Bronnen
Valse vrienden - Fouten maken moed - Venetiaans vuur - De glazen bol?
Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2017
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Rob Heinsbroek
Valse vrienden
Hoewel vals? Meestal lukt het toch wel redelijk aardig tussen de Belgen en de Nederlanders...
...maar al te vaak spelen de vooroordelen toch op een grote rol. Nederlanders? Die zijn volgens onze zuiderburen arrogant, weten het altijd beter en zijn ook nog eens zo gierig als de pest. En de Belgen dan? Ja dat is toch een grappig volkje, praten leuk sappig Nederlands (de Vlamingen dan) maar zijn toch ook weer niet al te snugger. Kent u in het echie Belgen, dan weet u dat de vooroordelen echt niet kloppen maar dat de huizenhoge verschillen er zeker zijn.
En die grote cultuurkloof hoeft geen probleem te zijn als u de adviezen van Van Wijk opvolgt. Hij legt de culturele en sociale verschillen tussen Nederlanders en Belgen bloot en geeft prima tips om u in België te bewegen op persoonlijk en zakelijk niveau. En als bont en blauwe ervaringsdeskundige (zijn eigen woorden) weet hij alle zaken mooi en onverbloemd te benoemen.
Evert van Wijk: Valse vrienden - Waarom Belgen en Nederlanders elkaar wel verstaan, maar niet begrijpen..., Uitgeverij Scriptum 2016, ISBN 978 94 6319 030 5
Fouten maken moed
De clichés kloppen: fouten maken is goed. Zolang je jezelf maar toestaat om het ook te doen natuurlijk.
Remko van der Drift (‘faalkundige’ in zijn eigen woorden) beschrijft hoe deze attitude; ‘foutenmakenmoed’ uit jezelf te halen is. Dit doet hij in een aantal korte hoofdstukjes waarin onder andere het belang van kritiek ontvangen en uit je comfortzone in je stretchzone stappen op speelse wijze (en met wat lichte stappen in de psychologie) worden beschreven. Tevens weet u na afloop alles van het belang van een ‘groei-mindset’, speelsheid en faalruimte.
Aangezien de NBA ook al enige tijd nadrukkelijk bezig is om het ‘lerend vermogen van het accountantsberoep’ te verbeteren, benoemen we dit boek nog niet tot verplichte literatuur, maar zeker wel een sterke aanrader.
Remko van der Drift: fouten maken moed - durf het allerbeste uit jezelf te falen!, Van Duuren Management (AnderZ) 2016, ISBN 978 94 62960466
Venetiaans vuur
‘Intriges, moord en liefde in het 16de-eeuwse Venetië’. Dat is nog eens een ondertitel die nieuwsgierig maakt.
De trouwe Accountant-lezer heeft in het vorige nummer reeds de korte signalering gezien, maar vooruit, we doen ook nog een snelle recensie. Het blijft immers een beetje bijzonder dat een accountant zulke leuke boeken schrijft. Een historische thriller, vlot geschreven en een prima weglezer. Verder pretenderen we geen literaire recensies te schrijven dus kunnen we het gewoon kort houden; leuk spannend boek, gewoon lekker lezen bij het knisperende haardvuur. Zoiets. Zie ook ‘Geknipt en Geschoren’ in dit nummer.
Sybren Kalkman : Venetiaans vuur, Uitgeverij De Kring 2016, ISBN 978-94-6297-039-7
De glazen bol?
Vier boeken maar liefst over de toekomst, robots, AI, innovatie en singularity. We pakken ze achter elkaar eens even beet.
Om te beginnen wordt alles anders, Dik Bijl beschrijft de actuele stand van zaken van zeven technologiën die volgens hem de wereld gaan veranderen. Onder andere de humanoïde robot, de zelfrijdende auto. De gevolgen voor de maatschappij ziet hij redelijk rooskleurig, maar alleen als we de nieuwe technologie kritisch bekijken en accepteren.
Als tweede het boek ‘Machines die denken’, de Nederlandse vertaling van de jaarlijkse Edge.org-vraag ‘What to think about machines that think?’ die breed wordt uitgezet onder wetenschappers, denkers, schrijvers etc. Dit levert zoals bij de voorgaande edities leuke korte stukjes op en zeker over dit onderwerp waarover ondertussen iedereen wel een mening schijnt te hebben. Altijd lezenswaardig.
Als derde maken we even een zijsprongetje naar innovatie met behulp van het boek ‘Hier wordt de toekomst gebouwd’. Volgens de auteurs is slim produceren belangrijker dan zo goedkoop mogelijk produceren en bezoeken hiervoor die plekken waar bedrijfsleven, overheid en universiteiten met elkaar samenwerken. In Nederland is de High Tech Campus in Eindhoven steeds bekender, maar over de hele wereld zitten meer van dit soort hotspots.
En lest best geven we ook aandacht aan het management dat ook niet zal ontsnappen aan de stormachtige ontwikkelingen. De auteurs beschrijven in het boek ‘Management in Singularity’ hoe Singularity (volgens de klassieke defi nitie het moment in tijd waarop computers zichzelf kunnen programmeren en verbeteren) ook mag worden gezien als ‘convergentie en cross-over tussen verschillende wetenschappen’ en als derde betekenis ‘een virtuele gemeenschap van betrokken mensen’. Organisaties dienen zich volgens de auteurs hier op in te richten; denken, problemen oplossen, omgang met snel ontwikkelende technologieën, het moet van ‘lineair’ naar ‘exponentieel’. In een snel veranderende wereld is onder andere aanpassingsvermogen cruciaal. Vlot en inzichtelijk geschreven, een aanrader. Niet alleen voor managers maar iedereen die met een nieuwsgierige blik naar de wereld van morgen probeert te kijken.
Dik Bijl: Alles wordt anders, Uitgeverij Haystack 2016, ISBN 978 94 6126 180 9
Edge.org presenteert: Machines die denken - invloedrijke denkers over de komst van kunstmatige intelligentie, Maven Publishing 2016, ISBN 978 94 9184 582 6
Antoine van Agtmael en Fred Bakker: Hier wordt de toekomst gebouwd - innovatie-hotspots en de terugkeer van de maakindustrie, Business Contact 2016, ISBN 978 90 470 0964 1
Tjeu Blommaert, Stephan van den Broek en Erik Kolthof: Management in Singularity - van lineair naar exponentieel management, Vakmedianet 2016, ISBN 97894 6276 1155
Gerelateerd
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.
Bronnen
Hoog spel - De stemming - Elly's boekblog.