Magazine

Boeken - november 2012

De zaak Kooistra - Schuld - Belastingrecht Curaçao en de BES-eilanden - Flex BV.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 11, 2012

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Tekst: Rob Heinsbroek

De zaak Kooistra

Sjoerd Kooistra, de grootste café-ondernemer van Nederland, pleegde op 27 juni 2012 zelfmoord. Enkele weken daarvoor had hij zijn laatste interview gegeven aan journalisten Van Kleef en Smits. Beide auteurs hebben in dit boek de opkomst en ondergang van Kooistra gedetailleerd beschreven. Met name de financiële en juridische werkwijzen van de hoofdpersoon zijn interessant om het vrolijke horecawereldje eens beter te doorgronden. In deze hoofdstukken is het ook flink opletten geblazen; het gegoochel met borgstellingen, huurcontracten, indeplaatsstellingsaktes, pachtconstructies, hectoliterkortingen, faillissementen, bv'tjes her en der is niet van de lucht. Ook de bemoeienis van de grote bierbrouwers zelf levert af en toe bij de lezer toch wat gefronste wenkbrauwen op. In elk geval prima vlot geschreven en dus - ondanks de tragische afloop voor de hoofdpersoon - een aanrader om het horecawereldje eens van een andere, en toch wat minder fraaie kant te bekijken.

Joost van Kleef & Henk Willem Smits, De zaak Kooistra - opkomst en ondergang van een horecamagnaat, Uitgeverij L.J. Veen 2011, ISBN 9789020430509

Schuld

Een geschiedenis van schuld? Niet bijster interessant ben je geneigd te denken, maar dan vergist u zich toch. Graeber onderzoekt het begrip ‘schuld’ met name door te kijken naar de morele lading die ‘schuld’ in de loop der tijden heeft opgebouwd. Daardoor kan hij een brede - en ietwat filosofische - kijk op het fenomeen geven. En hiervoor duikt hij flink de geschiedenis in. Van het oude Mesopotamië, de Grieken, China, ideeën uit de Middeleeuwen tot en met het huidige kapitalistische wereldbeeld, onderzoekt hij ‘schuld’, ‘eer’, ‘boete’, het ontstaan van muntgeld en ruilhandel. Typisch een boek waarin u het niet met alle analyses en conclusies van de auteur eens hoeft te zijn, om het toch met plezier door te lezen. Aanbevolen dus.

David Graeber, Schuld - de eerste 5000 jaar, Nederlandse vertaling Business Contact 2012, ISBN 9789047005315

Belastingrecht Curaçao en de BES-eilanden

Een compleet overzicht van de fiscale wet- en regelgeving van Curaçao, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, dat is de insteek van dit boek dat in principe uitgaat van de leerdoelen van de bachelor-opleiding voor Fiscaal Recht & Economie aan de Universiteit van Curaçao. Een dikke pil van 480 pagina's voor de liefhebber, en dat kunnen ook andere zijn dan de studenten fiscaal recht en economie aangezien het boek helder is opgebouwd met thematische hoofdstukken en veel praktijkvoorbeelden in aparte kaders.

Javier Silvania, Belastingrecht Curaçao en de BES-eilanden, Convoy Uitgevers 2012, ISBN 9789079564682

Flex BV

Nog zo'n dikkerd, 507 pagina's maar liefst. En een zeer actueel boek aangezien de wetsvoorstellen inzake de Flex BV op 12 juni 2012 zijn aangenomen en op 1 oktober 2012 in werking zijn getreden. De auteur heeft de wetsvoorstellen op een rijtje gezet, inclusief de zeer uitgebreide parlementaire toelichtingen per onderdeel van de wetsvoorstellen die in de afgelopen jaren zijn opgesteld. Dit resulteert dus in een flinke pil en - aangezien het allemaal officiële teksten zijn - in een schrijfstijl die niet direct als ‘toegankelijk’ kan worden gekenschetst. ‘Droog’ is een betere, maar voor notarissen en juristen is dit ongetwijfeld een heerlijk hapje. En dat de auteur in het voorwoord - wél van zijn eigen hand - in de eerste regel ‘1 oktober 2010’ opschrijft als ingangsdatum in plaats van 1 oktober 2012, vooruit, we zien het door de vingers.

W. Bosse, Flex BV - tekst & toelichting, Berghauser Pont Publishing 2012, ISBN 9789491073458

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.