Magazine

Auto van de zaak en btw

De btw-correctie voor de auto van de zaak is voor velen lastige materie. Het is belangrijk om voor de ingebruikname te bepalen of de auto onder het ondernemingsvermogen of onder het privévermogen valt.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Bij de auto van de zaak wordt onderscheid gemaakt tussen IB-natuurlijk persoon ondernemers en IB-natuurlijk persoon werknemers. Een IB-ondernemer (eenmansondernemer, vennoot of maat) heeft de keuze om bij aanschaf van een auto deze voor de btw toe te rekenen tot zijn ondernemingsvermogen of zijn privévermogen (etiketteren). In de praktijk wordt vaak de vraag gesteld wat de gevolgen zijn voor de btw. De keuze die wordt gemaakt, heeft geen invloed op de keuze in de inkomstenbelastingen.

Ondernemingsvermogen

Bij keuze voor het ondernemingsvermogen is alle btw op de autokosten (aanschaf, APK, brandstof en dergelijke) aftrekbaar. Bij verkoop van de auto is vervolgens wel negentien procent btw verschuldigd. Bij de aanschaf van een tweedehandsauto die wordt toegerekend aan het ondernemingsvermogen kan de btw op later aangebrachte onderdelen worden afgetrokken. De btw op gebruik en onderhoud is het hele jaar volledig aftrekbaar. Aan het einde van het jaar is een btw-correctie nodig voor het privégebruik. Hiervoor wordt in beginsel gebruikgemaakt van de werkelijke gegevens, bijvoorbeeld een kilometeradministratie. Aangezien niet alle ondernemers een dergelijke administratie bijhouden, is goedgekeurd dat 75 procent van de btw wordt afgetrokken in verband met gebruik en onderhoud. Per saldo wordt dus 25 procent van de btw gecorrigeerd die gedurende het jaar in rekening is gebracht.

Auto naar privé

Het overbrengen van de auto naar privé wordt voor de btw aangemerkt als een onttrekking van ondernemingsvermogen. Dit wordt gelijkgesteld met de verkoop van de auto, waarover btw is verschuldigd. In beginsel wordt deze vergoeding gebaseerd op de waarde in het economische verkeer. Het is goed om een auto te laten taxeren voordat deze uit de zaak wordt gehaald. De taxatie bewijst namelijk dat de auto tegen de waarde in het economische verkeer is overgenomen.

Privévermogen

Bij de keuze om de auto van de zaak te etiketteren voor het privévermogen is het niet mogelijk btw op de aanschaf af te trekken. Wordt de auto later verkocht, dan is ook geen btw verschuldigd. Het is dan ook voordeliger om een tweedehandsauto, een zogenoemde marge-auto, tot het privévermogen te rekenen.

De btw-correctie van het privégebruik wordt in beginsel weer gebaseerd op de werkelijke gegevens, zoals een kilometeradministratie. Voor degenen die niet over een dergelijke administratie beschikken, kan 75 procent van de btw worden afgetrokken.

Werknemer

De btw-correctie van het privégebruik van een auto door de werknemer moet worden gemaakt op basis van het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA). De werkgever kan de btw corrigeren op grond van de forfaitaire regeling (twaalf procent van de bijtelling in de loonbelasting) of aan de hand van de gemaakte privékilometers. Dit kan bijvoorbeeld als blijkt uit de kilometerregistratie dat een correctie voor het privégebruik lager uitkomt dan de forfaitaire correctie. Een correctie voor het privégebruik moet worden gemaakt als in een jaar meer dan vijfhonderd kilometer privé wordt gereden.

Een belangrijke wetenswaardigheid: als de werknemer een eigen bijdrage heeft betaald, dan kan bezwaar worden gemaakt tegen de eigen aangifte waarin de correctie privégebruik wordt aangegeven. Mogelijk is het BUA dan niet van toepassing. Binnenkort laat de Hoge Raad zich hierover uit. Door bezwaar te maken heeft iemand het recht op een eventuele teruggaaf.

Noot
Carola van Vilsteren is eigenaar van Van Vilsteren BTW Advies.

Carola van Vilsteren is eigenaar van Van Vilsteren BTW Advies.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.