Belastingnieuws - november 2013
De blauwe envelop is dood, leve de berichtenbox - Belastingdienst: meer boekenonderzoeken - EIA niet meer voor de kleintjes - En weg is de integratieheffing - Weer laatste kans zwartspaarder - Extra controles afdrachtvermindering onderwijs.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 11, 2013
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
De blauwe envelop is dood, leve de berichtenbox
Het moet allemaal wat gezelliger worden tussen belastingplichtige en Belastingdienst. Staatssecretaris Weekers van Financiën oppert in zijn voorstel voor de Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst nog net niet om belastingaanslagen voortaan af te doen bij een glas bier op het terras, maar de eerste veelbelovende stappen op weg naar dat ideaal zijn gezet. De contacten moeten immers worden ‘gedeformaliseerd’ en Weekers werkt aan een eenvoudig heffingssysteem, “dat aansluit bij de beleving van de belastingplichtige”.
Verandert er echt wat? Jazeker. Wanneer? Dat is niet helemaal duidelijk. Wat betreft de ‘deformalisering’: er wordt momenteel hard gewerkt aan het vergroten van de capaciteit van de zogeheten Berichtenbox op MijnOverheid.nl. Die persoonlijke, beveiligde elektronische postbus wil de fiscus - in de loop van 2014 - gaan gebruiken voor het verzenden van een deel van de uitnodigingen tot het doen van aangifte. Vervolgens zullen steeds meer typen berichten waarvoor nu nog de blauwe envelop in de bus valt, elektronisch worden verstrekt. “Ingroei”, noemt Weekers dat. Uiteindelijk worden ook alle belastingaanslagen via de Berichtenbox verzonden.
Het is niet alleen het medium dat verandert rond belastingzaken: de veranderingen in het heffingssysteem zijn ook substantieel. Zo verdwijnt de voorlopige aanslag na de aangifte. Er volgt meteen een (definitieve) aanslag, binnen drie maanden na aangifte. Vervolgens wordt het veel eenvoudiger om de aanslag te herzien. Tot ten minste drie maanden na de aanslag kan de belastingplichtige relevante informatie aandragen die tot een herziening van de aanslag leidt. Voor elk wissewasje een bezwaarschrift indienen - met de daarbij behorende rompslomp - is dan niet meer nodig. Voorgenomen ingangsdatum: de tijdvakken vanaf 1 januari 2016.
Belastingdienst: meer boekenonderzoeken
Het aantal boekenonderzoeken dat de Belastingdienst bij ondernemers heeft verricht is in de eerste helft van 2013 met vijftien procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Dat blijkt uit de onlangs verschenen twaalfde Halfjaarsrapportage van de Belastingdienst. In het afgelopen halfjaar is bij 18.000 ondernemers de aangifte gecontroleerd ‘om de juistheid van gegevens zo snel en actueel mogelijk vast te stellen’. De stijging maakt deel uit van wat in het Regeerakkoord de ‘intensivering van toezicht en invordering’ wordt genoemd. Daarvoor is structureel 157 miljoen euro vrijgemaakt. In de eerste helft van 2013 heeft de Belastingdienst al 750 extra medewerkers kunnen werven. De doelstelling is in 2013 1.100 fte in te zetten voor de genoemde intensivering.
EIA niet meer voor de kleintjes
Klein is fijn, maar al te klein is niet leuk meer. Te duur.
In het Belastingplan 2014 sneuvelt de energie-investeringsaftrek (EIA) voor investeringen tot 2.500. Het bodembedrag is nu nog 450, maar die drempel wordt dus vanaf 1 januari 2014 meer dan zes keer zo hoog. De EIA betreft een extra aftrek van 41,5 procent voor investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie.
De ratio van de verhoging ligt in de uitvoeringskosten, aldus het ministerie van Financiën. Daarbij baseert men zich op de evaluatie van de EIA die vorig jaar werd verricht. Daaruit bleek dat een verhoging van het drempelbedrag tot 2.500 zal leiden tot negentien procent minder aanvragen, terwijl het totale investeringsbedrag - waaraan de effectiviteit van de regeling wordt afgemeten - nauwelijks zal veranderen, namelijk met 0,3 procent. De uitvoeringskosten moeten vervolgens flink dalen. ‘Verhoging van het bodembedrag zal vooral effect hebben op kleinere bedrijven’, zo wordt - weinig verrassend - geconcludeerd in de evaluatie. Overigens wordt parallel aan deze verhoging ook het drempelbedrag voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil (vervroegd afschrijven) verhoogd. Praktische gevolgen zal dat naar verwachting niet hebben. Milieu-investeringen betreffen veelal hogere bedragen.
En weg is de integratieheffing
Bouwen wordt aantrekkelijker voor ziekenhuizen, woningcorporaties en andere organisaties en ondernemingen die btw-vrijgestelde prestaties leveren.
Dat is een gevolg van het afschaffen van de btw-integratieheffing. Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat het op 1 januari 2014 gedaan is met deze vaak onbegrepen en weinig geliefde heffing. Fiscaal adviseurs halen opgelucht adem.
De integratieheffing was altijd lastig uit te leggen: waarom moet de ondernemer die een pand bouwt dat zal worden gebruikt voor btw-vrijgestelde prestaties meer btw betalen dan hij kan voortbrengingskosten.
De over de bouwkosten betaalde btw kon worden teruggevraagd, de integratieheffing moest worden betaald over de voortbrengingskosten: de uiteindelijke waarde van het onroerend goed, waaronder bijvoorbeeld ook de waarde van de grond. Die voortbrengingskosten zijn in 99 van de honderd gevallen hoger dan de bouwkosten.
In de nieuwe situatie kan een ondernemer alleen de btw over de bouwkosten aftrekken in de mate waarin het onroerend goed zal worden gebruikt voor met btw belaste prestaties. In het geval van alleen maar vrijgestelde prestaties is die aftrek dus nul. Precies gelijk aan de nieuwe integratieheffing. Met die lastig uit te leggen extra kostenpost is het afgelopen.
Weer laatste kans zwartspaarder
In Weekers voorstellen voor een nieuw heffingssysteem wordt op sommige punten een onderscheid gemaakt tussen goedwillende en kwaadwillende belastingplichtigen.
Bedoeling: de goedwillenden meer zekerheid geven en vrijstellen van de administratieve lasten die nodig zijn om de kwaadwillenden te bestrijden. Het verkorten van de navorderingstermijn voor goedwillenden en het verlengen van die termijn voor de kwaadwillenden (tot twaalf jaar) is de opvallendste maatregel. Die maatregel zal, zo is het plan, niet pas in 2016, maar meteen al ingaan als de nieuwe wet wordt aangenomen.
Dat kan de zwartspaarder, het archetype van de kwaadwillende belastingplichtige, rauw op zijn dak vallen, zo wordt nu gewaarschuwd. Maar Weekers is de kwaadste niet: “Vooruitlopend daarop heb ik besloten om hen (de zwartspaarders, red.) een laatste kans te bieden om schoon schip te maken”, schrijft hij. Vanaf 2 september 2013 tot 1 juli 2014 kan men spaartegoeden waarover geen belasting is betaald aanmelden, zonder dat een boete wordt opgelegd. Die boete is normaal gesproken dertig procent van de ontweken belasting. Na 1 juli volgend jaar zal dan die boete van dertig procent weer worden ingevoerd, waarna hij per 1 juli 2015 wordt verhoogd tot zestig procent. Overigens: het is in korte tijd de tweede keer dat zwartspaarders een laatste kans krijgen. Ook in de tweede helft van 2009 konden zij boetevrij spaartegoeden aanmelden.
Extra controles afdrachtvermindering onderwijs
De laatste stuiptrekkingen van de afdrachtsvermindering loonbelasting onderwijs gaan gepaard met extra controles door de Belastingdienst.
Dat bleek uit het Becon-overleg van september tussen fiscus en organisaties van fiscale adviseurs. Uit onderzoek van de Belastingdienst is gebleken dat er met name op het administratieve vlak nogal eens wat schort bij ondernemers die gebruikmaken van deze korting op de loonbelasting. Het toezicht op dat aspect zal de laatste maanden van dit jaar worden geïntensiveerd, zo werd aangekondigd.
De extra controles volgen op de aankondiging eerder dit jaar dat de afdrachtvermindering wordt vervangen door een subsidieregeling. Signalen van oneigenlijk gebruik van de vermindering zijn daar mede debet aan geweest. Bovendien werd het budget van de regeling overschreden. De nieuwe subsidieregeling vanaf 1 januari 2014 is soberder: voor meerdere soorten leerwerkplekken zal geen fiscale stimulans mee gelden.