De therapeutische coach
De 67-jarige voormalig senior KPMG-partner Stef Kroon is sinds zijn 55ste therapeut en coach en geeft ook tantracursussen. “Als een accountant honderd keer iets doet, dan moet dat eigenlijk altijd goed zijn. De meeste accountants hebben daardoor een neiging naar perfectie en controle. Maar wat zit daarachter? Therapeutisch is dat ontzettend interessant.”
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2024
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)
Luc Quadackers
Schoenmaker, leest
Stef Kroon groeit op in een katholiek gezin, tussen de drukte en het asfalt van de Nieuwendijk in Amsterdam, waar zijn ouders een banketbakkerij runnen. Via twee basisscholen en twee middelbare scholen rondt hij atheneum B af. Dan neemt hij een naar eigen zeggen “merkwaardige” beslissing. “Ik had geen economie in mijn pakket, maar ik koos na het lezen van een half boek over economie toch voor een studie economie aan de Vrije Universiteit. Ik denk dat het kwam door mijn interesse in de werking van geld en hoe het economische leven in elkaar zit.”
Na vijf jaar studeert hij cum laude af als algemeen econoom. Hij kan meteen aan de slag bij de studiedienst van de Postbank. Toch slaat hij dat aanbod af. “Na het behalen van mijn bul voelde ik meer het belang van wat ik thuis had ingeademd: hard werken, ondernemerschap, vakmanschap en financiële onafhankelijkheid. Ik besloot toen om een echt vak te gaan leren. Toen begon ik weer onderaan met bedrijfseconomie, met als duidelijk doel om accountant te worden. Ik wilde op het basisniveau kunnen boekhouden en de totale bedrijfskolom begrijpen. Ik werkte tijdens mijn studie algemene economie al enkele dagen per week als administrateur bij een plasticfabriek. Daar leerde ik facturen maken, btw-aangifte doen en het inboeken van debiteuren en crediteuren. Het zat toen al in mijn karakter om over dat soort dingen het naadje van de kous te willen weten.”
Zelf creëren
In razend tempo rondt Kroon de studie bedrijfseconomie af, begint aan zijn postdoctorale studie tot registeraccountant en start bij de afdeling bankentoezicht van De Nederlandsche Bank. “Ik wilde werken op het snijvlak van algemene en bedrijfseconomie. Ik heb daar veel van geleerd, maar ik wilde uiteindelijk toch meer. Ik wilde zelf creëren. Via DNB kende ik inmiddels veel accountants van banken en zo kwam ik bij KPMG terecht.”
Hij is de eerste accountant die zich specialiseert in de bankensector. Door de opkomst van de banken in de Europese markt vestigen zich ook tientallen banken in Amsterdam. Kroon groeit mee met deze ontwikkeling en bouwt een indrukwekkende klantenportefeuille op. “Ik heb als lead partner veel grote internationale banken en verzekeraars bediend. Ik heb keihard gewerkt, met veel plezier. Mijn drive was om het geld- en bankwezen helemaal tot in de finesses te leren kennen, tot op het hoogste podium van bestuurders en commissarissen van grote concerns. En dat heb ook ik gedaan. Het faillissement van mijn klant Fortis was voor mij de externe trigger om te gaan nadenken over stoppen. In mijn dagboeken is te zien dat ik al op mijn 45ste schreef dat ik op mijn vijftigste wilde stoppen. Dat werd uiteindelijk 55 jaar, in 2012. Maar in de jaren negentig merkte ik al dat ik onvoldoende kon ontspannen. Ik kon niet volop genieten, er was altijd gejaagdheid. Ik besefte dat wel, maar je kunt een probleem niet op hetzelfde niveau oplossen, daarvoor is iets anders nodig. Via het personeelsblad van KPMG kwam ik met een Zen-leraar in contact. Hij werd mijn persoonlijke coach. Toen startte ik al met intensieve Zen-meditatie en zelfverkenning.”
Grijzeharenpartner
In 2012 ziet Kroon zijn werk als accountant als voltooid en begint ‘het naar binnen keren’ nog meer te roepen. “De normale leeftijd om te vertrekken is 57 jaar, maar ik ben met het bestuur gaan spreken om een regeling te treffen voor een eerder vertrek. Ik volgde coachingopleidingen en ging intern mensen coachen. Ik deed opdrachten als ‘grijzeharenpartner’ naast KPMG-partners, ter ondersteuning. Ik kon zo in enkele jaren uitfaseren en KPMG’ers begeleiden via mijn eigen praktijk. Dat stelde mij in staat om veel ervaring in coaching op te doen.”
Over het algemeen zijn Kroons cliënten senior professionals, ook uit de accountancy. “Ze komen bij mij, omdat ze weten dat ik ook succesvol in de wind heb gestaan. Ik spreek hun taal en dat is gemakkelijk schakelen. Ze zijn vaak een wandelend hoofd, met onvoldoende waarborgen om de balans te bewaken. Dan kun je op een dood spoor terechtkomen, waardoor frustratie ontstaat. Bijvoorbeeld: het hoort bij het wereldje om te streven naar geld en materieel bezit, om het verlangen en de ervaring te hebben het allemaal bij elkaar te vergaren, om status te hebben. Maar ik ken voorbeelden van mannen die meer dan een miljoen verdienen en nog steeds ontevreden zijn. Dan klopt er iets niet. Men heeft wel een gevoel dat het anders moet, maar weet niet goed hoe. Support van iemand die al de weg naar meer bewustwording heeft afgelegd, kan dan helpen. Het onvermijdelijke besef is dat het niet gaat om de materiële zaken. Het gaat om het innerlijk.”
Innerlijk werk te doen
Maar wat ligt ten grondslag aan dit soort problematiek bij accountants? “Je kunt je afvragen wat de karakteristiek van een accountant is”, aldus Kroon. “Vergelijk het met een reclameman. Die mag honderd keer een balletje opgooien. Als 99 balletjes fout zijn en er is er één fantastisch, dan ben je de man. Als een accountant honderd keer iets doet, dan moet dat eigenlijk altijd goed zijn. De meeste accountants hebben daardoor een neiging naar perfectie en controle. Maar wat zit daarachter? Therapeutisch is dat ontzettend interessant. Mogelijk is het de angst om te worden afgewezen. Dat komt ook uit de vroegste jeugd vandaan, men zoekt vaak nog naar de waardering en erkenning van papa en mama. Men zit dan nog in het gekwetste jongetje of meisje en minder in de volwassene. Je kunt echter nooit extern halen wat je vroeger hebt gemist; daarvoor heb je innerlijk werk te doen. Je moet je bewust proberen te worden van waar je je eerder niet bewust van was, je moet nieuw gedrag aanleren op een dieper niveau. Ik vind het fantastisch om samen met mijn cliënten het pad te bewandelen naar meer balans, geluk en zelfrealisatie.”
Meer over Stef Kroon en zijn activiteiten als persoonlijke en zakelijke
coach is te vinden via zijn website withalittlehelp.nl.
Gerelateerd
Reisleider in bewustzijn
Na 24 jaar accountancy vond voormalig PwC-partner Nita Wink haar gezochte vrijheid op een prachtig landgoed in Heerde. Daar begeleidt zij inmiddels al tien jaar...
De rederijdirecteur
Je bent nooit te oud om iets anders te gaan doen, ook niet na je pensioen. Oud-KPMG-partner Leo Blok (inmiddels een eind in de zeventig) kan erover meepraten. Hij...
De kroegbaas
Peter Kluskens houdt van “lekker eten en lekker drinken”. Dat zit hem als Limburger in het bloed. “Als ik mensen spreek die met eten en drinken in de weer zijn,...