NBA Nieuws - september 2011
Accreditatie KOA - NOvAA Beroepsopleiding breidt uit - Twee varianten Praktijkopleiding AA - NBA vraagt extra aandacht halfjaarcijfers - CI wordt NBA-VRC - Debatcyclus 2011.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 9, 2011
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Accreditatie KOA
Het College Kwaliteitsonderzoek (CKO) heeft een accreditatie verleend aan het Samenwerkingsverband Kwaliteitstoetsing Overheidsaccountants (KOA) voor het uitvoeren van kwaliteitsonderzoeken bij accountantsafdelingen van KOA-leden waaraan overheidsaccountants zijn verbonden. Dubbele toetsingen worden zo voorkomen.
CKO voert zelf kwaliteitsonderzoeken uit bij accountantsafdelingen van de overheid die geen lid zijn van KOA.
De accreditatie is verleend voor een periode van drie jaar en is ingegaan op 1 augustus 2011. Bij KOA zijn veertien accountantsafdelingen uit de overheidssector aangesloten, waarbinnen ruim 225 overheidsaccountants werkzaam zijn.
NOvAA Beroepsopleiding breidt uit
AVANS+ en Fontys Hogeschool Financieel Management bieden vanaf september 2011 voor het eerst de NOvAA Beroepsopleiding aan.
Studenten met een afgeronde SPD- of heao-BE-opleiding kunnen via de NOvAA-Beroepsopleiding direct instromen in het theoretische deel van de opleiding tot AA-Accountant. Zij hoeven niet eerst de bachelor-opleiding Accountancy te volgen.
De NOvAA Beroepsopleiding, sterk gericht op het mkb, beschikt over een aanwijzing van de CEA en staat ingeschreven in het Centraal Register voor het Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
In totaal bieden nu vijf hogescholen de NOvAA- Beroepsopleiding aan: AVANS+, Fontys Hogeschool Financieel Management, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Saxion Hogescholen en het Suriname College of Accountancy (SCA).
Twee varianten Praktijkopleiding AA
Vanaf 1 september 2011 biedt de NOvAA twee varianten van de Praktijkopleiding AA aan: de brede mkb-variant en de mkb-controlevariant. Het opleidingsplan voor de Praktijkopleiding AA sluit daarmee aan op de eindtermen van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA).
De mkb-controlevariant is nieuw. Deze variant geldt voor diegenen die als openbaar accountant willen werken op een auditafdeling van een groot accountantskantoor of als intern accountant (bij bijvoorbeeld een bank of de Belastingdienst). Trainees verrichten een belangrijk deel van hun tijd controlewerkzaamheden.
Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen de beide opleidingsvarianten zijn er ook enkele grote verschillen. Zo geldt voor de brede mkb-variant dat de student competenties moet verwerven voor minimaal drie van de volgende vier kritische beroepssituaties: situaties van assurance-opdrachten (verplicht), situaties van aan assurance verwante opdrachten, situaties van fiscale dienstverlening en situaties van adviesopdrachten.
Daarnaast moet de trainee minimaal twee samenstelopdrachten en twee jaarrekeningcontroles uitvoeren op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar (hiervoor mogen simulaties van jaarrekeningcontroles worden gebruikt). De trainee moet tijdens zijn praktijkopleiding in totaal duizend uur besteden aan assurance- en aan assurance verwante werkzaamheden. Studenten die voor de mkb-controlevariant kiezen, moeten minimaal de competenties verwerven van de kritische beroepssituatie 'situaties van assurance-opdrachten'. Verricht de trainee in het kader van zijn praktijkopleiding ook andere werkzaamheden, dan moeten deze betrekking hebben op een of meer van de overige drie kritische beroepssituaties.
Voor de mkb-controlevariant moet de trainee minimaal twee jaarrekeningcontroles uitvoeren op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar. Daarnaast is de trainee verplicht tijdens zijn praktijkopleiding minimaal duizend uur te besteden aan het verrichten van assurance-werkzaamheden, waarvan minimaal 333 uur per jaar.
NOvAA-pand te koop
Bij het samengaan van het NIVRA en de NOvAA is gekozen voor Amsterdam als vestigingsplaats voor de NBA. De kantoororganisatie van de NOvAA is inmiddels naar Amsterdam verhuisd en is op zoek naar een geïnteresseerde partij voor haar kantoor in Den Haag. Het zelfstandige kantoorpand aan de Koninginnegracht 5 is te koop en tegen nader te bepalen voorwaarden te huur. De Koninginnegracht behoort tot de betere kantoorlocaties van Den Haag. Diverse gerenommeerde organisaties en ambassades hebben zich aan deze gracht gevestigd.
De bereikbaarheid met eigen vervoer is uitstekend. Er zijn zeven parkeerplaatsen beschikbaar op het achtergelegen buitenterrein en de ondergrondse parkeergarage onder het Malieveld ligt op loopafstand. Een tramhalte biedt een directe verbinding met Den Haag Centraal Station en station Den Haag Hollands Spoor. De totale oppervlakte conform NEN 2580 bedraagt circa 1.840 m2 verhuurbare vloeroppervlakte, waarvan circa 300 m2 in de kelder (archiefruimte). Twee jaar geleden is het object volledig gerenoveerd en opnieuw ingericht. Het meubilair wordt ter overname aangeboden.
NBA vraagt extra aandacht halfjaarcijfers
De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) roept leden, mede als gevolg van de schuldencrisis in Griekenland, op om bij een opdracht tot beoordeling van de halfjaarcijfers 2011 toe te zien op een transparante wijze van rapportering.
Punten die hierbij bijzondere aandacht behoeven zijn:
- de juiste waardering van obligaties en leningen aan probleemlanden volgens de relevante verslaggevingsvoorschriften (IFRS of BW 2 Titel 9/RJ); dit geldt ook voor de waardering van gerelateerde instrumenten, zoals credit default swaps en overige garanties;
- indien van toepassing, een kritische beoordeling van de noodzaak tot afwaardering ten laste van het resultaat (impairment);
- het verstrekken van adequate kwalitatieve en kwantitatieve toelichtingen met vermelding van de maximale risico-exposure;
- actieve communicatie met bestuur en toezichthoudende organen binnen de onderneming.
Ook in situaties waarin accountants geen opdracht tot beoordeling van de halfjaarcijfers hebben, roept de NBA op om de onderneming te wijzen op het belang van bovenstaande punten en waar nodig zelf actie te ondernemen.
CI wordt NBA-VRC
De naam Controllers Instituut (CI) is veranderd in NBA-VRC.
BoardRoom Meetings, branchegroepen, de almanak en het jaarcongres worden vanaf nu onder de naam NBA-VRC georganiseerd. De naam CI-VERA (Training & Development Financial Executives) wordt nog gebruikt voor het lopende cursusprogramma. Vanaf 2012 geldt de naam NBA-VRC Opleidingen.
De VRC bestaat sinds 1988 als zelfstandige vereniging en register. CI werd in 1994 opgericht als een krachtenbundeling tussen de accountants in business van het NIVRA en VRC.
Met de voorgenomen fusie van NIVRA en NOvAA tot de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) omvat de primaire doelgroep van NBA-VRC ruim zevenduizend accountants in business (RA/AA) en drieduizend registercontrollers.
Debatcyclus 2011
Voor het vierde achtereenvolgende jaar (tweede keer onder NBA-vlag) organiseren NIVRA en NOvAA een aantal debatten tussenhet accountantsberoep en het maatschappelijkverkeer. Dit jaar staat het Plan van Aanpak Accountancy centraal.
De volgende bijeenkomsten staan nog op de agenda:
- 26 september: Bondgenoten - De raad van commissarissen als opdrachtgever van de controlerend accountant.
- 4 oktober: Een gezonde driehoeksverhouding - TPO, twee jaar na dato. Hoe het verder ging met het overleg tussen bank, bedrijf en accountant? In samenwerking met DNB en Nyenrode.
- 13 oktober: Toezicht en transparantie - De Code Accountantsorganisaties; over governance en verantwoording.
- 17 oktober: Profiel van een poortwachter - Seminar over verbreding van de controlerende functie.
- 24 oktober: Ondernemen verantwoord - Seminar over de verantwoording van de ondernemingsstrategie in het jaarverslag in het kader van de Sijthoffprijs. In samenwerking met het Financieele Dagblad.
- 23 november: De status quo voorbij - Accountantsdag 2011, waarop het Plan van Aanpak centraal staat. Behandeld worden onder andere:
- professional scepsis en de rechte rug van de accountant (plenaire ochtendsessie);
- impact van accountantscontrole (presentative van een onderzoek door Nyenrode in opdracht van de NBA);
- publieke management letter voor de glastuinbouwsector (deelsessie glastuinbouwsector);
- de ethiek van de accountant in business (deelsessie);
- het ‘groot poortwachtersdebat’ (plenaire middagsessie);
- innovaties op verslaggevingsgebied;
- publieke verantwoording 2.0 (in samenwerking met de Algemene Rekenkamer).
Inschrijven
Inschrijven voor de diverse bijeenkomsten kan vooraf via het bijbehorende inschrijfformulier. Leden van NIVRA en NOvAA komenbij deelname in aanmerking voor PE-punten. Informatie over de inhoud van dedebatsessies en de mogelijkheid tot aanmelden wordt tijdig bekend gemaakt via de websites van de beroepsorganisaties en via de digitale nieuwsbrief NBA-nieuws.