Boeken - juli/augustus 2013
Uit de dode hand - Het recht op een baas - Het Camouflage-effect - De toekomst van de sociale zekerheid en de gevolgen voor de economie in crisis.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 7/8, 2013
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Tekst: Rob Heinsbroek
Uit de dode hand
Na de boeken van Sybren Kalkman is er nu een tweede accountant die de stoute-thriller-schrijf-schoenen heeft aangetrokken. En niet onverdienstelijk. Jack Lous - in het dagelijks leven werkzaam bij EY - heeft een spannende roman geschreven waarin enkele personen een substantiële erfenis ontvangen van een hen onbekende dame. Dit levert vervolgens genoeg ingrediënten op om een aantal goed geschreven ontwikkelingen en naspeuringen in Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Amerika mogelijk te maken. Inclusief een aantal subplots die netjes aan elkaar worden gebreid aan het einde van het verhaal is dit zonder meer een aanrader voor de regenachtige zondagmiddag. Komt er nog een accountant in het verhaal voor? Jazeker, een sympathiek (uiteraard!) personage die door het navlooien van bankafschriften de hoofdpersonen op het spoor van een bedrijf in Amerika zet. Gezien de kwaliteiten van dit verhaal van Lous, en de boeken van Kalkman, is de conclusie makkelijk: als er nog meer accountants zijn met schrijfneigingen, dan mogen ze zich melden op de redactie. En uiteraard graag met een gesigneerd exemplaar van hun jongste pennenvrucht onder de arm.
Jack Lous, Uit de dode hand, Uitgeverij Clustereffect 2013, ISBN 9789462170223
Het recht op een baas
Enkele maanden geleden haalde Marissa Mayer als ceo van Yahoo de wereldpers door thuiswerken te verbieden. Overdreven? Waarschijnlijk wel, maar er zijn het afgelopen jaar wel meer geluiden te horen geweest dat Het Nieuwe Werken niet enkel overal in juichstemming meer wordt ontvangen. Ward Grootens richt zijn pijlen niet specifiek op HNW maar pleit in elk geval wel voor duidelijk en strak managen. En een goede manager moet volgens Grootens aan nogal wat criteria voldoen. Bijvoorbeeld oprechte interesse hebben in de medewerkers, en dat is echt heel wat anders dan het spelen van de joviale ‘people-manager’. Daarbij moet een manager ook streng en duidelijk durven zijn: “Het aansturen van medewerkers is niet heel anders dan het opvoeden van kinderen.” Met een klip en klare schrijfstijl, gekoppeld aan een flink aantal hoe-is-het-mogelijk voorbeelden, is dit een handig en vermakelijk tussendoortje.
Ward Grootens, Het recht op een baas - afscheid van de zoek-het-maar-uit-manager, Haystack 2013, ISBN 9789461260499
Het Camouflage-effect
Met het hoofd boven het maaiveld uitsteken is niet des Nederlands, maar af en toe kan het toch wel erg handig zijn. En niet enkel voor een nieuw product dat nog witter wast, maar ook voor bijvoorbeeld een nieuwsbericht op een site, uw zorgvuldig opgeschreven profiel op een datingsite, of een politicus die optimale aandacht wenst voor zijn programmapunt. Van der Vorst beschrijft hoe u duurzaam kunt opvallen met uw boodschap in een steeds drukker en voller wordende wereld. En echt effectief lukt dit pas door de eigen slechte eigenschappen te camoufleren en de goede eigenschappen van de concurrent weg te poetsen. De schrijver maakt graag gebruik van bekende voorbeelden als Apple, Virgin, Häagen-Dazs, en Google om dit camouflage-effect kracht bij te zetten en te illustreren. En na het lezen van dit boekje weet u ook alles van polariteit, bipolariteit en tripolariteit.
Roland van der Vorst, Het Camouflage effect - de logica van het opvallen, Balans 2013, ISBN 9789460036378
De toekomst van de sociale zekerheid en de gevolgen voor de economie in crisis
De afdeling NBA Opleidingen heeft inmiddels de organisatie en invulling van de jaarlijkse congressen op Curaçao overgenomen van voorheen VERA en Vedaa, en geheel volgens traditie worden de bijdragen van de diverse sprekers gebundeld. In november 2012 werd in Oranjestad door de NBA in samenwerking met de Dutch Caribbean Accountants Association (DCAA) het actuele onderwerp ‘De toekomst van de sociale zekerheid en de gevolgen voor de economie in crisis’ door diverse sprekers van verschillende kanten bekeken. Alle bijdragen - tezamen met een kleine foto-impressie - zijn in deze congresbundel samengebracht.
Peter Bongers, Richard Jankie en Willem Verhoog (red.), De toekomst van de sociale zekerheid en de gevolgen voor de economie in crisis - een congresbundel, NBA mei 2013, ISBN 9789075103779
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.