Magazine

De aspergeteler houdt wel van een beetje onzekerheid

Rik Kursten is mede-eigenaar van Teboza, een familiebedrijf in het Limburgse Helden (gemeente Peel en Maas). Het bedrijf ontwikkelde zich in tachtig jaar tijd van een boerenbedrijf tot een internationale speler die actief is in de hele keten van asperges. Hoe komt een registeraccountant met ervaring bij vier accountantskantoren daar terecht?

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2025

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Schoenmaker, leest

Luc Quadackers

Kurstens vader was accountant. De jonge Rik zag al vroeg, en met veel plezier, hoe zijn vader klaarstond voor zijn klanten en hoe dat werd gewaardeerd. "Dat was voor mij een mooie opmaat om ook te kiezen voor het accountantsvak. Mijn vader stimuleerde dat, maar benoemde zeker alle mitsen en maren die erbij horen. En hij vond wel dat ik dan ook voor het hoogst haalbare moest gaan: de RA-titel."

Tijdens zijn hbo-periode loopt Kursten stage bij Moret, Ernst & Young in Venlo. Dat bevalt wederzijds erg goed. Toch maakt hij een andere keuze. "Er stond een gespreid bedje voor mij klaar, om daar na mijn heao te beginnen. Ik heb echter de onhebbelijke eigenschap om bij gespreide bedjes toch te gaan kijken of er niet iets anders te vinden is. En zo startte ik destijds bij KPMG, waar ik veel werd ingezet in de transaction services. Dat was interessant, maar het bleek lastig te combineren met de Nyenrode-opleiding. Dus toen kwam ik toch weer bij Moret, Ernst & Young terecht en heb daar met veel plezier het eerste deel van mijn werkzame leven gewerkt."

Regionaal kantoor

Kursten merkt dat zijn hart ligt bij de regionale klanten. Daar past een regionaal accountantskantoor volgens hem beter bij. En dus zet hij weer een stap naar een ander kantoor en stampt met een oud-collega zelfs een nieuwe vestiging uit de grond. Toen het kantoor werd verkocht ging Kursten bij Deloitte aan de slag, waar hij zijn laatste vijf accountantsjaren werkte als director.

"Dat was een mooie tijd. Net als mijn vader vroeger was ik daar een echte vertrouwensman en adviseur. Een heerlijke rol. Helaas verschoof die rol door de toenemende compliancedruk steeds meer een kant op die verder van mij afstaat. Ik miste daarin het ondernemerschap. Ik kan me nog herinneren dat een van mijn klanten tegen me zei 'goh, waar is de echte Rik gebleven? Jij komt nu wel met problemen, maar niet meer met oplossingen'. Dat was de trigger om na te denken over wat ik verder wilde met mijn carrière."

Bij Kursten liep altijd de agrofood- en retail-business als rode draad door zijn portefeuilles. Zo komt hij uiteindelijk ook bij Teboza terecht. "Teboza was één van mijn adviesklanten. Ze waren tijdens de duur van onze relatie al behoorlijk gegroeid, met een uniek profiel. En er was behoefte aan verdere professionalisering. Dat gekoppeld aan mijn behoefte aan ondernemerschap leidde al gauw tot een match. Ik ben meteen met de intentie begonnen om mede-eigenaar te worden en dat gebeurde ook vrij snel. Het is echt een zeer dynamische business. Ik hou wel van een beetje onzekerheid en je weet hier nooit hoe het zal gaan lopen. We hebben onder andere te maken met klimatologische omstandigheden die zich gewoon niet laten regelen. Dat leidt tot bedreigingen, maar als je goed bent ingericht om te anticiperen op zoveel mogelijk omstandigheden, biedt het ook kansen. Juist dan kun je het verschil maken. De echte succesvolle bedrijven snappen dat. En daar zit mijn lol, daar zit mijn drive."

Recept: oosterse roerbak asperges

Nodig voor 3 personen:
500 gram asperges, 1 rode ui, 1 paksoi, 250 gram sugarsnaps, 200 gram bami, sesamolie, sesamzaadjes en sojasaus.

Bereiding

Snijd twee centimeter. van de onderkant van de asperges af.
Schil ze en snijd ze doormidden.
Snijd de rode ui in halve ringen en de paksoi in grove stukken.
Scheur het uiteinde van de sugarsnaps en trek de nerf mee.
Rooster in een kleine steelpan de sesamzaadjes op een laag vuur.
Verhit de sesamolie in een wok en fruit hierin de ui enkele seconden.
Voeg de asperges, sugarsnaps en bami toe en roerbak op hoog vuur tot ze zacht worden.
Voeg op het laatst de paksoi toe en roerbak de groenten tot ze beetgaar zijn.
Voeg naar smaak wat sojasaus toe.
Garneer op het laatst met geroosterde sesamzaadjes.

Bron: aspergecentrum.nl

Telers

Teboza teelt aspergeplanten, om zelf asperges mee te telen, maar die ook door bedrijven over de hele wereld worden gebruikt om asperges te telen. "Een plant gaat tien jaar mee en is dus echt een productie-actief. We telen onze eigen asperges in binnen- en buitenland en we brengen ook asperges van collega-telers naar de markt. We bieden een totaalpakket aan verwerken, verpakken, bewerken en alles wat daarbij hoort. Wij leveren ook rechtstreeks aan supermarkten, foodservicepartijen en aan enkele kwaliteitsrestaurants."

'Wat ik altijd als het meest waardevolle heb ervaren in mijn opleiding is het leggen van verbanden.'

Kursten noemt zijn achtergrond in de accountancy zeer waardevol, ook voor zijn huidige werk. "Ik ben zeker niet slecht met cijfers en regelgeving, maar wat ik altijd als het meest waardevolle heb ervaren in mijn opleiding - en wat ik ook altijd aan mijn studenten meegaf in de tijd dat ik bij Nyenrode lesgaf - is het leggen van verbanden. Wat gebeurt er op de ene plek? En wat betekent dat voor jou, voor je proces, voor je klanten of voor je leveranciers? Ik denk dat een registeraccountant dat als geen ander beheerst. Het verbanden leggen doe ik nu dagelijks en in lijn met bijvoorbeeld mijn leveranciers en klanten. Daarmee kun je meestal meer samenwerken dan je in eerste instantie zou verwachten. Als je samen in een keten zit, dan biedt dat bijvoorbeeld kansen om op het gebied van duurzaamheid belangrijke stappen te zetten."

Tastbaar

Kursten denkt nooit meer aan een terugkeer naar de accountancy. "Wat ik als accountant altijd miste, is het kunnen vasthouden van een tastbaar product. Een kennis van me was architect en als we wel eens rondreden, dan kon hij geweldige voorbeelden laten zien van gebouwen waarvoor hij de tekeningen maakte. Iemand anders werkte bij Philips en was bezig met de ontwikkeling van de ledverlichting. Ik moest het dan doen met mijn jaarrekeningen. Die vervullen een belangrijke functie, maar het is toch anders, minder concreet. Dat ik nu echt met iets heel tastbaars werk vind ik mooi en voor niet-ingewijden is het ook duidelijk interessanter dan de accountantscontrole. Op verjaardagen hoefde ik vroeger nooit over mijn werk te praten en nu heb ik het alleen maar over mijn werk, als ik niet oplet. Bijna iedereen heeft wel een verhaal of vragen over asperges. Ook de mensen waarmee ik dagelijks werk zorgen voor een ruimere blik op de wereld. Ik krijg met zoveel meer verschillende invalshoeken te maken dan vroeger. Dat vind ik echt een heel waardevolle verandering."

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.