek Conspiracy of Fools van New York Times-journalist Kurt Eichenwald.

Berisping Deloitte in Ahold-zaak

De Raad van Tucht voor registeraccountants heeft op 12 maart 2007 bepaald dat Deloitte onvoldoende scherp heeft gecontroleerd bij de Amerikaanse Ahold-dochter US Foodservice (USF), waar in 2003 een fraude aan het licht kwam rond ten onrechte ingeboekte kortingen van leveranciers. Deloitte keurde de USF-jaarrekeningen 2000 en 2001 goed met onvoldoende zekerheid of die juist waren, oordeelt de tuchtrechter. De betrokken accountant krijgt daarvoor een berisping. Deloitte gaat in beroep tegen deze uitspraak.

Volgens Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI), die de klacht indiende, maakt de uitspraak de weg vrij voor “miljardenclaims van gedupeerde aandeelhouders” aan het adres van Deloitte. Deloitte bestrijdt dit en wijst op de samenspanning van voormalige USF-managers met toeleveranciers. Volgens het kantoor geeft de raad bovendien een feitelijk onjuist beeld van de situatie rond USF en de communicatie tussen Deloitte US en Deloitte Nederland.

Op een ander belangrijk onderdeel wees de tuchtrechter de klacht van SOBI af: de kwestie van de (geheime) sideletters rond de consolidatie van Ahold-dochters. De tuchtrechter acht consolidatie naar Nederlandse maatstaven toelaatbaar en concludeert dat de accountant gefundeerd tot dat oordeel is gekomen. SOBI gaat daartegen in beroep. Lakeman noemt de tuchtuitspraak “uitermate belangrijk” voor de accountantswereld en “een enorme steun in de rug voor alle bonafide accountantcontroles. Het heeft mijn vertrouwen in de accountancy weer flink opgekrikt.”

Omzet Mazars groeit sterk

Mazars heeft in boekjaar 2005-2006 internationaal een omzetgroei gerealiseerd van vijftien procent. De Nederlandse vestiging groeide vergelijkbaar, met veertien procent van 63.150 naar 71.600 euro. Dit komt deels voor rekening van de overname van Volte en belastingadvieskantoor Bakx Rombouts. De sterkste groei zit in het mkb-segment, maar ook in de corporate markt krijgt Mazars steeds meer voet aan de grond, zowel voor controleopdrachten als advisering aan niet-auditklanten. Dit jaar verwacht het kantoor een autonome omzetgroei van tien procent.

Rondetafel SOx, rendement en accountantskosten

Op maandagmiddag 23 april 2007 organiseren NIVRA en Controllers Instituut in Amsterdam een rondetafelbijeenkomst over de eerste Nederlandse ervaringen van SOx 404-certificering. Onder leiding van Jaap Koelewijn discussiëren cfo’s, SOx-projectleiders en interne en externe accountants over de voor- en nadelen. Dit naar aanleiding van een vergelijkend onderzoek onder zes beursgenoteerde ondernemingen (zie ‘de Accountant’ maart 2007). Ook de invloed op de hoogte van de accountantsrekening zal aan de orde komen.

Ballende vrouwen

De jacht op vrouwelijk toptalent kan de grote kantoren niet frivool genoeg zijn, zo lijkt het. Ging PricewaterhouseCoopers eind 2006 pontificaal in zee met ondergoedfenomeen Marlies Dekkers, concurrent Deloitte ging er op 8 maart 2007 tegenaan met een bijeenkomst in de Rotterdamse Kuip onder de Veronica-naam ‘Vrouwen met ballen’. “Met dit evenement draagt Deloitte haar visie op het gebied van vrouwelijk leiderschap krachtig uit”, meldt het begeleidende persbericht. Een van de sprekers was Carina Benninga, voormalig aanvoerder van het Nederlands dameshockeyteam. Naast enkele serieuze programmaonderdelen was er ook een workshop penaltyschieten met ex-profvoetballer Bennie (tegenwoordig ‘Ben’) Wijnstekers. De redactie wacht gespannen op de onderscheidende initiatieven van andere kantoren.

Mediation in accountancy nog in kinderschoenen

Mediating is hot. Na advocaten hebben ook belastingadviseurs dit fenomeen ontdekt. De fiscalisten proberen via overleg met de Belastingdienst geschillen op te lossen en zo hun cliënten te behoeden voor strafrechtelijke procedures. Ook in de accountancy is wel eens geopperd om mediators in te schakelen.

Volgens Peter van der Zanden (ex-Ernst & Young), zowel RA als jurist, staat dit echter nog steeds in de kinderschoenen. “Het ministerie van Justitie en de Raad voor de Rechtspraak willen het zeker stimuleren. Want de rechtelijke macht ziet het als een goed alternatief voor het
wijzen van een vonnis.” Van der Zanden kan het weten, want hij bekleedt een unieke positie: hij is behalve RA ook lid van het Gerechtshof Den Haag. Als deskundige bij uitstek is hij van plan om binnenkort aan het NIVRA een voorstel te doen voor het opstellen van een richtlijn over mediation.

Arie Hak van SRA deelt mee dat mediatoren van kleine kantoren wel eens bij echtscheidingen actief zijn waarbij een of beide partners een eigen bedrijf heeft. “Bij de boedelscheiding moet je tot goede financiële afspraken komen. Vaak blijken emoties de totstandkoming hiervan in de weg te staan.” Om deze emoties bespreekbaar te maken heeft de accountant-mediator een speciale SRA-opleiding genoten waarin onder meer aandacht wordt besteed aan psychologische processen. Deze speciale accountants worden overigens tot nu zeer sporadisch ingezet gezien de opmerking van Hak “dat er meer mediators dan zaken zijn”. Hak is daarnaast ook forensisch mediator. Zij zijn speciaal door de rechtbank aangesteld. Er zijn vier forensisch mediators in Nederland. (AB)

Brochure Handreiking controleprotocollen

Het NIVRA heeft een nieuwe brochure Handreiking Controleprotocollen uitgebracht. Deze is bestemd voor iedereen die in de publieke en private sector betrokken is bij het ontwikkelen, toepassen en uitvoeren van controleprotocollen. Dus ook voor niet-accountants.

Het NIVRA wil hiermee een bijdrage leveren aan de kwaliteit van controleprotocollen en de daaraan ten grondslag liggende wet- en regelgeving. De CCR-werkgroep Controleprotocollen (COPRO) hanteert de handreiking als richtsnoer bij de beoordeling van controleprotocollen. De uitkomst van deze uitvoeringstoetsen worden gepubliceerd op de NIVRA-website. Ter gelegenheid daarvan is de pagina van de werkgroep opnieuw ingericht. De hoofdpagina gaat over de werkzaamheden en het instrumentarium van de COPRO, de subpagina over de beoordeling van controleprotocollen. Hiervan wordt een overzichtschema bijgehouden dat maandelijks wordt ververst.

Berk in Second Life

Berk Accountants en Belastingadviseurs opent dezer dagen een virtuele vestiging in de cyberspace-wereld Second Life. Als eerste accountantskantoor. “Althans, in Nederland en Europa”, zegt managingpartner Hans Koning. “Er zit al een Amerikaans kantoor, maar eerlijk gezegd stelt dat niet veel voor.” In de virtuele vestiging geeft een aantal Berk-medewerkers antwoord op vragen van toekomstige financiële professionals, bijvoorbeeld over het vak, over Berk en over de balans tussen werk en privé. Vooralsnog gaat het dus vooral om arbeidsmarktdoeleinden. “Second Life is een interessante manier van communiceren die inspeelt op de behoeften van de ‘nieuwe medewerker’.” Echt accountantswerk gaat Berk in Second Life voorlopig niet verrichten, zegt Koning.

Correctie Top-25

In het artikel over de Top 25 RA’s in het bedrijfsleven zijn twee fouten geslopen. De notering van Simon Quist op nummer elf als cfo van Campina berust op een misverstand. Genoemde Quist is geen RA en is op de lijst beland als gevolg van verwisseling met een naamgenoot. Bovendien is hij zeer onlangs vertrokken bij Campina.

Verder staat in de tabel op pagina 22 bij financieel directeur Pam van Olphen van Endemol Nederland abusievelijk de omzet van Endemol Holding vermeld. De omzet van Endemol Nederland wordt niet separaat bekendgemaakt.

SBBE wordt SBBB

De NIVRA-sectorcommissie Banken, Beleggings- en Effecteninstellingen (SBBE) is van naam veranderd. De commissie heet voortaan sectorcommissie Banken, Beleggingsinstellingen en Beleggingsondernemingen (SBBB). Een en ander sluit aan bij de Wet financieel toezicht (Wft), waarin de term ‘effecteninstellingen’ plaats heeft moeten maken voor ‘beleggingsondernemingen’.

Nederland groter dan China

De Amerikaanse Deloitte is ‘s werelds grootste accountantskantoor. Dat blijkt uit een Top 150 in International Accounting Bulletin. De Amerikaanse firma’s van PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young en KPMG bezetten de drie plaatsen daarna. Daarna volgen de Britse poten van dezelfde vier, en pas op de plaatsen negen en tien volgen Duitse kantoren. De enige verandering in de top vergeleken met vorig jaar is de klim van PwC VS van drie naar twee.

De Nederlandse big four staan tussen positie 21 en 28, in dezelfde volgorde als de wereldwijde top vier. Opvallend is dat het grootste Chinese kantoor pas op plaats 29 te zien is (PwC), na kantoren in Canada, Frankrijk en Australië. Ook economische grootmacht Japan scoort opvallend bescheiden. Het grootste Japanse kantoor, van Deloitte, staat internationaal op 37.

Top 10 kantoren (omzet)

  Firma Land Omzet ($m)
1 Deloitte Verenigde Staten 8.769,0
2 PricewaterhouseCoopers Verenigde Staten 6.922,0
3 Ernst & Young Verenigde Staten 6.890,0
4 KPMG Verenigde Staten 4.801,0
5 PricewaterhouseCoopers Groot Brittannië 3.855,3
6 Deloitte & Touche Groot Brittannië 3.051,1
7 KPMG Groot Brittannië 2.830,7
8 Ernst & Young Groot Brittannië 2.199,9
9 PricewaterhouseCoopers (e) Duitsland 1.425,6
10 KPMG Deutsche Treuhand-Gesellschaft Duitsland 1.349,3

PwC na fusie grootste in India

In de IAB Top 150 figureert geen enkel Indiaas kantoor. De Indiase accountancymarkt is sterk versnipperd en nog steeds tamelijk gesloten voor buitenlandse spelers. Wel doet de belastingpraktijk van PricewaterhouseCoopers er goede zaken door deze maand te fuseren met de belastingpoot van grootste onafhankelijke Indiase firma, RSM. Dit kantoor telt 22 partners en 550 professionals en staat geheel los van het internationale RSM. Door de fusie komt het totaal aantal stafmedewerkers van PwC in India op circa vierduizend. Cijfers over de omzet worden niet verstrekt, maar Dinesh Kanabar van RSM schat deze in IAB op minstens vijftig miljoen dollar. Daarmee wordt PwC volgens hem ‘hoogstwaarschijnlijk’ de grootste firma in het land. De Indiase vraag naar internationaal belastingadvies neemt sterk toe, onder meer door het groeiend aantal Indiase bedrijven dat activiteiten over de grens ontplooit.

Paul Koster verlaat AFM eind 2007

Paul Koster (54), sinds 1 maart 2001 bestuurslid van de Autoriteit Financiële

Markten (AFM), gaat de AFM per 31 december 2007 verlaten. Hij heeft nog geen beslissing genomen over de periode daarna. Koster sprak bij zijn aantreden al af “te zijner tijd te willen terugkeren naar de markt”. De opbouwfase van de AFM is afgerond, zegt Koster. “Toen de raad van toezicht mij liet weten op zoek te zijn naar een nieuwe bestuursvoorzitter, vond ik het logische moment gekomen om mijn vertrek aan te kondigen.”

Bloggende ‘angry young men’

Accountants communiceren niet, weten niets van technologie en zijn grijze muizen die hun hoofd niet boven het maaiveld durven te laten komen. Drie hardnekkige clichébeelden die zonder meer een kern van waarheid bevatten. Een groep jonge accountants trekt zich niets aan van de heersende mores en laat onder de intrigerende naam ‘Wildschut-overleg’ een alternatief geluid horen. “We willen de agenda’s beïnvloeden”, zo zeggen ze zelf op pagina 18. Over het hoe en waarom van deze angry young men kunt u daar lezen.

Hier wijzen we u er graag op dat ze een weblog zijn gestart op http://wildschut.blog.com. Ze zullen toch niet ons eerdere verhaal hebben gelezen (maart 2006) waarin we prediken dat een goed Nederlands accountancy-weblog node wordt gemist? (NW)

Nog meer weblogs

Ook PricewaterhouseCoopers roert zich aan dit front. In stilte blijkt het kantoor een weblog te zijn gestart. Veelbelovend, want in tegenstelling tot andere - schaarse - weblogs in de accountancy heeft deze ook echt de karakteristieken van een weblog: de bijdragen van de acht betrokken partners voelen niet corporate aan maar persoonlijk, er is gelegenheid tot reageren, de onderwerpen zijn niet al te obligaat, en voor de liefhebber is er een heuse rss-feed. Nu alleen zorgen dat er voldoende verse berichten verschijnen om de lezer te blijven vasthouden. Adres: http://pwc.blogs.com/nl. Een andere weblog die een plaats in uw bookmarks of rss-reader verdient is die van Jeremy Newman, managing partner van BDO in het Verenigd Koninkrijk. Persoonlijk en soms openhartig, met name ten aanzien van het thema ‘gebrek aan concurrentie in de accountancy’. Alwaar hij vanuit BDO natuurlijk niet geheel onpartijdig in kan staan. Adres: http://www.bdo.co.uk/managingpartnerblog. (NW)

'Lidstaatverklaring Nederland belangrijke stap'

Nederland heeft een belangrijke stap gezet naar betere verantwoording over EU-gelden door voortaan jaarlijks een ‘lidstaatverklaring’ af te gaan geven. Toch loopt Nederland financiële risico’s, onder andere doordat onregelmatigheden bij projecten die met Europees geld worden gefinancierd niet altijd worden gemeld aan Brussel. Dit schrijft de Algemene Rekenkamer in haar jaarlijkse EU-trendrapport 2007 (www.rekenkamer.nl). Daaruit blijkt verder dat het inzicht in de rechtmatigheid van de besteding van Europese gelden binnen de EU als geheel nauwelijks is verbeterd.
De totale EU-uitgaven in 2005 bedroegen € 104,8 miljard. Nederland ontving € 2 miljard, waarvan € 1,3 miljard landbouwsubsidies, € 0,4 miljard uit de structuurfondsen en € 0,3 miljard overige gelden. Het kabinet geeft aan maatregelen te zullen treffen en de Nederlandse ervaringen met de lidstaatverklaring actief gaan uitdragen naar andere lidstaten. Zie ook ‘de Accountant’, november 2006.

FEE steunt ‘accruel accounting’ publieke sector

De Europese accountantsfederatie FEE steunt de overgang van kasstelsel naar baten-lastenstelsel. in de publieke sector. In de paper Accrual Accounting in the Public Sector constateert de organisatie dat in tachtig procent van de onderzochte landen ‘enige vorm’ van accrual accounting bij publieke organen inmiddels een feit is (www.fee.be). Meestal wordt de overgang ingezet op lokaal niveau en pas later bij de nationale overheid. FEE President Jacques Potdevin benadrukt de belangrijke rol die accountants “met hun rijke ervaring in de private sector” hebben te vervullen bij deze ontwikkeling, die volgens hem leidt tot “betere planning, financieel management en besluitvorming.” De Europese Commissie publiceerde onlangs zijn eerste jaarrekening (2005) op basis van accrual accounting (zie pagina 38).

Overnamehausse in 2006

De mondiale overnamestrijd heeft in 2006 alle record gebroken. Het Overfusies Jaarrapport 2006 van uitgeverij KSU vermeldt 688 deals, zeventien procent meer dan in 2005. In omvang is zelfs sprake van een stijging van 63 procent naar 125 miljard euro. De grootste deal was de overname door Mittal Steel van het Luxemburgse Arcelor (34,5 miljard euro). Accountantskantoren spelen geen vooraanstaande rol als financieel adviseur bij de echte megadeals. Dat is vooral het terrein van zakenbanken als Credit Suisse, Merrill Lynch, Goldman Sachs en Citigroup. In de top 5 naar aantallen deals blazen de big four echter wel een stevig partijtje mee.

Top 5 financieel adviseurs naar aantal deals

Deloitte Corporate Finance 52 18,8 miljard
KPMG Corporate Finance 33 1,2 miljard
ABN AMRO 31 21,6 miljard
Fortis Bank 12 2,1 miljard
PricewaterhouseCoopers 11 3,27 miljard

Bron: KSU/www.overfusies.nl

Gert Greveling onderscheiden

Gert Greveling, ex-partner van Deloitte en medeauteur van ‘Onthullingen over accountants’, heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor onder meer zijn werk bij NUSO. Deze organisatie zet zich in voor veilige buitenspeelruimte en behartigt de belangen van achthonderd aangesloten speeltuinverenigingen en kindervakantiewerkorganisaties. Greveling was vele jaren financieel adviseur en sinds 2004 voorzitter. Naast zijn NUSO-activiteiten ondersteunt hij al ruim 35 jaar diverse vrijwilligersorganisaties.

Accountantsverklaring onbruikbaar bij XBRL-jaarrekening

De huidige accountantsverklaring kan niet worden gebruikt bij een jaarrekening in XBRL-formaat. Omdat een XBRL-jaarrekening bestaat uit een verzameling data-elementen zonder presentatie, is sprake van een ander object van onderzoek dan bij een papieren jaarrekening. Op dit moment is het niet toegestaan om jaarrekeningen met een accountantsverklaring in XBRL-formaat digitaal te deponeren. Deze dienen helaas nog in pdf-formaat of op papier te worden gedeponeerd. Het betreft naar verwachting circa 12.000 van de jaarlijks vijfhonderdduizend tot zeshonderdduizend te deponeren jaarrekeningen. Een en ander hoeft de invoering en het gebruik van XBRL niet te vertragen. Aanpassing van de (internationale) regelgeving vraagt tijd en houdt in dit geval geen gelijke tred met de ontwikkelingen (zie ook pagina 32).

'Bedreigd door vrouwen'

Negen van de tien mannelijke accountants voelen zich benadeeld door pogingen een vrouwvriendelijker werkomgeving te creëren. Dat blijkt uit het onderzoek Battle of the Sexes? van werving- en selectiebureau Careers in Audit. Veel mannen vinden dat vrouwen vaak ten onrechte promotie krijgen. Driekwart vindt echter ook dat vrouwelijke accountants worden gehinderd door een glazen plafond. Maar dat heeft volgens de studie meer te maken met de slechte werk-privébalans bij kantoren dan met discriminatie. Tweederde van de respondenten vindt dat het partnerschap in een accountantskantoor te veeleisend is om te combineren met de zorg voor een gezin. Anders dan ondubbelzinnig bleek in een onderzoek van ‘de Accountant’ (november 2006) blijken vrouwelijke accountants volgens het Careers in Audit-onderzoek nauwelijks minder ambitieus dan mannen: 22 procent wil ‘zoveel mogelijk bereiken’ in de carrière, bij de mannen is dat 24 procent. Ook opvallend is dat geen enkele vrouwelijke respondent vindt dat vrouwen betere leiders zijn dan mannen, terwijl twee procent van de mannen vrouwen juist wel geschikter vindt. Daarentegen vinden zes van de tien mannen dat mannen betere leiders zijn en zijn drie van de tien vrouwen het daarmee eens.

Accountant eerste Aziatische topvrouw

Toch een opbeurend bericht aan het vrouwelijke accountantsfront, zij het uit Groot-Brittannië. Chartered accountant Ruby McGregor-Smith (43) is als eerste Aziatische vrouw benoemd tot ceo van een FTSE 350-onderneming. Na eerder financieel directeur en chief operating officer te zijn geweest is ze in maart 2007 benoemd tot ceo van facilitair bedrijf Mitie. Ze is getraind bij BDO Stoy Hayward.

'Niet papegaaien via LOR'

Bij wijze van uitzondering een ‘onbekende’ tuchtuitspraak in deze rubriek. Dit omdat het een principiële kwestie betreft die echter niet in de rubriek Tuchtrecht zal worden behandeld (het gaat om een Accountant-Administratieconsulent) en omdat de zaak in ‘de Accountant’ al eerder aan de orde kwam (november 2006, pagina 57). De klacht is ingebracht door hoogleraar Wiek Slagter namens de Stichting Faculty Club van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Bij een opdracht voor een beoordelingsverklaring had de accountant (van een van de big four) Slagter gevraagd om namens de stichting een letter of representation (lor) te tekenen die onder meer verklaarde dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft en voldoet aan alle relevante richtlijnen en wet- en regelgeving. Volgens Slagter moet een klant er weliswaar voor instaan dat hij de juiste gegevens aanlevert, maar is het juist aan de accountant om de gevraagde uitspraak te doen, anders heeft diens verklaring “geen enkele toegevoegde waarde” en zou die niets meer zijn dan “de roep van een papegaai”. Slagter tekende de lor destijds ‘onder protest’, riep in ‘de Accountant’ andere klanten op om zo’n verklaring te weigeren en spande een tuchtzaak aan. De Raad van Tucht stelde hem op 15 januari 2007 in het gelijk. De gewraakte zinsnede, en dan met name de woorden “… geeft een getrouw beeld in overeenstemming met in Nederland algemeen aanvaarde grondslagen voor financiële verslaggeving …”, hoort volgens de raad niet in de lor thuis. De accountant had de stichting naar aan leiding van de klachten een “meer op klaagster toegesneden” tekst moeten voorleggen. Vanwege het ‘nieuwe’ karakter van de zaak vindt de tuchtrechter het niet nodig om voor de ‘begane misslag’ een maatregel op te leggen.

NIVRA-directeur Gert Smit beloofde in het novembernummer om na de uitspraak inhoudelijk op de zaak in te gaan. Hij zegt er nu het volgende over: “De tuchtrechter heeft een duidelijke uitspraak gedaan. Hoofdboodschap is dat accountants weliswaar altijd zijn gebonden aan de kaders die de wet- en regelgeving stelt, maar dat ze binnen die kaders niet onnodig rigide moeten zijn. Natuurlijk is de cliënt primair verantwoordelijk voor de jaarrekening, maar de accountant houdt zijn eigen verantwoordelijkheid. Die kan verschillen per specifieke opdracht, situatie en cliënt, en dat kan ook in de formulering van de letter of representation tot uitdrukking komen. Kortom, accountants moeten altijd zelf blijven nadenken.”

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.