Magazine

Reisleider in bewustzijn

Na 24 jaar accountancy vond voormalig PwC-partner Nita Wink haar gezochte vrijheid op een prachtig landgoed in Heerde. Daar begeleidt zij inmiddels al tien jaar succesvolle ondernemers uit de zakelijke markt, onder andere aan de hand van executive coaching, paardencoaching en 24-uursretraites. Voelen en ervaren zijn daarbij belangrijker dan praten.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 4, 2024

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Luc Quadackers

Schoenmaker, leest

Dat Nita Wink accountant werd, had volgens haar te maken met het gegeven dat zij heel goed is in het volgen van regeltjes. "Mijn vader was beroepsmilitair en dat was in het dagelijks bestaan thuis duidelijk merkbaar: je moest doen wat je werd gevraagd. Het is mij dus met de paplepel ingegoten. Ik wil daar geen hard oordeel over vellen, maar ik kon daardoor eigenlijk lange tijd niet goed bij mijzelf komen. Ik had grote behoefte aan vrijheid en daarom ben ik al op mijn zestiende het huis uitgegaan. Ik voelde ook een sterke behoefte om financieel onafhankelijk te zijn, zodat ik mijzelf altijd zou kunnen redden. Daarom ben ik niet gaan studeren, maar aan de NIVRA-opleiding begonnen om werken en studeren te kunnen combineren, bij Van Dien en Co. Na drie jaar besloot ik toen toch om fulltime te gaan studeren, aan de heao in Leeuwarden. Daarna ging ik weer bij (inmiddels) PwC aan de slag, waar ik voldoende ruimte vond om mezelf te ontwikkelen en te ontdekken wat bij mij paste. Mijn specialisatie werd uiteindelijk internationale samenwerking, de controle van maatschappelijke organisaties met een internationale achtergrond, onder andere bij de Wereldbank en ngo's als Oxfam Novib, Artsen zonder Grenzen en Cordaid. Dat was ook mijn portefeuille als partner."

Waardevol

Die portefeuille met maatschappelijke organisaties paste bij Wink. "Ik vond het in ieder geval het meest waardevolle dat ik als accountant kon doen. Het gaf een stukje rust, ruimte en financiële stabiliteit in kwetsbare landen als Afghanistan, Haïti en Ethiopië. Voor zover het binnen de mogelijkheden lag, bood je toch zekerheid dat het ontwikkelingsgeld goed werd besteed."

Maar het werk werd steeds meer compliance-georiënteerd, aldus Wink. "Dat sprak mij minder aan en ik voelde me te veel in een keurslijf gedrukt. Toen roulatie verplicht werd, heb ik cliënten vaarwel gezegd en geen nieuwe geaccepteerd; omdat ik nog niet wist wat ik daarvoor in de plaats zou willen en ook om ruimte in mijn hoofd te creëren. Er was nooit tijd om eens goed na te denken. Ik vroeg toen een sabbatical aan van zes maanden. Ik heb in die periode onder andere een wandeling van driehonderd kilometer gemaakt van mijn geboorteplek in Duitsland naar mijn huis in Amsterdam. Tijdens die wandeling van tien dagen gingen mijn ogen open en dacht ik 'wat is het buiten mooi' en 'waarom zit ik altijd binnen'. Toen sprak ik met mezelf af dat ik nooit meer terug wilde in een kantoorgebouw. Ik wilde meer buiten zijn."

Veranderen

"Vreemd genoeg kun je erg goed worden in iets wat misschien niet de wezenlijke bedoeling is van jouw persoonlijke levensinvulling. Er bestond wel al wat rumoer in mij dat er iets moest gaan veranderen. Ik wist niet precies wat, maar ik besefte al langer dat als ik iets wilde veranderen, dat ik het dan zelf moest doen. Een jaar na mijn sabbatical stopte ik. Dat is gelukkig heel netjes ontvangen en geregeld bij PwC. Ik startte toen met de INSEAD-opleiding consulting and coaching for change, over psychodynamiek in organisaties. Toen besefte ik dat ik die weg moest inslaan. Ik wilde mij daar graag meer in verdiepen en heb ook kennis opgedaan op het gebied van familie- en organisatieopstellingen. Ongeveer een jaar na mijn vertrek ben ik met mijn eigen coachingspraktijk begonnen. Ik vind mensen prachtig en mensen hebben de mogelijkheid om vrij te kiezen: je hoeft niet een patroon te blijven volgen dat je daarvoor altijd volgde. Ik probeer mensen zo dicht bij zichzelf te brengen dat ze voelen dat ze echt naar zichzelf mogen luisteren. In de ratrace of op de rijdende trein heb je meestal te weinig ruimte om daarmee bezig te zijn."

Bij de essentie komen

"Vaak gaat het bij coaching om gesprekken, van 'hoofd naar hoofd'. Dat kan waardevol zijn, maar dan blijf je in het rationele gebied hangen. Ik probeer echt ook het gevoel, 'vanuit hart en buik', te integreren om zo vanuit je hele wezen beslissingen te nemen. Dat is een uitdaging en uitnodiging voor veel mensen die rationeel werken. Wij coachen vooral aan de hand van het 'ervaren', niet zozeer door te praten. We werken daarvoor veel met onze paarden, gaan de natuur in, doen allerlei oefeningen en opdrachten waarbij het hoofd minder nadrukkelijk aanwezig is. Ik geef nadrukkelijk géén tips en trucs over hoe je iets anders kunt doen. Ik probeer bij de essentie te komen. Dat gebeurt zeker niet zweverig, maar vanuit een nuchtere, met 'beide benen op de grond'-houding, aan de hand van bewezen methodes en goed uitgewerkte programma's."

Paarden

Paarden kunnen daarbij helpen, meent Wink. "Paarden zijn kuddedieren en bestaan al miljoenen jaren als succesvolle soort. Het enige dat telt om te overleven is de veiligheid van de kudde. Het ego doet er bij paarden een stuk minder toe dan bij de mens. Ieder paard heeft zijn eigen plek in de kudde. Als we tussen de paarden gaan staan, dan geven zij aan wat er aan de hand is. Zij voelen aan hoe de cliënt zich voelt. Ze tonen dat door hun gedrag. Ik duid dat vervolgens en zo ontvouwt zich een situatie. We weten vooraf niet wat er aan de orde komt. Het legt trauma's bloot, maar het geeft ook aanknopingspunten voor waar de aandacht naartoe zou kunnen gaan om een evenwicht tot stand te brengen. Van de paarden leerde ik dat je niet overal een oordeel over hoeft te hebben. Waar ik vroeger werd betaald om een oordeel te hebben, opereer ik nu op een gebied waar ik zonder oordeel kan werken. Ik ben overigens geen paardenmeisje. De paarden zijn gewoon mijn collega's."

Meer over Nita Wink en haar werk is te vinden via de websites Nitawink.nl, Inzicht.nu en Verdiep.nu.

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.