Magazine

Gespot - mei 2011

Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een maandelijkse selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen en buitenland.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 5, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Toezicht financiële verslaggeving in Europese Unie

In dit artikel een overzicht van de wijze waarop het toezicht op de financiële verslaggeving in de verschillende EU-landen is ingericht. Het toezicht in Nederland kent, in vergelijking met dat in andere landen, een grotere mate van juridische beperkingen. Dit leidt er toe dat de AFM zich vooral richt op toelichtingen en niet op de juiste oordeelsvorming van de ondernemingsleiding inzake schattingen.

  • Axel Berger, The Development and Status of Enforcement in the European Union. Accounting in Europe, volume 7, 2010, pages 15-35

Invloed gerapporteerde zwakheden in interne beheersing op beleggingsrisico

Uit laboratoriumexperimenten en interviews met beleggers blijkt dat het rapporteren over materiële zwakheden in de interne beheersing het gepercipieerde beleggingsrisico vergroot. Een grotere mate van disclosure over de zwakheden met een grotere reikwijdte leidt tot een daling van het daaromtrent gepercipieerde risico, maar tegelijkertijd ontstaat dan een stijging van het risico met betrekking tot zwakheden met een beperktere reikwijdte.

  • Jacob M. Rose, Carolyn Strand Norman, Anna M. Rose, Perceptions of Investment Risk Associated with Material Control Weakness Pervasiveness and Disclosure Detail. The Accounting Review, volume 85, no 5, 2010, pages 1787-1807

Invloed afdelingen vaktechniek op kwaliteit verslaggeving

Welke invloed hebben adviezen van afdelingen vaktechniek op de acceptatie door de externe accountant van voorkeuren die de cliënt heeft om een specifieke verwerkingswijze in de jaarrekening toe te passen? Uit een experiment met accountants in Singapore blijkt dat indien de cliënt een sterke onderbouwing heeft van zijn eigen zienswijze en vaktechniek niet wordt ingeschakeld, de externe accountant het standpunt van de cliënt volgt. indien vaktechniek een oordeel geeft en duidelijk aangeeft welke methode moet worden toegepast, heeft dat invloed op het oordeel van de controlerend accountant. hieruit blijkt de positieve invloed van duidelijke adviezen van de afdelingen vaktechniek.

  • Terence Bu-Peow Ng, Premila Gowri Shankar, Effects of Technical Department's Advice, Quality Assessment Standards, and Client Justifications on Auditors' Propensity to Accept Client-Preferred Accounting Methods. The Accounting Review, volume 85, no 5, 2010, pages 1743-1761

Pro forma winstcijfers in persberichten

Uit een onderzoek inzake de boekjaren 2005 en 2006 van Duitse beursgenoteerde ondernemingen blijkt dat in persberichten de financiële prestaties veelvuldig worden toegelicht met behulp van pro forma winstcijfers (winstcijfers die niet direct aansluiten op volgens IFRS opgestelde winstcijfers). De transparantie over de verschillen met IFRS-cijfers is beperkt. De aanbevelingen ter zake van CESR in 2005 hebben vrijwel geen effect gehad.

  • Jörg-Markus Hitz, Press Release Disclosure of “Pro Forma” Earnings Metrics by Large German Corporations - Empirical Evidence and Regulatory Recommendations. Accounting in Europe, volume 7, 2010, pages 63-86

Kwaliteit jaarverslaggeving

De kwaliteit van externe verslaggeving wordt in nationale en internationale literatuur verschillend geïnterpreteerd waarbij enge en brede interpretaties kunnen worden onderkend. Kwaliteitsdiscussies waarin keuzeproblemen centraal worden gesteld door middel van de begrippen accounting choice en impression management zijn in de internationale verslaggevingsliteratuur ruimschoots aanwezig. Kwaliteitsdiscussies in de Nederlandstalige literatuur gaan veelal uit van een enge interpretatie van het begrip kwaliteit. Empirische onderzoekingen hebben veelal een compliance-karakter. In de afgelopen tien jaren hebben zich in Nederland belangrijke institutionele en verslaggevingsinhoudelijke ontwikkelingen voltrokken.

  • Dick Feenstra, Reflecties op de kwaliteit van de jaarverslaggeving. MAB, mei 2011

Kwaliteit bestuurlijke informatie

Het vak bestuurlijke informatieverzorging houdt zich in belangrijke mate bezig met de kwaliteit van bestuurlijke informatie. De auteur gaat na welke eisen moeten worden gesteld aan de kwaliteit van bestuurlijke informatie en hoe die eisen kunnen worden gerealiseerd in opzet, bouw, beheer en gebruik van bestuurlijke informatiesystemen. Er wordt een op kwaliteitskenmerken gebaseerd conceptueel kader geschetst, aan de hand waarvan inzicht kan worden verkregen in de plaats en de onderlinge afstemming van de belangrijkste categorieën beheersingsmaatregelen.

  • Fred de Koning, De kwaliteit van bestuurlijke informatie. MAB, mei 2011

Openbaarvervoerconcessies

De centrale overheden (provinciaal en regionaal) hebben een wettelijke taak om openbaarvervoerconcesssies te verlenen door aanbestedingen. De keuzes die zij daarbij maken hebben gevolgen voor kosten, risico's en sturing. Een vraag die zich voordoet is met welke rolverdeling tussen de concessieverlenende overheid en de concessieverkrijgende vervoerder de doelstellingen met betrekking tot het openbaarvervoerbeleid van de desbetreffende overheid het beste gediend zijn. In dit artikel wordt geconcludeerd dat het dragen van het opbrengstrisico door de overheid onder bepaalde voorwaarden financieel voordelig is.

  • Jan Bosker, Aanbesteding en sturing van openbaarvervoerconcessies in het licht van opbrengstrisico's en ontwikkelverantwoordelijkheid. MAB, mei 2011

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.