Boeken - oktober 2014
153 x Cafeïne voor je geest - Imtech - Integriteit.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 10, 2014
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Tekst: Rob Heinsbroek
153 x Cafeïne voor je geest
'Domme mensen heb je in twee soorten: het ene type zegt dat iets goed is omdat het oud is, en het andere beweert dat iets wat nieuw is alleen daarom al beter is.' Kijk, dat zijn uitspraken waar ik van hou. De betrokken auteur noemt de eerste soort druïden en de tweede techneuten. En dit is slechts één voorbeeld van een pakkend stukje uit dit boek met 153 korte uiteenzettingen waarin een brede samenstelling van wetenschappers, denkers, schrijvers et cetera de volgende vraag beantwoorden: 'Waarover zouden we ons zorgen moeten maken?' De antwoorden van de 153 schrijvers komen uit de hoek van onder andere genetica, psychologie, natuurkunde, computerwetenschappen. Het boek staat geheel in de traditie van twee eerdere publicaties, namelijk 'Nederland in ideeën' besproken in Accountant van mei 2014 en 'Dit verklaart alles' besproken in het juni-2013-nummer van Accountant. Dus wat betekent dit? Korte toegankelijke stukjes, goed vertaald, bijna altijd interessant, en af en toe even doorbijten op wat moeilijke termen. Cafeïne voor de geest inderdaad.
Edge.org (diverse auteurs), 153 x cafeïne voor je geest - wetenschappers onthullen waar ze wakker van liggen (NL-vertaling van 'What should we be worried about? Real scenarios that keep scientists up at night'), Maven Publishing 2014, ISBN 9789491845192
Imtech
Geen boek dit keer, maar een artikelenserie in het FD over de capriolen bij beursfonds Imtech. In vier afleveringen in het FD (18 en 21 juli, 4 en 9 augustus) wordt keurig uit de doeken gedaan hoe deze 'beurslieveling' volledig uit de rails is gelopen. En ook hier komen de bekende ingrediënten weer voorbij: een enorme groei door overnames, ambitieus topmanagement, lokale directeuren die als een paus de toko runnen, financiële spielerei met bankgaranties et cetera. De artikelenserie focust op een gepland mega pretpark in Polen dat op financieel drijfzand bleek te zijn gebouwd en dat direct de aanleiding was voor het uitstellen van de jaarcijfers over 2012. Vlot geschreven en prima gedocumenteerd leest dit als een whodunnit. Hopelijk is dit de voorbode van een boek waarin de drie FD-journalisten een en ander nog dieper uitgraven? I can't wait.
Siem Eikelenboom, Yteke de Jong en Jeroen Molenaar, in Het Financieele Dagblad 18 juli, 21 juli en 4 augustus 2014
Integriteit
Bent u op zoek naar een kant-en-klare definitie van integriteit? Lees dan vooral dit boek niet! Beide auteurs (FD-journalist Rob de Lange en integriteitsexpert Jaap ten Wolde) hebben namelijk een bijzonder lezenswaardig boek geschreven over het thema integriteit van personen en organisaties en zijn daarvoor te rade gegaan bij vijftien captains of industry (voornamelijk oud-ceo's en commissarissen) die een flink aantal voorbeelden geven van (niet) integer gedrag en hun commentaar op diverse actuele situaties. Geen panklare definitie, maar geheel in lijn met de ondertitel 'Adviezen en sterke verhalen uit de boardroom' is het af en toe smullen geblazen. Zo heeft Floris Deckers (oud-voorzitter Van Lanschot en huidig president-commissaris van Deloitte) nog wel wat tips voor de integriteit bij Deloitte (pagina's 96-97). En 'über-commissaris' Kees Storm ziet graag een veel actievere en mondige accountant bij de controle van financiële instellingen (pagina 160). Naast het smullen gaan af en toe ook de wenkbrauwen omhoog. Als Peter Wakkie wordt geconfronteerd met vragen over de integriteitscultuur bij Ajax toen hij daar als advocaat van Ajax betrokken was bij de machtsstrijd tussen Ajax en Cruijff, lijkt zijn antwoord te zijn dat we het voetbal maar als een eigen wereldje moeten bekijken waar integriteit en governance nog lichtjaren achterlopen op de rest van het bedrijfsleven. Tot slot ontkwamen de auteurs ook niet aan enige indringende gesprekken over hun eigen mores aangezien Ten Wolde ten tijde van het schrijven van dit boek een veroordeling van de Accountantskamer kreeg opgelegd. De weergave van deze gesprekken over integriteit in respectievelijk de forensische accountancy en de journalistiek leveren ook bijzonder leuk leesvoer op. Overigens vond het FD het nodig om op 31 mei 2014 te openen met de kop dat het toezicht op de financiële sector is doorgeslagen, en citeerde hierbij gretig uit dit boek. Nu worden er door diverse geïnterviewden wel wat toezichtnootjes gekraakt, maar het is zeker niet de hoofdmoot aan behandelde onderwerpen. Nogmaals, dit boek biedt geen kant-en-klare definitie van integriteit, maar een fijne opsomming van thema's en voorbeelden met een hoog 'wat zou ik doen in zo'n geval'-gehalte. Misschien wel de beste manier om het onderwerp integriteit op de agenda te zetten. Oh, toch nog even een dingetje. Er wordt slechts één vrouw geïnterviewd. De auteurs geven zelf ook al aan dit erg weinig te vinden en hanteren als excuus dat van de vier benaderde dames er slechts één medewerking wilde verlenen. Allemaal leuk en aardig, maar dan zijn er toch nog wel wat meer dames te benaderen? Enfin, als de m/v-verhouding in een eventueel deel 2 nog steeds zo abominabel is, gaan we echt punten aftrekken.
Rob de Lange en Jaap ten Wolde, Ik ben integer, jij bent integer - Adviezen en sterke verhalen uit de boardroom, Het Financieele Dagblad / Uitgeverij Business Contact 2014, ISBN 9789047007517
Gerelateerd
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.
Bronnen
Hoog spel - De stemming - Elly's boekblog.