Boeken - oktober 2011
Running a company is that simple - Connect! - Bonus - Monitoring near financial distress.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 10, 2011
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Running a company is that simple
Werkelijk? Is het runnen van een organisatie werkelijk simpel en makkelijk? Maakt het echt niet uit of het de banketbakker op de hoek is, of de Shells en Akzo's van deze wereld? Wim Kromhout denkt van wel en in 115 pagina's (Engelstalig) legt hij uit waarom. Kort en krachtig behandelt hij de vier belangrijke thema's van behaviour, structure, transparancy and control. Af en toe lijkt er een flinke douw tegen een open deur te worden gegeven, maar Kromhout presenteert alles bijzonder logisch en met enkele voorbeelden uit zijn eigen carrière is de praktijkervaring nooit ver weg. U zegt deadlines? Gaarne streng aan vasthouden. Een deadline is eigenlijk een afspraak tussen meer partijen, die dient te worden gerespecteerd en het heet niet voor niets een deadline, toch? Ingewikkelde organisatiestrategieën? Ver weg van blijven graag. Zo wordt bijvoorbeeld het ook door uw recensent zo verfoeide matrix-sturingsmodel (met ononderbroken én gestippelde rapportagelijntjes - consultants zijn er gek op) kort en simpel afgeserveerd. Heerlijk.
Wim Kromhout, Running a company is that simple, ISBN 9789048420001
Connect!
Gelukkig niet enkel een juich- en applausboekje over de sociale netwerken als Facebook en Twitter, maar een serieuze poging - weliswaar met een zeer positieve grondtoon - om de waarde en het nut van deze ‘sociale media’ te bekijken voor organisaties en leiderschap. Lanting beschrijft de kenmerken van de digitaal verbonden wereld, hoe organisaties daarmee om kunnen gaan in bijvoorbeeld hun marketing, klantencontact, werving en selectie en productontwikkeling. Zijn conclusie is in elk geval dat er nog een (virtuele) wereld te winnen is.
Menno Lanting, Connect! - de impact van sociale netwerken op organisaties en leiderschap, Business Contact 2010, ISBN 978 90 470 0306 9
Bonus
Inmiddels zijn de publicitaire stormen en politieke verontwaardiging over het thema ‘bonus’ weer een beetje gaan liggen. Hoogste tijd dus om dit boekje van eind 2010 nog eens te bekijken. Kilian Wawoe weet waarover hij schrijft: jarenlang senior personeelsmanager bij ABN Amro en dus intiem bekend met hoe het bonussensysteem werkt, en vooral; hoe het dus in de praktijk niet blijkt te werken. Het boekje leest als een persoonlijk verslag van zijn eigen strubbelingen met het onderwerp, en zijn promotiestudie naar ondernemend gedrag binnen de bankensector. Vlot leesbaar vertelt Wawoe over de theorie en praktijk van verkeerde prikkels en te ambitieuze targets. Helemaal afschaffen dus, en als er dan toch sprake moet zijn van een bepaalde vorm van winstdeling, dan graag met helder geformuleerde criteria, niet voor de top van de organisatie, en graag in een beetje normale verhouding tot het vaste salaris. Samengevat een prima en persoonlijk pleidooi dat elke financieel woordvoerder in de Tweede Kamer en elke president-commissaris bij een financiële instelling in de boekenkast mag zetten, ná het gelezen te hebben uiteraard.
Kilian Wawoe, Bonus - een Nederlandse bankier vertelt, De Bezige Bij 2010, ISBN 9789023462682
Monitoring near financial distress
Een Engelstalig proefschrift over de rol van monitoring (hier begrepen als: toezicht, adviseren, waarschuwen) bij financiële nood van organisaties in de private sector. Saai onderwerp? Dat valt reuze mee. Wist u dat mismanagement in 32 procent van de gevallen de oorzaak van een faillissement is? En dat vanuit die optiek monitoring op het bestuur van de organisatie geen kwaad kan. Santen bekijkt de rol van deze monitoring vanuit economisch en juridisch perspectief. Tevens is het dan ook de moeite om te onderzoeken of monitoring daadwerkelijk bijdraagt aan beter functioneren van het management. Santen bekijkt hiervoor zowel interne als externe controlemechanismen. In het tweede deel van het proefschrift wordt aan de hand van empirisch onderzoek gekeken naar de invloed op financiële nood van factoren als bijvoorbeeld de samenstelling van de raad van commissarissen of de hoeveelheid bestuurders en commissarissen bij een organisatie. Al met al een pil om de tanden eens in te zetten.
Bernard Santen, On the role of monitoring near financial distress - an economic and legal analysis, Erasmus Universiteit Rotterdam 2011, ISBN 9789461690166
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.