Magazine

Gespot - november 2011

Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een maandelijkse selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen en buitenland.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 11, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

EU Green Paper

Het EU Green Paper Audit Policy: Lessons from the Crisis (bekend als het Barnier-rapport) bevat zoals bekend ingrijpende voorstellen voor de hervorming van het accountantsberoep. In een kritisch artikel wordt het rapport geanalyseerd vanuit het primaire perspectief en de veronderstellingen die aan het rapport ten grondslag liggen. De belangrijkste boodschap van de wetenschappers is dat er een noodzaak is voor zowel de regelgevers als het beroep om een meer zorgvuldige analyse te maken van de interactie tussen regulering, professional judgment en auditkwaliteit alvorens tot hervorming over te gaan.

  • Christopher Humphrey, Asad Kausar, Anne Loft and Margaret Woods, Regulating Audit beyond the Crisis: A Critical Discussion of the EU Green Paper. European Accounting Review, volume 20, no. 3, 2011, pages 431-457

IFRS en vergelijkbaarheid

De basis voor het bestaan van IFRS is adequate internationale vergelijkbaarheid van jaarrekeningen. De auteurs stellen aan de hand van opvattingen van professionele gebruikers van jaarrekeningen vast dat de gebruikers zodanig hechten aan het dogma van vergelijkbaarheid dat zij niet in staat zijn onvergelijkbaarheden op de juiste wijze te interpreteren.

  • Sylvain DuRocher and Yves Gendron, IFRS: On the Docility of Sophisticated Users in Preserving the Ideal of Comparability. European Accounting Review, volume 20, no. 2, 2011, pages 233-262

Financiële crisis: financiële verslaggeving en corporate governance

In dit artikel wordt een analyse gemaakt van de rol van financiële verslaggeving en corporate governance in de periode van de economische crisis van 2007 tot 2010. De auteurs concluderen dat in de verslaggeving de elementen van onzekerheid en risico's onvoldoende tot uitdrukking zijn gekomen. Daarmee is de relevantie van verslaggeving als indicator van economische prestatiemeting ondermijnd. Als gevolg daarvan werden bestuurders en commissarissen geconfronteerd met beloningen op basis van papieren winsten die niet werden gerealiseerd. Daar hangt mee samen de prikkel tot bovenmatig risicogedrag.

  • Michel Magnan and Garen Markarian, Accounting, Governance and the Crisis: Is Risk the Missing Link? European Accounting Review, volume 20, no. 2, 2011, pages 215-231

Gevolgen activering goodwill

In een onderzoek onder Zweedse ondernemingen is nagegaan wat de gevolgen zijn voor aandelenprijzen van de adoptie van IFRS 3 in 2005. Als gevolg van IFRS 3 is het bedrag van de geactiveerde goodwill hoger geworden. Door het niet meer systematisch afschrijven zijn ook de gerapporteerde resultaten gestegen. Managers die langer in functie zijn, voeren relatief minder vaak een impairment van de goodwill door. De invloed op aandelenprijzen van IFRS 3 was positief: blijkbaar beschouwen beleggers de geactiveerde goodwill als een indicatie van hogere toekomstige kasstromen.

  • Mattias Hamberg, Mari Paananen and Jiri Novak, The Adoption of IFRS 3: The Effects of Managerial Discretion and Stock Market Reactions. European Accounting Review, volume 20, no. 2, 2011, pages 263-288

Geïntegreerde benadering governance, duurzaamheid en verslaggeving

Roger Dassen geeft een inleiding op dit themanummer. Mervyn King bespreekt hoe belangrijke ontwikkelingen op het gebied van verslaggeving en governance zijn voortgevloeid uit crisissituaties en constateert dat ook de recente financiële crisis in samenhang met de andere duurzaamheidscrises leidend zullen zijn in de behoefte aan integrated reporting, en dat integrated reporting op zijn beurt een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties. Patrick Klijnsmit plaatst het werk en de opvattingen van King in een historische context. Philip Wallage concludeert dat stakeholders een bredere scope van informatie wensen. Hij benoemt daarbij de vergaande institutionalisering en professionalisering van de financiële als de duurzaamheidsverslaggeving en bespreekt de integratie van deze domeinen. Hij presenteert het framework van het International Integrated Reporting Committee. Nancy Kamp-Roelands sluit hierbij aan met een beschouwing over de assurance-aspecten in samenhang met integrated reporting.

Karen Maas bespreekt de ontwikkeling van output-meting naar impactmeting op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), en stelt dat impactmeting noodzakelijk is om de waardecreatie van mvo op zowel ondernemings- als maatschappelijk niveau aan te tonen. José Hernandez beschrijft een theoretisch model waarin de onderneming en de verschillende stakeholders overeenstemming hebben over de normen en waarden, daarmee de agency- alsmede de controlerisico's beperken en aldus waarde creëren met elkaar. Investeren in ethisch gedrag van (het management van) de organisatie en focus op duurzame doelstellingen en prikkels ziet hij als de kern van de integriteits-, duurzaamheids- en governance-agenda.

  • Mervyn King, Integrated Reporting- a concept whose time has come;
  • Patrick Klijnsmit, Mervyn E. King, de King-rapporten en de weg naar integrated reporting;
  • Philip Wallage, Naar een geïntegreerde verslaggeving. ‘Voor elck wat wils’;
  • Nancy Kamp-Roelands, Integrated reporting en assurance;
  • Karen Maas, Maatschappelijke prestaties van organisaties: van output-meting naar impactmeting;
  • José R. Hernandez, Good value from shared values: a fraud and risk perspective.

MAB, november 2011

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.