Boeken - maart 2013
Accountancy en andere zaken onder de loep (3) - Borrelbabbelen - Geldmoord - Vondelingen.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2013
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Tekst: Rob Heinsbroek
Accountancy en andere zaken onder de loep (3)
Inmiddels zijn we bij deel 3 aangeland van de verzamelde weblogs van Marcel Pheijffer en de opiniestukken van Bob Hoogenboom. Dit deel bundelt hun bijdragen van december 2010 tot en met oktober 2012. In mijn korte bespreking van deel 2 schreef ik twee jaar geleden “is hier weer een duidelijk kritisch en ook beschouwend geluid te horen over vele zaken in en rondom de accountancy”. Voor dit deel 3 geldt het niet anders, de pennenvruchten van beide auteurs zijn bij de volgers bekend en van hoog prikkelend niveau. Daarom ook even de aandacht voor het voorwoord van AFM-bestuurder Gerben Everts. Deze is niet mals voor accountants en de sector, in het geheel niet zelfs. Als toezichthouder ziet hij te veel accountants die een scheve schaats rijden, en Everts roept de sector dan ook op om unverfroren de belangen van het maatschappelijk verkeer voorop te stellen. En waar Everts in zijn inleiding tweemaal Bruce Springsteen citeert, heeft uw recensent voor de gewenste accountant met een rechte rug ook een citaat van Bruce Springsteen paraat: ‘Honey, I'm tougher than the rest.’ (Bruce Springsteen, ‘Tougher than the rest’, op Tunnel of Love, 1987)
Marcel Pheijffer en Bob Hoogenboom, Accountancy en andere zaken onder de loep (3), Boom Lemma Uitgevers 2013, ISBN 9789059319301
Borrelbabbelen
Eigenlijk komt deze bespreking iets te laat voor alle kerstborrels en nieuwjaarsrecepties die we enkele maanden terug achter de rug hebben, maar sowieso staan hier enkele goede tips in voor diegenen die zich met frisse tegenzin overgeven aan de rituelen en regels van de borrel of de receptie. Inderdaad, auteur Hugo Vos spreekt over de ‘regels’ van het netwerken waaronder: de voorbereiding, de valkuilen, lichaamstaal, en de sociale smaakmakers (onder andere complimentjes geven - en overdaad schaadt hier voor de verandering eens niet, humor, en zelfs licht flirtgedrag mag allemaal). Elk hoofdstukje wordt afgesloten met een persoonstype waar je erg voorzichtig mee moet zijn bij de borrel; de ‘BN'er’ (zal ik jou eens vertellen wie ik allemaal ken), de ‘psychiater’ (vraagt en vraagt maar door) en zelfs de ‘maffioso’ (zeer gesteld op het eigen kringetje). En misschien wel de belangrijkste tip: borrelbabbelen is vooral borrelluisteren.
Hugo Vos, Borrelbabbelen - ontspannen netwerken, voor wie niet durft maar wel wil, Haystack 2012, ISBN 9789461260444
Geldmoord
“De FED is eerder de grootste ramp voor de welvaart van niet alleen de Amerikanen maar van iedereen, dan een anker van stabiliteit, wat het had moeten zijn” (pagina 18). En dit is nog maar één van de inleidende beschietingen van Mujagić in dit boek waarin hij betoogt dat de oprichting van Centrale Banken aan het begin van de twintigste eeuw een eeuwenlang stabiel prijssysteem uit de bocht heeft laten vliegen met gierende inflatie. Waar centrale banken eigenlijk de waarde van het geld moeten bewaken, zijn zij in Mujagić's visie verantwoordelijk voor een onthutsende geldontwaarding. Het boek is vlot geschreven maar heeft ook wel het karakter van een pamflet; de auteur heeft een mening en dat zal de lezer weten ook. Gelukkig valt er nog wat aan deze ‘geldmoord’ te doen. De centrale banken geheel afschaffen of een terugkeer naar de goudstandaard gaat Mujagić te ver, maar op zijn minst moeten de macht en invloed van centrale banken flink aan banden worden gelegd.
Edin Mujagić, Geldmoord - hoe de centrale banken ons geld vernietigen, Uitgeverij Balans Amsterdam 2012, ISBN 9789460035791
Vondelingen
Nee, we gaan er geen gewoonte van maken, maar af en toe mag in ‘Accountant’ ook wel goede fictie worden besproken. Bij deze dan weer eens. Een bundel korte verhalen van Mirjam Brandenburg, werkzaam bij de Algemene Rekenkamer, dat enkele maanden geleden op de redactie werd bezorgd. De verhalen zijn min of meer geënt op alledaagse situaties die heerlijk verrassend herkenbaar voorkomen. Van een stuntelende minister-president bij een tv-debat, een jongetje dat een vliegramp overleeft, tot een vermakelijk verhaal over een gevallen bankier die tijdens de afscheidsreceptie van de president van De Centrale Bank een schilderij uit de lijst snijdt die nog in zijn magisch-realistische verzameling ontbrak. Geen zorg, we hebben niet de pretentie om een literatuurrecensent te worden - al was het maar omdat de gemiddelde recensie van een fictie boek zelf nogal diepgraverig kan zijn - maar deze bundel korte verhalen is simpelweg heerlijk lezen.
Mirjam Brandenburg, Vondelingen, Atlas Contact 2012, ISBN 9789025438616, www.mirjambrandenburg.nl
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.