Boeken - oktober 2013
Hoeveel is genoeg - Programmatisch creëren - Slimmer online werken.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 10, 2013
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Tekst: Rob Heinsbroek
Hoeveel is genoeg
Om de titel van een boek met een vraagstelling als deze te tooien, vraagt toch wel enige kennis van de auteurs. En laat dat nu ook het geval zijn. Beide Skidelsky's hebben hun sporen al bewezen. Vader Robert Skidelsky is econoom (zie ‘Accountant’ maart 2011 voor een korte bespreking van zijn biografie over Keynes) en zoon Edward is filosoof. De aangewezen personen dus om de morele dimensie van de economie eens goed tegen het licht te houden. Of meer specifiek: het gebrek daaraan in de afgelopen decennia van vrijemarktdenken. Met goed doortimmerde hoofdstukken laten de auteurs zich duidelijk van hun progressieve kant zien. In elk geval is hun beider kritiek op de huidige cultuur en economische dogma's niet mals. Wat dacht u bijvoorbeeld van een hoofdstuk getiteld ‘Uitstappen uit de ratrace’. Dit uitstappen kan pas beginnen als we daadwerkelijk inzien dat de potentiele verliezen van de huidige samenleving niet zozeer financieel zijn, maar veel dichterbij ons liggen; een verlies van mogelijkheden om het goede leven te leiden. De Skidelsky's zetten immers ‘het goede leven’ centraal, en formuleren daarvoor een lijst van zeven zogenaamde basisgoederen. Hiervoor maken ze dankbaar gebruik van de opvattingen van bekende denkers als John Rawls, Martha Nussbaum en Aristoteles. Zo noemen zij: gezondheid, geborgenheid, respect, persoonlijkheid, harmonie met de natuur, vriendschap en vrije tijd. Met name in dit hoofdstuk komen de inmiddels welbekende staatjes voorbij: de inkomensongelijkheid in Amerika en Engeland, de vermogensverdeling in Engeland, alcohol gerelateerde sterfgevallen. Ze laten aan duidelijkheid niets te wensen over. En in het al genoemde hoofdstuk ‘Uitstappen uit de ratrace’ geven de auteurs ook aan waar het volgens hen heen moet. Een basisinkomen, een progressieve consumptietax, en minder reclame graag. Dit mag voor velen verstrekkend klinken, maar toch is het fijn dat er ook economische denkers zijn die weliswaar geen alledaagse voorstellen formuleren, maar dit dusdanig concreet onderbouwen dat er bij het beoordelen van hun stellingen toch nog een beetje achter de oren moet worden gekrabd, of wellicht met enige instemming de volgende pagina kan worden opengeslagen. Uitstekende en prikkelende food for thought dus.
Robert en Edward Skidelsky, Hoeveel is genoeg? Geld en het verlangen naar een goed leven (oorspronkelijke titel: How Much is Enough?), De Bezige Bij 2013, ISBN 9789085424642
Programmatisch creëren
Een gedetailleerde gids voor effectief programmamanagement, dat is de insteek van dit boek dat door de drie auteurs is opgesteld om werken en samenwerken in én tussen organisaties van de juiste fundamenten te voorzien. Weinig facetten blijven onderbelicht: keuze voor de werkwijze, overkoepelende visie, monitoring, audits, risicomanagement, communicatie, programma-organisatie et cetera. Deze krijgen elk een eigen hoofdstuk inclusief theorie, praktijkvoorbeelden en waar nodig toelichtende grafieken en figuren. Stevige en gedetailleerde kost voor de liefhebbers dus en met bijna vierhonderd pagina's valt deze zwaar op de deurmat. En mocht u deze op het nachtkastje hebben liggen, zorg dan voor stevige pootjes. Alhoewel voor een goede nachtrust een wat lichter verteerbaar werkje de voorkeur verdient.
Jo Bos, Anne Jette van Loon, Hans van Licht, Programmatisch Creëren, Scriptum 2013, ISBN 9789055943609
Slimmer online werken
Te weinig tijd om alle informatie en nieuwsberichten goed te verwerken? Een veel voorkomend probleem mogen we wel zeggen. En dan vindt veel informatie-uitwisseling ook nog eens online plaats waardoor de snelheid en hoeveelheid vaak recht evenredig is met ons onvermogen om alles bij te houden. Ten Kate - zelfbenoemd lifehackingexpert, hetgeen uw recensent altijd een beetje griezelig vindt klinken - geeft in dit vlot geschreven boekje veel tips om uw mails, afspraken, samen werken aan documenten et cetera snel en concreet in de digitale wereld te verwerken. De belangrijkste elementen lijken te zijn om alle binnenkomende informatie zo centraal mogelijk te ontvangen, en op regelmatige momenten concrete acties te ondernemen. En dit laatste kan bijvoorbeeld ook betekenen dat iets heel concreet de digitale prullenbak in verdwijnt. Typisch een boekje waarvan niet elke tip noodzakelijk is, maar er staat genoeg in om uw digitale werkomgeving efficiënter in te richten.
Stephan ten Kate, Slimmer online werken in 60 minuten, Haystack 2013, ISBN 9789461260529
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.