Btw-gevolgen bij internetverkopen
Internet is een belangrijke bron voor internationale handel. Ondernemers moeten goed in de gaten houden waar en of zij btw-aangifte moeten doen.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 5, 2014
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Via internet worden door ondernemers goederen geleverd aan en diensten verricht voor afnemers in andere EU-landen. Als een Nederlandse ondernemer zijn producten verkoopt via internet, dan zijn er twee mogelijkheden voor de btw:
- Via internet worden goederen besteld die vervolgens door de ondernemer worden geleverd.
- Via internet worden diensten verricht, zoals het leveren van software (elektronische dienst).
Deze mogelijkheden hebben verschillende gevolgen voor de btw.
Ondernemer verkoopt goederen via internet
Afnemer is particulier
Als een ondernemer goederen via internet verkoopt aan particulieren, rechtspersonen/niet-ondernemers en niet-aftrekgerechtigde ondernemers in een andere EU-lidstaat en vervolgens de goederen voor zijn rekening vervoert of laat vervoeren, dan is de levering belast in het land waar het vervoer aanvangt. Op die manier wordt tariefshopping mogelijk door de verzending of het vervoer te laten beginnen in het land met het laagste btw-tarief.
Om dat te voorkomen, geldt de regeling voor afstandsverkopen. Deze houdt in dat btw is verschuldigd in het land van aankomst van de goederen als de leveringen naar het betreffende land een bepaalde grens (drempelbedrag, zie kader) overschrijden en als het vervoer direct of indirect door of voor rekening van de leverancier plaatsvindt.
Wanneer de regeling voor afstandsverkopen van toepassing is, moet de leverancier zich in het betreffende EU-land registreren voor btw-doeleinden en aan de btw-verplichtingen voldoen.
Afnemer is ondernemer
Als de afnemer een ondernemer is die binnen de EU is gevestigd, is (onder voorwaarden) sprake van een intracommunautaire levering waarover nul procent btw is verschuldigd. Om dit nulprocenttarief te kunnen toepassen, moet voldaan zijn aan de volgende voorwaarden:
- De goederen zijn naar een andere EU-lidstaat vervoerd.
- De goederen zijn in de andere EU-lidstaat onderworpen aan de btw-heffing voor een intracommunautaire verwerving. Dit bewijs kan worden geleverd door het btw-nummer van de afnemer op de factuur te vermelden.
Als de afnemer een ondernemer is die buiten de EU is gevestigd, is (onder voorwaarden) sprake van export waarover eveneens nul procent btw is verschuldigd. De ondernemer moet aantonen dat de goederen daadwerkelijk zijn vervoerd naar een land buiten de EU.
Ondernemer verricht via internet diensten
In de Wet op de omzetbelasting (OB) worden elektronische diensten omschreven als diensten die via de elektronische weg worden verricht. Het gaat daarbij om diensten die via internet worden verleend, die wegens hun aard grotendeels zijn geautomatiseerd en slechts in beperkte mate menselijk ingrijpen vergen en zonder informatietechnologie niet kunnen worden verricht. Voorbeelden: de levering van software of de hosting van websites.
Afnemer is particulier
Als de afnemer een in een ander EU-land gevestigde particulier is, dan is de plaats van elektronische dienst daar gelegen waar de ondernemer is gevestigd.
Op de voorgaande hoofdregel geldt een uitzondering als de afnemer van de elektronische dienst buiten de EU woont of is gevestigd. Voor een elektronische dienst aan een particulier die buiten de EU is gevestigd, geldt dat deze belast is in het land waar de particulier is gevestigd. Afhankelijk van de lokale wetgeving moet de leverancier zich dan in het betreffende land registreren voor btw-doeleinden en aan de btw-verplichtingen voldoen.
Let op! Vanaf 1 januari 2015 wijzigen de plaats van dienstregels voor elektronische diensten aan niet-ondernemers. Deze diensten moeten dan worden verricht op de plaats waar die niet-ondernemers wonen of zijn gevestigd.
Dit betekent overigens niet dat Nederlandse ondernemers die elektronische diensten verrichten zich in elke EU-lidstaat voor btw-doeleinden moeten
registreren. Zij worden in de gelegenheid gesteld om in Nederland één btw-aangifte te doen voor de in andere EU-landen verschuldigde btw.
Afnemer is ondernemer
Als de afnemer een btw-ondernemer is, dan geldt de hoofdregel. Dit houdt in dat de plaats van dienst is gelegen in het EU-land waar de afnemer is gevestigd. Omdat de dienstverrichter en afnemer in verschillende EU-lidstaten zijn gevestigd, geldt verplicht de verleggingsregeling. Dit houdt in dat de verschuldigdheid van btw wordt verlegd naar de afnemer. De afnemer moet in eigen land btw-aangifte doen. De dienstverrichter moet op zijn factuur het btw-nummer van de afnemer vermelden en aangeven dat sprake is van verlegde btw door de vermelding 'btw-verlegd’.
Is de afnemer buiten de EU gevestigd, dan hangt het van de lokale wetgeving af of de leverancier zich in het buitenland moet registreren voor btw-doeleinden en aan de btw-verplichtingen moet voldoen.
Voorbeeld
Een Nederlandse ondernemer verricht een elektronische dienst aan een particulier die woonachtig is in Spanje. De plaats van dienst voor de btw is Nederland en daardoor moet de ondernemer Nederlandse btw in rekening brengen.
Gerelateerd
Forse toename aanmeldingen KOR-regeling voor kleine ondernemers
Steeds meer Nederlanders melden zich aan voor de kleineondernemersregeling (KOR), waardoor ze worden vrijgesteld voor de btw.
Vooral ondernemers in sport, cultuur en recreatie vrezen btw-verhoging kabinet
Ongeveer een derde van de ondernemers en financieel managers verwacht dat de geplande btw-verhoging van het kabinet invloed zal hebben op de omzet of de eigen sector....
Onlineplatforms als Airbnb moeten btw gaan innen en afdragen
Na twee jaar onderhandelen zijn de EU-ministers van Financiën het eens geworden over de digitalisering van het btw-systeem in Europa. Dit betekent onder andere dat...
Gefrustreerde Kamer stelt deel belastingdebat uit
Onder enig protest is de Tweede Kamer akkoord gegaan om een deel van het debat over het nieuwe belastingplan later te houden, omdat verantwoordelijk staatssecretaris...
Raad van State en fiscus twijfelen aan hoger btw-tarief hotel en cultuur
Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op hotelovernachtingen en bioscoopkaartjes leidt tot twijfels bij de Raad van State, maar ook bij de Belastingdienst...