Boeken - november 2014
Antifragiel - Freak out! - Wat zeggen die cijfers eigenlijk?
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 11, 2014
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Tekst: Rob Heinsbroek
Antifragiel
De bespreking van dit boek heeft een lange aanloopgeschiedenis gehad. Het heeft ongeveer één jaar op de stapel 'te-lezen-boeken' gelegen alvorens er deze zomer eindelijk eens tijd was om er goed voor te gaan zitten. In een ruk uitlezen was er voor uw recensent trouwens niet bij - dat lukt mij alleen bij een spannende roman - maar met een hoofdstukje elke dag kom je er uiteindelijk ook.
Waar gaat het nu over? Antifragiel: alles wat baat heeft bij wanorde, groeit en bloeit bij veranderlijkheid en wanorde, alles wat houdt van avontuur, risico en onzekerheid. En tsja, dat is dus best wel veel in onze veranderlijke wereld. Een boek dat antifragiliteit in filosofisch, cultureel en maatschappelijk context beschrijft kan heel wat zijweggetjes inslaan, en dat doet Taleb dan ook met verve. Het is daardoor nu niet direct een pageturnertje. Soms boeiend en verfrissend, maar soms trapt Taleb ook een open deur in die echt al wagenwijd openstond en dan kan er wel eens wat lichte ergernis ontstaan. Maar de aanhouder wint - net als met het lezen van 'The Black Swan' enkele jaren geleden. Kunnen specifiek accountants nu nog iets met dit boek? Eerlijk gezegd; niet direct. Antifragiliteit houdt immers van avontuur, risico en onzekerheid en dat is nou niet echt 'des accountants'. Maar om bijvoorbeeld een accountantscontrole (waarvan Taleb ongetwijfeld zal zeggen dat het een voorbeeld is van fragiliteit - en dat bedoelt hij zeker niet positief) op wat meer antifragiele basis te beschouwen, kan misschien best leuke gezichtspunten opleveren. Is dit een boek voor u? Lastig te zeggen. Laat ik het zo aangeven; heeft u indertijd met plezier en aandacht 'The Black Swan' gelezen, dan past deze uitstekend in dit rijtje. Heeft u zich enkele jaren geleden echter niet door De Zwarte Zwaan heen kunnen worstelen, of snapte u alle aandacht voor dat boek niet, doe uzelf een lol en laat deze dan ook maar links liggen.
Nassim Nicholas Taleb, Antifragiel - dingen die baat hebben bij wanorde, Uitgeverij Nieuwezijds 2013, ISBN 9789057122828
Freak out!
Stiekem willen we misschien allemaal wel een dwarsdenker (freak klinkt zo negatief) zijn. Dit boek is eigenlijk een handleiding hoe deze 'status' te bereiken. En het leuke is; zo moeilijk is het niet.
Begin met toegeven dat je iets niet weet, analyseer het probleem, leg wat aparte dwarsverbanden en stel vragen die een kind van acht ook zou stellen. En je komt dan vanzelf tot verrassende uitkomsten en inzichten. De auteurs weten telkens ook leuke en enthousiasmerende voorbeelden te geven van mensen die daadwerkelijk iets op een geheel andere wijze hebben aangepakt, en daarmee tot verrassende resultaten zijn gekomen. Bijvoorbeeld van een tengere Japanse jongeman die in twaalf minuten vijftig hot dogs naar binnen werkt waar iedereen dacht dat 25 tot 30 broodjes wel het maximum was. Enfin, dat soort leuk weglezende voorbeelden. Een beetje dwars denken in het dagelijks leven kan geen kwaad, zullen we maar zeggen.
Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner, Think like a Freak - dwarsdenkers bereiken meer, De Bezige Bij 2014, ISBN 9789023483601
Wat zeggen die cijfers eigenlijk?
Op de een of andere manier is de redactie van Accountant nog nooit een titel als Accountancy voor Dummies tegengekomen (of misschien hebben we niet goed gezocht). Dit boekje van Hans Go komt in de buurt maar ontbeert (gelukkig) de wijsneuzerige schrijfstijl die de Dummies-serie zo kenmerkt. Integendeel zelfs, auteur Hans Go hanteert een prima leesbare stijl waarin de belangrijkste begrippen en kenmerken van financiële rapportages, balansen, resultatenrekening, kasstroomoverzicht en bijvoorbeeld investeringsanalyses worden uitgelegd. Dus niet op het niveau van 'Pappie, mammie wat is een accountant?', maar eigenlijk een prima relatiegeschenk voor de controlerend accountant. Een goed geïnformeerde klant aan de overkant van de tafel is ook wat waard.
Hans Go, Wat zeggen die cijfers eigenlijk? - tips & tricks voor niet-financiële professionals, Van Duuren Management 2014, ISBN 9789089652263
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.