Gespot - juli/augustus 2013
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een maandelijkse selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen en buitenland.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 7/8, 2013
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Tekst: Joost van Buuren en Chris Knoops
IFRS positief effect kapitaalvorming
Bij de introductie van nieuwe verslaggevingsstandaarden wordt vaak geschermd met het argument dat kapitaalmarkten er baat bij hebben. Onderzoekers hebben deze claim onderzocht bij de invoering van IFRS door ondernemingen over de gehele wereld. Zij komen tot de conclusie dat toepassing van IFRS de vraag van institutionele beleggers naar bedrijfskapitaal verhoogt.
- Florou, A., & Pope, P. (2012). Mandatory IFRS adoption and institutional investment decisions, The Accounting Review, 87(6), 1993-2025
Vraagtekens bij onafhankelijkheid analisten
Amerikaanse onderzoekers onderzochten de objectiviteit van koopaanbevelingen van analisten. Worden er positievere aanbevelingen gegeven aan investeringsfondsen (mutual funds) die ook klant zijn bij de instelling waar de betrokken analist werkzaam is. Dat is inderdaad het geval. Alleen als het investeringsfonds erg zichtbaar is voor andere investeerders, dan is de aanbeveling neutraler.
- Firth, M, Lin, C., Liu, P., & Xuan, Y. (2013). The client is king: Do mutual fund relationships bias analyst recommendations? Journal of Accounting Research, 51(1), 165-200
Hoe denken cliënten over accountants?
In hoeverre verschilt de beeldvorming over het accountantsberoep tussen de big four- en de non-big four-accountant en wat is de impact van de financiële crisis op deze beeldvorming? Hierbij is onderzoek gedaan naar de perceptie van cliënten van een non-big four-accountantskantoor, waarbij is gekeken in hoeverre de incidenten van de afgelopen jaren ook impact hadden op de beeldvorming over ‘hun’ accountant. De uitkomsten lijken te indiceren dat er in termen van perceptie sprake is van twee gescheiden markten, waarbij incidenten in de ene markt, slechts beperkte invloed hebben op de beeldvorming in de andere markt.
- Mosselaar, C. van den, & Klijnsmit, P. (2013). Opvattingen over accountants na de crisis, een onderzoek naar de perceptie van non-big four-cliënten. MAB, 87(7/8), juli/augustus 2013
Nieuwe accountant na fouten
Als een onderneming een jaarrekening achteraf moet corrigeren, verhoogt dit de kans dat er van accountant wordt gewisseld. Dit doet zich vooral voor als de correctie belangrijk is, bijvoorbeeld dat een winst wordt gecorrigeerd in een verlies. Opvallend is dat na een correctie vaker wordt gekozen voor een non-big four-accountant.
- Ying H., & Scholz, S. (2012). Evidence on the association between financial restatements and auditor resignations. Accounting Horizons, 26(3), 439-464
Goedkopere controle
De Amerikaanse toezichthouder van accountantskantoren, de PCAOB, paste een aantal jaren geleden de door hen ontwikkelde controlestandaard AS2 aan in een nieuwe standaard, AS5. Deze heeft betrekking op de controle van de effectiviteit van processen rondom de totstandkoming van de jaarrekening van ondernemingen. Onderzoekers onderzochten de effecten van de aanpassingen en concluderen dat de controlekosten daalden door de introductie van AS5, terwijl de kwaliteit niet daalde. De nieuwe standaard verhoogt dus de efficientie van de controle.
- Dechun, W., &. Jian, Z. (2012). The impact of PCAOB Auditing Standard No. 5 on Audit Fees and Audit Quality. Accounting Horizons, 26(3), 493-511
Risico-informatie. Hoe meer, hoe beter?
Informatie over risico's is van groot belang voor beleggers en andere stakeholders. Omdat er geen adequate standaarden bestaan voor het openbaar maken van risico-informatie schiet de risicorapportage van ondernemingen vaak te kort. In dit artikel worden bouwstenen aangedragen voor een format voor risicorapportage. Dit geeft ondernemingen een handvat bij het publiceren van risico-informatie in het jaarverslag en kan leiden tot betere leesbaarheid en vergelijkbaarheid.
- Daelen, M. van (2013). Een format voor openbaarmaking van risico-informatie. MAB, 87(7/8), juli/augustus 2013
Waardering van pensioen in eigen beheer
De auteur analyseert de fiscale en vennootschappelijke waardering van in eigen beheer gehouden pensioenverplichtingen. Uit de analyse van de waardering van het pensioen in eigen beheer op basis van RJ 271 wordt onder andere geconcludeerd dat de voorgeschreven disconteringsvoet tot een onjuiste weergave van de prijs van een toekomstige kasstroom van een pensioenaanspraak leidt. Wat betreft het verwerken van in eigen beheer gehouden pensioenverplichtingen op basis van de fiscale regelgeving wordt geconcludeerd dat ten onrechte geen rekening mag worden gehouden met verwachte loon- en prijsstijgingen, dat waardeoverdracht substantieel wordt belemmerd en dat ten onrechte geen rekening mag worden gehouden met leeftijdsterugstellingen. De auteur geeft concrete aanbevelingen tot het aanpassen van wet- en regelgeving.
- Dieleman, B. (2013). Overwegingen bij de waardering van pensioenen in eigen beheer. MAB, 87(7/8), juli/augustus 2013
Gerelateerd
Gespot - maart 2019
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Gespot - september 2018
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Gespot - mei/juni 2018
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
Gespot - april/mei 2018
Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.
MAB nu 'open access'
Het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie (MAB), opgericht in 1924, is vanaf deze maand in 'open access' voor iedereen vrij toegankelijk.