Boeken - juni 2014
De externe accountant bij woningcorporaties - Het perfecte project - De kostprijs - Fout goud.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 6, 2014
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Tekst: Rob Heinsbroek
De externe accountant bij woningcorporaties
De naam 'Vestia' zal ongetwijfeld nog lange tijd een aanduiding blijven van hoe het niet moet bij een woningcorporatie. Veel lessen zijn ondertussen al geleerd, en het heeft gezorgd voor de nodige aanscherping van de desbetre ende controles. Ook de VTW (vereniging van toezichthouders in woningcorporaties) doet een duit in het zakje. Om de meerwaarde van de extern accountant te benadrukken biedt de VTW in deze publicatie een aantal handvatten aan het bestuur van een woningcorporatie, de raad van commissarissen en de externe accountant die zijn gericht op een verhoging van het nut van de controlewerkzaamheden van de accountant. Vertrekpunt zijn de wet- en regelgeving waar de accountant aan moet voldoen, maar dan volgt de nodige aandacht voor de meer informele en softe aspecten van een accountantscontrole en de wisselwerkingen tussen de accountant en het bestuur en commissarissen. De auteurs signaleren dat in dit samenspel nog wat te winnen valt, zodat er - conform de ondertitel - enige meerwaarde ontstaat.
Ben Spelbos en Hans van Vark, De relatie tussen de raad van commissarissen, het bestuur en de externe accountant: spel met meerwaarde, Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties, 2013, ISBN 9789491008139
Het perfecte project
'Zo'n Fyra-fiasco ontstaat gewoon door slecht leiderschap, onvolwassen gedrag en veel te weinig assertiviteit.' En hiermee beschrijft auteur Bart Flos in een notendop hoe het wel moet. Ook belangrijk: 'Stel vooral veel irritante vragen.' Daarmee ontmasker je heel snel een prutsproject of een planning die van onhaalbare targets in elkaar hangt. Maar die hele bibliotheek van projectmanagementboeken die al geschreven is? Ook daar is Flos snel klaar mee; die onderschatten bijna altijd de menselijke factor of gaan ervan uit dat elk team uit James Bond en Cruijff bestaat onder de bezielende leiding van Steve Jobs. Flos brengt zijn boodschap met verve. Nuchter en fijntjes geschreven vertelt hij over zijn eigen ervaringen waarbij heel wat af gegrinnikt kan worden. Dus: hoe leveren we het perfecte project af? Men leze dit boekje of men hure Bart Flos in. Wie durft?
Bart Flos, Het perfecte project - de mens als sleutel tot succes, Haystack 2014, ISBN 9789461260840
De kostprijs
Het inzichtelijk maken van de kosten van producten of projecten, en het rendement van klanten. Volgens Koen Perik een basale voorwaarde van goed ondernemerschap. Des te opmerkelijker dat het in sommige bedrijfstakken nog een behoorlijk ondergeschoven kindje blijkt te zijn, met name in de publieke sector als bijvoorbeeld ziekenhuizen, en ook bij financiële instellingen. In de meer traditionele industrie lijkt het allemaal al een stuk beter op orde te zijn. In elk geval geeft Perik de nodige aandacht aan de efficiënte inrichting van management- en kostprijsinformatie, shared services en doorbelasting van kosten en ook een onderwerp als transfer pricing (interne verrekenprijzen) ontsnapt niet aan de aandacht. In een apart hoofdstuk geeft Perik de nodige handvatten om in diverse bedrijfstakken bruikbare management- en kostprijsinformatie op te stellen en te gebruiken.
Koen Perik, De kostprijs - inzicht in winstgevendheid van producten en klanten, Koen Perik 2014, ISBN 9789462548664
Fout goud
We zouden niet te vaak fictie in de Accountant doen hadden we afgesproken. Even snel terugbladeren, de laatste is alweer van bijna een jaar geleden; 'Uit de dode hand’ besproken in Accountant van juli/augustus 2013. Dus het mag wel weer een keer. Dit foute goud van Roel Janssen komt dus als geroepen, en het behandelt best een precair onderwerp. Gestolen goud uit Nederland door de nazi's waarvan nog steeds 61.000 kilo in Zwitserse bankkluizen zou liggen. Het is fictie, maar wel gebaseerd op historische feiten en eigen onderzoek van Janssen; faction zullen we maar zeggen. De hoofdpersoon komt in elk geval via een familie-erfenis van enkele gouden munten op het spoor van gestolen Nederlands goud uit WOII. Met een aantal fijn opgetekende karakters wordt de speurtocht vormgegeven met een hoog Sjors en Sjimmie en de Rebellenclub-gehalte. Lekker vlot geschreven, een goed plot - alhoewel er af en toe op verrassende momenten weer hetzelfde groepje neonazi's om de hoek komt kijken - maar de 'finale' met een goud-wisseltruc op een Zwitsers vliegveld is prachtig gevonden en bij wijze van spreken rijp voor een filmscript. Ondanks de officiële presentatie van het boek bij De Nederlandsche Bank op 20 februari 2014, in het bijzijn van enkele echte goudstaven, lijkt de pers nog niet echt aangeslagen. Maar gezien het onderwerp zou het zomaar weer eens kunnen. In elk geval is de conclusie over deze faction-thriller niet moeilijk. Goed. Gewoon goed.
Roel Janssen, Fout goud - de grootste goudroof uit de Nederlandse geschiedenis, Cargo De Bezige Bij 2014, ISBN 9789023485872
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.