Nieuws
Accountantscontrole levert geld op - Cfo’s onbekend met XBRL-voordelen - Baker Tilly International wil nummer zes worden - Streppel: ‘Bankfinanciering ziekenhuizen loopt gevaar’ - TUI Travel heroverweegt PwC - Accountants niet aansprakelijk als controlecliënt fraudeert - AFM: aandacht voor OOB én niet-OOB-kantoren.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2011
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Pensioenfondsen worstelen
Nederlandse pensioenfondsen hebben steeds meer moeite met risicomanagement. Uit onderzoek dat KPMG jaarlijks verricht onder honderd ondernemingspensioenfondsen blijkt dat slechts 23 procent van de fondsen aangeeft het risicomanagement volledig op orde te hebben. Om meer grip te krijgen op de risico’s blijken de fondsen in toenemende mate over te stappen op een dynamisch risicomanagement.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlandse ondernemingspensioenfondsen serieus nadenkt over liquidatie en het onderbrengen van een fonds bij een verzekeraar.
Accountantscontrole levert geld op
Amerikaanse mkb-ondernemingen die hun jaarrekening laten controleren door een openbaar accountant krijgen eerder een lening, en tegen betere voorwaarden, dan bedrijven zonder gecontroleerde cijfers. Dat blijkt uit een studie van de University of Chicago Booth School of Business.
De financiële voordelen van een ‘dure’ audit (in de VS niet wettelijk verplicht) kunnen de nadelen overtreffen, blijkt uit een artikel in The Wall Street Journal. Uit onderzoek onder meer dan tienduizend bedrijven met slechts een paar aandeelhouders - waarvan de helft met minder dan vijfhonderd personeelsleden - blijkt dat gecontroleerde ondernemingen voor een lening gemiddeld ruim een half procentpunt minder betalen dan bedrijven zonder accountantscontrole. Voor een lening van 3,3 miljoen dollar, de gemiddelde omvang in dit onderzoek, betekent dat een besparing van circa 23 duizend dollar.
Britse accountancy trekt meer personeel aan
Accountantskantoren in Engeland trekken weer meer professionals aan. De sector groeit bescheiden, net als de salarissen. De salarisgroei is amper twee procent. Dit komt naar voren uit onderzoek van Twenty Recruitment, een Brits headhuntersbureau. Gemiddeld verdienen nieuwe accountants die zich bezighouden met recovery en restructuring tussen de 110.000 en 120.000 pond sterling per jaar. Wie minimaal vijf jaar ervaring heeft, kan rekenen op gemiddeld anderhalve ton per jaar. Accountants die controles doen, verdienen gemiddeld tien- tot vijftienduizend pond per jaar minder.
Belastingdienst zoekt zwartspaarders
De komende tijd zullen opnieuw vele honderden mensen een brief van de Belastingdienst op de mat vinden waarin zij worden gevraagd opheldering te geven over buitenlandse rekeningen. De fiscus heeft verschillende nieuwe projecten opgezet naar aanleiding van recente uit binnen- en buitenland ontvangen informatie over potentiële Nederlandse zwartspaarders. Ook wordt van internet afkomstige informatie in de gaten gehouden.
Cfo’s onbekend met XBRL-voordelen
De voordelen van digitaal rapporteren via XBRL zijn onvoldoende bekend bij cfo’s in Nederland, blijkt uit onderzoek van Deloitte. Het kantoor denkt dat verplichtstelling de adoptie kan versnellen.
Uit het Deloitte-onderzoek blijkt dat bijna 65 procent van de cfo’s bekend is met XBRL als rapportagemogelijkheid richting de Belastingdienst en het CBS. Deze bekendheid leidt niet automatisch tot het onderkennen van de voordelen.
Nog geen dertig procent van de cfo’s ziet de voordelen van het in XBRL versturen van aangifte naar de Belastingdienst. Voor andere toepassingen, zoals kredietrapportage richting banken, ligt dit percentage lager.
Volgens de cfo’s moeten de Belastingdienst (43 procent) en de toezichthouders AFM en DNB (35 procent) het voortouw nemen in het verder stimuleren van XBRL.
Balkenende partner bij Ernst &Young
Jan Peter Balkenende wordt per 1 april 2011 partner bij Ernst & Young. De ex-premier zal volgens het kantoor op diverse gebieden werkzaam zijn en zijn internationale ervaring aanwenden voor advisering aan zowel cliënten als het internationale topmanagement van Ernst & Young zelf.
Maijoor voorzitter ESMA
Steven Maijoor is verkozen tot voorzitter van de nieuwe Europese toezichthouder op financiële markten ESMA. Dit maakte de European Securities and Markets Authority (ESMA) onlangs bekend. Sinds 1 januari 2011 is ESMA de opvolger van het Committee of European Securities Regulators (CESR).
Baker Tilly International wil nummer zes worden
Baker Tilly International, het internationale netwerk van zelfstandige accountantskantoren, is ambitieus maar overweegt geen aanval op de ‘big four’. Wereldwijd wil het netwerk in omvang de zesde speler worden. Dat stelt Geoff Barnes, bestuursvoorzitter van Baker Tilly International, in een interview met Accountant.nl. “Er wordt me vaak gevraagd of wij bij de big five willen gaan horen. Maar we zijn realistisch, we zijn ver verwijderd van de omvang van marktleider PwC. We bestaan pas 22 jaar en er zijn wereldwijd bijna dertigduizend medewerkers in dienst bij de 150 aangesloten kantoren. Ter vergelijking: PwC heeft driehonderdduizend medewerkers. Qua kwaliteit van dienstverlening is er echter geen verschil.”
De strategie van Baker Tilly International is om de komende jaren te investeren in de eenheid en harmonie van het netwerk. “Noem het een familiegevoel. Het delen van dezelfde waarden en inzichten, zodat we kennis en klanten delen. Daarom hebben wij slechts één lidfirma per land, die nationaal een speler is in de top tien. Zo bouwen we aan een consistent netwerk.”
Het aanvallen van de big four is volgens Barnes niet nodig. Dat kost maar energie, terwijl de markt in het middensegment groot genoeg is voor een kantoor in een internationaal netwerk. “Er zijn miljoenen bedrijven en de vraag naar dienstverlening door accountantskantoren is enorm. Als wij een goede structuur en aanbod hebben, zijn wij gelegitimeerd om de vragen van bedrijven op te pakken.
Van de aangesloten kantoren verlangen wij dat ze op hun thuismarkten meedraaien in de top tien en dat ze duidelijke groeicijfers laten zien. Dat past in onze strategie om op termijn het zesde accountantsnetwerk ter wereld te zijn. Nu is onze omzet nog drie miljard dollar. Als ik nu een voorspelling in een enveloppe doe die tot 2020 verzegeld blijft, dan zeg ik dat we dan een omzet hebben van vijf- tot zes miljard dollar.”
Berk wordt Baker Tilly Berk
Berk heeft sinds februari 2011 Baker Tilly voor haar naam gezet. De naam Berk blijft ook in de toekomst bestaan. Met deze keuze wil Baker Tilly de zelfstandigheid van de kantoren benadrukken. Ondanks de strakkere banden met het netwerk, heeft Baker Tilly geen zeggenschap in de kantoren.
Streppel: ‘Bankfinanciering ziekenhuizen loopt gevaar’
Ziekenhuizen moeten in hun verslaggeving zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen over de werkelijke waarde van hun grond en daarnaast een degelijk kasstroomoverzicht bieden, stelt Jos Streppel. “Anders wil geen bank ze straks nog financieren.” Streppel, voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance en daarnaast onder meer commissaris bij Van Lanschot Bankiers, maakte zijn opmerking tijdens een discussiebijeenkomst rond de publicatie van ‘Het jaar 2009 verslagen’, het jaarlijkse onderzoek van de NBA naar de kwaliteit van de jaarverslaggeving (zie ook pagina 67).
Robert Mul, director public trust van de NBA, vroeg in de plenaire discussie of de ‘tikkende tijdbom’ die de NBA in november 2010 signaleerde in een publieke managementletter over instellingen voor langdurige zorg, ook bij ziekenhuizen aanwezig is. Die managementletter waarschuwde voor een “tikkende tijdbom” van honderden miljoenen aan afboekingen op vastgoed. De huidige onzekerheid hierover zou zorgen voor terughoudendheid bij financiers en stagnering van nieuwbouwprojecten.
Volgens Streppel is dat bij ziekenhuizen net zo: “Als ziekenhuizen in hun verslaggeving niet snel duidelijkheid geven over de werkelijke waarde van hun grond, over diverse relevante ratio’s en bovendien een prognose van toekomstige kasstromen verschaffen, is er over niet al te lange tijd geen bank meer die ze wil financieren.”
Nederlander steeds ondernemender
Nederland is de afgelopen jaren duidelijk ondernemender geworden, blijkt uit een studie van het CBS in opdracht van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Zo’n veertig procent van de Nederlanders verkiest het ondernemerschap boven een baan, als ze moeten kiezen.
Nederland is relatief goed uit de crisis is gekomen, met een lage werkloosheid, zo blijkt uit de studie. Wel ziet Verhagen een aantal uitdagingen. Om innovatie en ondernemerschap te stimuleren komt Verhagen met een vernieuwd bedrijfslevenbeleid.
TUI Travel heroverweegt PwC
De benoeming van PwC als controlerend accountant van TUI Travel staat op losse schroeven. Aandeelhouders hebben bedongen dat de nieuwe auditcommissie van TUI Travel de aanstelling nog eens tegen het licht houdt.
De aandeelhouders, aangemoedigd door het adviesbureau Pirc en de ABI (Association of British Insurers), ageerden tegen PwC omdat die in een eerdere periode als controlerend accountant boekhoudfouten ter waarde van 130 miljoen euro ongemoeid had gelaten. KPMG ontdekte de fouten wel, waarna TUI Travel een afboeking doorvoerde. KPMG werd aan de kant geschoven en PwC werd opnieuw als controlerend accountant binnengehaald.
Aanvankelijk leek de aanstelling van PwC toch door te gaan, aangezien TUI AG voor was. Deze Duitse moedermaatschappij heeft 54 procent van de aandelen TUI Travel. Maar van dertig procent van de minderheidsaandeelhouders kwam verzet tegen de aanstelling. Ook stapten twee leden van de auditcommissie op uit protest tegen de aanstelling van PwC.
Minder omzet en vacatures in accountancysector
Het aantal vacatures voor accountants is met dertig procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Yacht naar het aantal vacatures voor financieel specialisten in het vierde kwartaal van 2010.
Yacht vergeleek het aantal vacatures in kranten, bladen en op internet met die van het vierde kwartaal 2009. Daaruit blijkt dat het aantal vacatures met zestien procent is gekrompen. Starters en zeer ervaren professionals zijn volgens de detacheerder het hardst getroffen. Voor 12.000 zeer ervaren werkloze financiële professionals zijn er slechts duizend gepubliceerde vacatures.
De accountancy en administratieve dienstverlening kampt ook nog eens met verslechterende kwartaalcijfers, aldus ING Economisch Bureau. Het omzetverlies wordt vooral gedreven door afnemende vraag, aangezien de tarieven nauwelijks zijn veranderd. Aanhoudende druk op de tarieven beperkt de omzetgroei in 2011 tot één procent.
Accountants niet aansprakelijk als controlecliënt fraudeert
Ook buiten de staat New York kunnen pensioenfondsen of andere beleggers niet de accountant aansprakelijk stellen als deze een fraude niet heeft ontdekt. Dat blijkt uit een uitspraak van het hooggerechtshof van Delaware. Daardoor staan twee Amerikaanse pensioenfondsen tegenover PricewaterhouseCoopers met lege handen.
Vorig jaar oordeelde het gerechtshof van de staat New York dat PricewaterhouseCoopers en KPMG als controlerend accountant van AIG respectievelijk Refco niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die (institutionele) beleggers in deze ondernemingen hebben geleden. Die schade is het gevolg van fraude, die de accountants niet hebben opgemerkt.
Het gerechtshof van New York stoelt zijn uitspraak op twee principes die gelden voor het recht van de staat New York. Volgens het imputation-beginsel wordt de schuld van een misser alleen toegerekend aan de vennootschap, zoals een accountantskantoor, wanneer de medewerkers van de onderneming puur uit eigenbelang hebben opgetreden en in strijd met de belangen van de vennootschap.
Volgens het in pari delicto-principe kun je geen schadevergoeding eisen bij een derde als je boter op het hoofd hebt. De beleggers van de frauderende onderneming kunnen die schade hooguit verhalen op de vennootschap zelf, want die heeft de schade veroorzaakt.
In hoger beroep vochten twee pensioenfondsen met AIG-aandelen de beslissing van het gerechtshof New York aan. Volgens hen is dat oordeel alleen bindend onder het recht van New York en geen definitief antwoord voor vergelijkbare zaken in andere staten.
Het hooggerechtshof van Delaware is het niet met de pensioenfondsen eens en deelt de mening van het gerechtshof New York. Het hooggerechtshof van Delaware vindt dat je in dit geval bij de toerekening van schuld moet uitgaan van New Yorks recht. Dat betekent dat de principes die in New York de aansprakelijkheid van de controlerend accountant in de weg staan, onder deze omstandigheden ook buiten New York gelden. Daarbij komt dat het hooggerechtshof in Delaware vindt dat het de beslissing van het gerechtshof New York moet volgen, omdat die een beslissend antwoord heeft gegeven over de kwestie.
De ‘opinie’ van het hooggerechtshof Delaware is al even omstreden als de beslissing van het gerechtshof New York. De vrees bestaat dat accountants nu feitelijk immuun zijn voor claims van gedupeerde beleggers. Het wachten is nu op het allerlaatste woord van het Amerikaanse hooggerechtshof.
Oud Nieuws op Accountant.nl
Accountant/Accountant.nl duikt maandelijks in de archieven voor wat historisch perspectief en verrassende feiten. Zie Accountant.nl voor een uitgebreider versie en eerdere afleveringen.
Oud Nieuws (20): Nieuwe clubdas
Zou het nu nog kunnen? Het verkopen van een ‘chique’ NBA-stropdas aan de leden, via een advertentie in Accountant? Met gegarandeerd ‘onzichtbaar’ logo?
Het lijkt onwaarschijnlijk. Maar vijftien jaar geleden lag dat nog heel anders. In elk geval bij het NIVRA-deel van de NBA, want ‘de Accountant’ van januari 1995 bevatte een wervende tekst voor de aanschaf van zo’n ‘aantrekkelijke nieuwe’ stropdas.
“Deze puur zijden das heeft een streepmotief, waarin de kleuren donkergroen, wijnrood, donkerblauw en okergeel zijn verwerkt. Het geheel heeft een chique uitstraling.” Wij nemen aan dat de stropdasdragende leden elkaar vervolgens puur aan die kleuren moesten herkennen als soortgenoten. Tenzij ze bij een ontmoeting met een vermoedelijke beroepscollega even snel en schalks de das een slagje draaiden. “Het (nieuwe) NIVRA-logo is bewust aan de achterzijde van de das geplaatst en is daardoor bij het dragen niet zichtbaar”, zo verzekerde de beroepsorganisatie haar leden namelijk.
“Het wordt dus tijd de oude NIVRA-das weg te doen en de nieuwe te bestellen”, vervolgt de advertentie. Voor veertig gulden was men klaar.
AFM: aandacht voor OOB én niet-OOB-kantoren
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft haar prioriteiten voor 2011 vastgesteld. Wat betreft accountantsorganisaties ligt het zwaartepunt van het toezicht bij de OOB-kantoren. Daarnaast gaat de AFM waarschijnlijk samenwerken met de Amerikaanse toezichthouder PCAOB in het toezicht op de big four. Dat blijkt uit de begroting voor 2011 van de AFM.
De AFM zal ook meer aandacht besteden aan toezicht van niet-OOB-accountantskantoren. Deze verrichten circa 25 procent van het aantal wettelijke controles in Nederland en hebben een aandeel van circa elf procent van de totale wettelijke controleomzet. Per eind december 2010 zijn 468 niet-OOB-vergunninghouders opgenomen in het openbaar register van de AFM.