Boeken - januari/februari 2011
De ondergang van DSB - Het checklist manifest - Audit and accountancy pitfalls - De bankierseed.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1/2, 2011
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
De ondergang van DSB
‘Mede gebaseerd op exclusieve interviews met Dirk Scheringa!’ roept de cover ons enthousiast tegemoet. Wat dit precies oplevert blijft enigszins onduidelijk in dit boek over de ondergang van DSB Bank. Verdel heeft van binnenuit de laatste weken van DSB Bank meegemaakt en vertelt haar verhaal in dit boek. Met nadruk ‘haar’ verhaal want ondanks een lekker vlotte en leesbare stijl is het toontje behoorlijk verongelijkt. Daar waar de gebeurtenissen negatief uitgelegd kunnen worden richting DNB, de AFM of de media, zal Verdel dit zeker niet laten. Dirk Scheringa wordt als een enthousiaste entrepreneur neergezet die hart voor zijn werknemers en klanten zou hebben. Helaas identificeert Verdel zich te veel met deze hoofdpersoon en dit is niet bevorderlijk voor een objectieve weergave. Op zich dus een interessant boek, maar voor een meer genuanceerd verhaal over de ondergang van DSB Bank is het nog wachten op een schrijver die met meer afstand, diepgang én deskundigheid het verhaal Dirk Scheringa Bank opschrijft.
Kirsten Verdel, Project Homerus - het miljardenspel met DSB, Uitgeverij De Wijsheid, ISBN 9789081557511
Het checklist manifest
In een tijd waarin de accountant op het hart wordt gedrukt om toch vooral ‘geen checklijstjes af te werken’ bij zijn opdrachten, maar te vertrouwen op een professioneel sceptische houding en oordeel, is het interessant om bij Atul Gawande een pleidooi te lezen voor het juist wel hanteren van checklists.
Nu vertrekt Gawande vanuit een geheel andere discipline: de chirurgie, waarin het soms daadwerkelijk over leven of dood gaat. Maar ook bij hem is de goed opgeleide professional die over zeer veel kennis en ervaring bezit, het uitgangspunt. Aan de hand van diverse - soms erg beeldend beschreven - voorbeelden van fouten bij operaties maakt hij duidelijk dat checklisten er uitstekend voor kunnen zorgen dat de professional over alle relevante informatie beschikt die nodig is om een verantwoord oordeel over de voorliggende zaak te vormen. Ofschoon de ‘afvinkmentaliteit’ bij accountants behoorlijk onder vuur ligt, geeft Gawande toch enige argumenten om de discussie over nut en noodzaak van checklists nog eens verder te voeren.
Atul Gawande, Het checklist manifest - over de juiste manier van werken, Uitgeverij Nieuwezijds 2010, ISBN 9789057123238
Audit and accountancy pitfalls
Als je de valkuilen kent, is de kans groter dat je er niet intuimelt. Dat is in het kort de gedachte achter dit boek - geschreven door twee kenners van de forensische accountancy. Woolf en Hindson geven veel praktijkvoorbeelden hoe fraude, diefstal, verduistering etc. onopgemerkt kan blijven voor zelfs de meest doortastende accountant. Maar ook belastingadvies krijgt een eigen hoofdstuk. De lessons to be noted die elk praktijkvoorbeeld afsluiten zijn prima to the point opgeschreven, en hebben soms een hoog ‘hoe haal je het in je professionele hoofd om daar nu net niét naar te kijken’-gehalte. Uiteindelijk is elke situatie naar waarde inschatten, misschien wel het belangrijkste kenmerk van een goede accountant. Simpelweg een erg handig boek.
Emile Woolf en Moira Hindson, Audit and accountancy pitfalls - a casebook for practising accountants, lawyers and insurers, John Wiley & Sons, Ltd, 2011, ISBN 9780470686676
De bankierseed
Als onderdeel van de Code Banken hebben alle leden van de raden van bestuur van banken een bankierseed ondertekent die een sterk moreel-ethisch karakter heeft. Nu zou je misschien verwachten dat banken dit van de daken schreeuwen om duidelijk te maken dat er hard gewerkt wordt om het verloren maatschappelijk vertrouwen weer op te vijzelen. Het is echter doodstil gebleven. In de woorden van Van Mierlo: “Zo dreigt de beroepseed voor bankiers het best bewaarde bankgeheim van 2010 te worden.” Vervolgens schetst hij de achtergrond, betekenis en toekomst van deze bankiersverklaring, en hij is daarbij redelijk optimistisch. Maar op het doorleefde niveau van de Hippocratische eed zijn de bankiers nog lang niet.
Hans Ludo van Mierlo, Bankiers zweren bij geld - achtergrond, betekenis en toekomst van de bankierseed, Scriptum 2010, ISBN 9789055947621
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.