Magazine

NBA Nieuws - juni 2012

NBA: kwaliteitsbeheer mkb-kantoren moet beter - NBA-logo - Debatavond Young Profs - Rol van de praktijkopleider.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 6, 2012

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

NBA: kwaliteitsbeheer mkb-kantoren moet beter

De kwaliteitsbeheersing van een derde van de accountantskantoren werkzaam in de mkb-praktijk schiet nog steeds te kort. Dat blijkt uit de kwaliteitstoetsingen die in 2011 zijn gehouden. De NBA bereidt maatregelen voor die moeten bijdragen aan een structurele verbetering van de kwaliteit van deze kantoren.

Het CKO van het NIVRA beoordeelde 77 kantoren zonder Wta-vergunning. Daarvan scoorden er 25 onvoldoende bij de beoordeling van het stelsel van kwaliteitsbeheersing. Dat is 32 procent, een verbetering ten opzichte van de toetsingsronde over 2010, toen 43 procent van de getoetste kantoren een onvoldoende kreeg.

De Raad van Toezicht van de NOvAA beoordeelde 171 kantoren. Daarvan kregen er 108 een voldoende en 63 een onvoldoende. Net als bij de vorige ronde toetsingen scoorde daarmee 37 procent onder de maat. De NBA constateert dat het percentage kantoren dat onvoldoende scoort bij de eerste toetsingsronde structureel te hoog blijft. “De beroepsorganisatie hecht veel waarde aan een goed kwaliteitsbeheersingssysteem, omdat daarmee de kwaliteit van de dienstverlening van accountantskantoren wordt geborgd”, stelt NOvAA-voorzitter Dirk ter Harmsel. Na hertoetsing scoort circa negentig procent van de beoordeelde kantoren overigens wel een voldoende.

De NBA heeft een pakket aan preventieve maatregelen ontwikkeld om de kwaliteit van de kantoren te verbeteren. De kantoorleiding van accountantspraktijken met een onvoldoende beoordeling kan worden verplicht tot noodzakelijke bijscholing. Startende accountantskantoren krijgen meer informatie en worden kort na aanvang van hun werkzaamheden getoetst.Verder stelt de NBA cursusmateriaal kwaliteitsbeheersing en ondersteunende praktijkhandboeken beschikbaar.

Tijdens de komende ledenvergadering op 28 juni 2012 wordt NBA-leden gevraagd in te stemmen met een verbeterde Verordening kwaliteitstoetsing. Hiermee wordt het mogelijk om via risicoanalyse tekortschietende kantoren eerder te signaleren en passende maatregelen te treffen.

NBA-logo

Accountantspraktijken kunnen het NBA-logo gebruiken op hun (digitale) uitingen. Denk aan briefpapier, visitekaartjes, websites en nieuwsbrieven.

Hoewel de fusie tussen NIVRA en NOvAA juridischnog niet rond is treden beide organisaties wel al naar buiten als NBA. De afgelopen periode hebben leden aangegeven het NBA-logo te willen gebruiken op uitingen van hun kantoor. Omdat kantoren geen lid zijn van de NBA is het logo enigszins aangepast. Het logo geeft aan dat de accountant werkzaam bij het kantoor, maar ook de zzp'er, lid is van de NBA. Het aangepaste NBA-logo is te downloaden op het besloten deel mijnNBA.nl en mag alleen gebruikt worden door accountantspraktijken.

Debatavond Young Profs

Woensdagavond 4 juli 2012 organiseren de NBA Young Profs hun jaarlijkse debatavond in de Limpergzaal van de NBA in Amsterdam. Het thema is ‘Accountant in balans?’. Kwaliteit en realisatie, maatschappelijke verwachtingen en axiomatisch voorbehoud, carrière en sociale contacten. Over al deze zaken kan worden gediscussieerd. Psychologe Elke Geraerts houdt een presentatie over werkdruk versus kwaliteit op de werkvloer, seizoensarbeid in de accountancy en de toekomst van het up-or-out-principe.

‘Confectie of maatpak: de toekomst van samenstel- en assurance-verklaringen’ is de naam van de inleiding van Marcel Pheijffer. Jacques de Swart zal ingaan op controls en data-analyse.

Onder leiding van Robert Mul (NBA-Beroepsontwikkeling & Beleid) zullen de jongeren met de inleider en met elkaar debatteren, net als in het Lagerhuis. De discussie vindt plaats naar aanleiding van de inleidingen en verschillende stellingen.

Het programma is als volgt:

17.45 uur - Italiaans buffet 18.30 uur - debat 21.00 uur - borrel

Eventuele vragen over de praktijkstage kunnen, voorafgaand aan het debat, worden gesteld aan de aanwezige stagebegeleiders. Er is plaats voor maximaal 75 Young Profs en deelname is gratis. Voor meer informatie: www.nbayoungprofs.nl.

Rol van de praktijkopleider

Op grond van de bevindingen van de visitaties van de stagebureaus zijn de Raad voor de Praktijkopleiding van de NOvAA en het Stagebestuur van het NIVRA tot de conclusie gekomen dat de rol van de praktijkopleider moet worden versterkt. Om die reden werd op 14 mei 2012 bij de NBA een workshop georganiseerd. Zo'n veertig belanghebbenden, onder andere medewerkers van stagebureaus, bogen zich over de rol van de praktijkopleider en hoe die kan worden verbeterd.

Na een korte introductie door dagvoorzitter Jeroen Buchel, hoofd Educatie & Praktijkopleidingen van de NBA, was het woord aan Janine van der Rijt, promovenda aan de Universiteit van Maastricht. Van der Rijt heeft onderzoek gedaan naar het belang van feedback en de invloed van de werkomgeving op de ontwikkeling van professionals. In haar presentatie kwamen onder andere de toegevoegde waarde van het informele leren aan bod en de eisen die daarbij worden gesteld aan leiderschap.

Feedback

De overheersende mening van de aanwezigen was dat scherpe maar positief-kritische feedback van leidinggevenden medewerkers het beste helpt bij hun ontwikkeling. Een goede leider moet een sparkle in the eyes hebben om feedback goed over te kunnen brengen. Het gaat ook om zaken als commitment, als leidinggevende aansluiten bij hetgeen waar medewerkers enthousiast van worden, een cultuur waarin het stellen van vragen normaal is, als leidinggevende structuur bieden, trots zijn op het vak etc. In de praktijk is echter niet altijd tijd voor feedback. Deelnemers waren ook van mening dat overmatige controle van leidinggevenden een averechtse werking heeft.

In groepjes van vier/vijf personen werd over praktijkopleidersdilemma's uit de praktijk gesproken. Geconstateerd werd dat het moeilijk is om genoeg mensen te vinden die de rol van praktijkopleider op zich kunnen nemen. Praktijkopleiders zijn bij voorkeur personen in een leidinggevende positie (vennoot of manager). De waardering voor de rol van praktijkopleider binnen organisaties is er volgens de aanwezigen nog onvoldoende. Daar valt binnen de organisaties nog een verbeterslag te maken.

Succesfactoren

In de middag werd ook gediscussieerd in groepen van vier/vijf. De deelnemers lieten hun gedachten gaan over succes- en faalfactoren in relatie tot de rol van praktijkopleider. Als succesfactoren werden onder andere genoemd: kwaliteit van de feedback, betrokkenheid, werkdruk, objectiviteit, vertrouwen en een positieve cultuur. Genoemde faalfactoren waren onder andere: (te veel) elektronische afhandeling van taken, wisseling van praktijkopleider, waarbij kennis verloren gaat, en een te grote hiërarchische afstand tussen praktijkopleider en trainee.

Competentieprofiel

Het middagprogramma stond in het teken van het competentieprofiel van de praktijkopleider dat het Stagebestuur van het NIVRA en de Raad voor de Praktijkopleiding van de NOvAA hebben laten ontwikkelen. Esther de Ruijter van AO Consult, de organisatie die het competentieprofiel heeft ontwikkeld, ging in op het conceptcompetentieprofiel en zoomde in op de negen conceptcompetenties waar praktijkopleiders aan moeten voldoen. Dit zijn:

  • in kaart brengen van de beginsituatie en ontwikkelmogelijkheden van de trainee;
  • faciliteren van het leerproces;
  • vakinhoudelijke begeleiding;
  • coachen;
  • bewaken van de voortgang;
  • beoordelen van (beroeps)producten, zoals de essaysen het POP;
  • samenwerken en overleggen;
  • reflecteren en professionaliseren;
  • het combineren van de rol van de praktijkopleider met de eigen accountancywerkzaamheden.

Volgens aanwezigen mag ook de rol van de trainee worden vastgelegd. Ook de trainee wordt geacht zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.