Nieuws
EIM: stijgende lijn in mkb-financieringen - Accountantskantoren achteraan bij dienstverlening fusies en overnames - VU start opleiding bancaire accountants - Maijoor: ‘Kredietbureaus deden op zijn zachtst gezegd veel niet goed’ - Nieuwe leidraad witwasbestrijding en anti-terrorismefinanciering - Controversieel EU-plan winstbelasting.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 4, 2011
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
EIM: stijgende lijn in mkb-financieringen
Het toekennen van financieringen in het mkb is de laatste tijd toegenomen. Dat blijkt uit de recente overzichtsrapportage ‘Financiering van het mkb’ van onderzoeksinstituut EIM.
Van de aangevraagde financieringen werd in december 2008 nog 72 procent toegekend. Dat daalde tot 33 procent tijdens het dieptepunt van de crisis. In december 2010 was dit weer gestegen tot 48 procent.
De verkrijgbaarheid van bancair krediet blijkt significant samen te hangen met de de solvabiliteit van bedrijven: een procentpunt hogere solvabiliteit leidt tot 2.7 procentpunt hogere verkrijgbaarheid.
Zie ook artikel ‘Geld gezocht’ op bladzijde 10.
Deloitte en E&Y actief in Tuacc
Deloitte sluit zich aan bij Tuacc, de groep accountants die hervormingen in het vak wil doorvoeren. “De manier waarop Tuacc het debat over het vak organiseert, past bij de hedendaagse manier waarop professionals onderling communiceren”, zegt Barbara Majoor, partner van Deloitte en hoogleraar accountancy bij Nyenrode Business Universiteit.
Ook Wolfgang Paardekooper, partner van Ernst & Young in Nederland, heeft zich aangemeld bij Tuacc.
Accountantskantoren achteraan bij dienstverlening fusies en overnames
De top tien van meest betrokken Nederlandse financiële dienstverleners bij fusies en overnames, gemeten naar het aantal deals, bestaat voor de helft uit accountantskantoren. In de lijst gerangschikt op totale dealwaarde staat echter maar één accountantskantoor: KPMG. Als ook advocatenkantoren en buitenlandse financiële dienstverleners worden meegenomen, verdwijnen accountantskantoren helemaal uit beeld. Dat blijkt uit een ranking van Overfusies.nl, een nieuwssite over fusies en overnames.
De 25 fusies waarbij KPMG was betrokken, hadden een totale waarde van tweehonderd miljoen euro. Het accountantskantoor staat tweede achter marktleider Rabobank, die zelf en via dochter Rembrandt Fusies & Overnames 47 fusies en overnames begeleidde met een totale waarde van 2,68 miljard euro.
Gemeten naar het aantal transacties door Nederlandse financiële dienstverleners staat Deloitte op 6 (elf transacties), PwC op 7 (tien ), BDO op 9 en Ernst & Young op 10 (beide zeven transacties). Van dit kwartet is alleen van PwC bekend wat de totale dealwaarde is: vijftig miljoen euro.
Gemeten naar de waarde van de fusies en overnames, haalt van de accountantskantoren alleen KPMG de top tien, met een achtste plaats. Rabobank, ING, RBS, Kempen & Co, NIBC, Holland Corporate Finance en CDI Global gaan het accountantskantoor voor.
Bedrijven onderschatten invloed btw op bedrijfsvoering
Uit onderzoek van KPMG onder 125 internationaal opererende ondernemingen blijkt dat de meerderheid daarvan de invloed van de btw en de goods & services tax (gst) onderschat.
De btw-heffing groeit voor veel ondernemingen uit tot een steeds grotere kostenpost als gevolg van alle administratieve verplichtingen. Btw wordt daarnaast voor veel bedrijven een steeds groter financieel risico omdat zij er onvoldoende in slagen aan hun verplichtingen te voldoen. Daardoor dreigen aanzienlijke financiële en strafrechtelijke sancties.
‘Overnamedrang’ Nederlandse mkb’ers boven EU- en wereldgemiddelde
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlandse mkb-bedrijven wil binnen drie jaar groeien door overnames. Dat blijkt uit het International Business Report (IBR 2011) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton.
Dat percentage ligt 21 procentpunten boven het wereldgemiddelde (34 procent). Ook Europees gezien scoort Nederland bovengemiddeld. Zeker als het gaat om de bereidheid tot grensoverschrijdende overnames. Het EU-gemiddelde staat daarbij op veertig procent en Nederland zit daar ruim boven met een gemiddelde van 48 procent (wereldwijd 32 procent). Alleen Polen is, net als in 2010, nog ambitieuzer (59 procent).
De algemene acquisitiebereidheid in Nederland steeg in de afgelopen twaalf maanden met veertien procentpunten. Wereldwijd nam deze bereidheid met acht procentpunten toe. Dit percentage ligt wereldwijd op 32 procent. Alleen Polen is, net als in 2010, nog ambitieuzer (59 procent).
Oud Nieuws
Accountant/Accountant.nl duikt maandelijks in de archieven voor wat historisch perspectief en verrassende feiten. Zie Accountant.nl voor een uitgebreider versie.
Oud Nieuws (21): Frauduleuze vennootschappen
Twijfels over het gewicht en de intenties van sommige bedrijfsbestuurders? Ook in 1903 waren die er. Evenals zorgen over internationale verschillen in zakencultuur.
“Neem vier of vijf personen, de een gedecoreerd, indien mogelijk de overigen begiftigd met verschillende titels; zorgvuldig gekleed, een zekere flux de parole, snor en baard wel verzorgd en met mooie relaties. Doe er een concessie, een patent of het één of ander, dat handelswaarde bezit bij, twee of drie kapitalisten, eenige bankjes van 1.000, een tafel met een groen kleed, overdekt met papieren. Geef wat gemeenplaatsen ten beste, schrijf een blaadje papier vol en… er is een naamloze vennootschap opgericht.”
Aldus een passage in het artikel ‘De zaak Humbert en de Accountancy’ in het eerste nummer van het nieuwe vakblad ‘Accountancy’ van 1 januari 1903. Met in de redactie illustere namen als Limperg en Volmer en een hoofdredacteur met de onvergetelijke Elsschot-naam W. Kreukniet.
‘Accountancy’ nam de tekst over uit een Franse bron, naar aanleiding van de aldaar spelende “verwonderlijke zaak Humbert”, die de “gebreken die de wet op de naamloze vennootschappen aankleven” volgens de redactie duidelijk in het oog deed springen.
Humbert & Co ontfutselde beleggers miljoenen, met valse beloften over hoge rendementen. De redactie benadrukte dat er ook integere NV’s waren, maar in elk geval moesten de fraudegevoelige gaten in die rechtsvorm nodig worden gedicht.
Van de commissarissen en aandeelhouders verwachtte men niet veel: “…hoeveel algemeene vergaderingen van aandeelhouders zijn er niet, die sterke overeenkomst vertoonen met een toneelvoorstelling; immers, alles is vooraf geregeld.” ‘Accountancy’ citeerde daarom dankbaar “den maatregel waarvan in de eerste plaats heil verwacht mag worden: ‘de contrôle’”.
Zouden accountants nog steeds zulke harde taal afdrukken over hun potentiële clientèle? Limperg & Co keken niet zo nauw. Hoewel, een voorbehoud was er wel: “Denk er aan, wij zijn in Frankrijk”.
En: “Ofschoon uitsluitend fransche toestanden worden geschetst, hebben wij gemeend, dat het ook voor ons land leerzaam is, al kan gelukkig worden geconstateerd, dat te onzent de toestanden veel beter zijn dan de geschetste.”
Of was dat laatste vooral uit beleefdheid?
VU start opleiding bancaire accountants
De Vrije Universiteit in Amsterdam start in september 2011 een postgraduate opleiding Financial Professional in Banking (FPB). De opleiding richt zich op accountants, it-auditors, controllers, adviseurs en toezichthouders in de bancaire en verzekeringssector. In september gaat de eerste cursus van start.
“Uit onderzoek van de Vrije Universiteit is gebleken dat er bij de beoogde doelgroep belangstelling is voor deze studie”, aldus Frans van der Wel, voormalig partner van KPMG en bestuurder van de nieuwe opleiding. “We denken dat accountants, controllers en toezichthouders meer moeten weten van de bancaire sector, vooral over de macro- economische achtergronden. Belangrijk is dat zij signalen in de macro-economie gaan herkennen, zodat zij ontwikkelingen zien en daar rekening mee houden bij zaken als waardering en het uitvoeren van andere verantwoordelijkheden die uiteenlopen van toetsen en toezichthouden tot adviseren. Dat moet uiteindelijk resulteren in betere rapportages en controles van banken en in een beter toezicht.”
De opleiding laat in beginsel alleen RA’s en RC’s toe, maar kan deze toelatingseisen al naar gelang de omstandigheden aanpassen. Met elke kandidaat-cursist voert het opleidingsbestuur een gesprek over opleidingen, werkervaring, ambities en verwachtingen. De opleiding telt vierhonderd contacturen, waarvan een deel bestaat uit meerdaagse seminars. Daar bovenop komt vierhonderd uur aan zelfstudie. Er zijn vier semesters die gaan over onder andere algemene economie, bankproducten, bedrijfsomgeving, accounting en control, corporate governance en asset management.
Op 20 april 2011 is er een eerste voorlichtingsbijeenkomst aan de VU. Zie voor meer informatie ook www.feweb.vu.nl/nl/opleidingen/postgraduate-opleidingen/.
Maijoor: ‘Kredietbureaus deden op zijn zachtst gezegd veel niet goed’
Credit rating agencies moeten ‘evident beter’ gaan werken. Dat zegt Steven Maijoor, die zijn directeurschap bij de Autoriteit Financiële Markten per 1 april 2011 verruilt voor het voorzitterschap van de European Securities and Markets Authority (ESMA), in een interview met de Volkskrant.
In het interview spreekt Maijoor onder meer over de rol van de kredietbeoordelaars. Het toezicht daarop is nieuw en dus meer dan een kwestie van coördineren. De ESMA gaat er direct toezicht op houden. “Toezicht op die toch zeer belangrijke spelers op de financiële markten is er nog niet. En ze opereren internationaal, dus het ligt voor de hand dat wij, als nieuwe toezichthouder, dat gaan doen.”
De credit rating agencies hebben een belangrijke rol gespeeld in de kredietcrisis. Ze zijn er niet hoofdschuldig aan, maar er is volgens Maijoor “op z’n zachtst gezegd veel niet goed gedaan. Ze hebben hoge waarderingen gegeven aan verpakte producten die dat niet verdienden. Dat moet evident beter.”
Nieuwe leidraad witwasbestrijding en anti-terrorismefinanciering
Het ministerie van Financiën heeft een leidraad voor de uitvoering van wettelijke verplichtingen voor de voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering gepubliceerd. Deze verplichtingen vloeien voort uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet (SW).
De leidraad gaat in op onder meer de doelstelling van beide wetten, cliëntenonderzoek op basis van een risicogeoriënteerde benadering, melding van ongebruikelijke transacties en sanctiemaatregelen.
De leidraad is geen juridisch bindend document, maar heeft als doel een handreiking te geven aan instellingen hoe zij de wettelijke verplichtingen in de praktijk kunnen uitleggen en toepassen. Het ministerie wil de leidraad op periodieke basis kritisch bekijken en waar nodig actualiseren. De leidraad was in augustus vorig jaar aangekondigd.
Toename kleine bedrijven
Nederland telde op 1 januari 2010 864.000 bedrijven en instellingen. Dat zijn er ruim 19.000 meer dan een jaar eerder. De groei kwam geheel voor rekening van kleine bedrijven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dit onlangs bekend.
Het aantal bedrijven met één werkzame persoon was vijf procent hoger dan een jaar eerder. De toename van het aantal bedrijven met twee tot vijf werkzame personen was zeer beperkt. In beide grootteklassen was de groei minder dan een jaar eerder. Het aantal grotere bedrijven daalde, terwijl dit een jaar eerder nog steeg. In de bouw, het vervoer en de informatiebranche groeide het aantal bedrijven opnieuw, maar deze groei vlakte wel af. Zowel de bouw als de informatiebranche telt relatief veel kleine bedrijven. In de industrie, de handel en horeca nam het aantal bedrijven af. Verder kromp het aantal bedrijven in de landbouw opnieuw, bij alle bedrijfsgroottes.
Zorginstellingen minder transparant over kwaliteit zorg en productie
De transparantie van zorginstellingen over het gevoerde beleid is op veel onderdelen goed op orde. De zorginstellingen blijven echter achter met de verantwoording rondom zorg en productie. Dit blijkt uit de benchmark ‘Governance in de zorg’ van Ernst & Young waarbij de jaarverslagen 2009 van de honderd grootste zorginstellingen zijn beoordeeld.
Ernst & Young verricht sinds 2002 onderzoek naar de kwaliteit van de jaarverslagen en de mate van transparantie die zorginstellingen daarin geven over het gevoerde beleid. De jaarverslagen zijn beoordeeld binnen vijf aandachtsgebieden: opzet jaardocument, verslag raad van bestuur en raad van toezicht, bezoldiging, zorg en productie en ICT.
Internal audit verlegt focus
De komende vijf jaar zal internal audit de focus aanzienlijk verleggen. Steeds meer aandacht gaat uit naar corporate governance, strategie en ethiek en minder naar operational en compliance audits. Dat komt naar voren uit het eerste van vijf delen van de ‘2010 Global Internal Audit Survey’, een wereldwijd onderzoek onder meer dan 13.500 internal auditors onder auspiciën van het Institute of Internal Auditors (IIA).
Thema’s waarover de internal auditors zich de komende vijf jaar in toenemende mate zullen buigen, zijn corporate governance, enterprise risk management, strategische reviews, ethische audits en de migratie naar IFRS. Deze nieuwe onderwerpen gaan ten koste van operational audits en compliance audits. Ook zal er relatief minder aandacht zijn voor onderzoek naar financiële risico’s, fraudeonderzoek en de evaluatie van interne controles.
Controversieel EU-plan winstbelasting
De Europese Commissie zet haar voornemen door om te komen met een voorstel voor het harmoniseren van de grondslag van de vennootschapsbelasting. Brussel tart met dit controversiële plan de EU-lidstaten Groot-Brittannië en Ierland.
Het gelijktrekken van de grondslag van de winstbelasting behoort tot de grote hoofdpijndossiers in de EU. Het bedrijfsleven dringt al jaren op harmonisatie aan. De voordelen zijn evenwel duidelijk, zegt een Brusselse specialist in het Financieele Dagblad. “De administratieve kosten van de belastingafdracht voor bedrijven met vestigingen in meer lidstaten kunnen met één grondslag de helft dalen.” Over interne verrekenprijzen tussen dochters hoeft een multinational zich volgens hem niet meer druk te maken. “Je hoeft geen 27 sets belastingregels meer te hanteren.”
Bedrijven kunnen winsten in de ene lidstaat makkelijker wegstrepen tegen verliezen in andere lidstaten. Voor een EU-akkoord is de steun nodig van alle 27 EU-lidstaten. Maar eurocommissaris Semeta is desnoods bereid om de geharmoniseerde grondslag alleen in te voeren in een groep lidstaten die dat wil.
Fraudehelpdesk van start
Burgers en kleine ondernemers kunnen met vragen over fraude terecht bij de Fraudehelpdesk. Doel van deze helpdesk is mensen helpen te voorkomen dat zij slachtoffer worden van fraude en slachtoffers snel door te verwijzen naar de instantie die hen het beste kan helpen.
De Fraudehelpdesk is op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur bereikbaar via het telefoonnummer 088-7867372 en via de website www.fraudehelpdesk.nl.